Románia: idén is a csíkszeredai a második legjobb futballakadémia

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2023.07.11. 21:20
A Román Labdarúgó-szövetség közzétette a 2022–2023-as idény akadémiáinak és utánpótlás-klubjainak rangsorát, amelyen a román versenyrendszerben FK Csíkszereda néven szereplő Székelyföld Labdarúgó Akadémia – az előző szezonhoz hasonlóan – a második helyet foglalja el.

 

Az immár 115 klubot és akadémiát számláló lista első három helyezettje nem változott az előző idényhez képest. Első a konstancai Gheorghe Hagi Akadémia növendékeit is versenyeztető Farul (96.7 pont), második az FK Csíkszereda (89.5), harmadik a bukaresti FCSB (88.6).

A másik anyaországi támogatásban részesülő székelyföldi klub, a Sepsi OSK 83.6 ponttal a 13. helyet foglalja el.

A hét szempont (stratégia és filozófia, csapatok és játékosok, szakmai stáb, kisegítő személyzet, képzés és versenyeztetés, infrastruktúra, illetve eredmények) alapján pontozott utánpótlás-klubok rangsorát ötödik éve készíti el a román szövetség.

A Székelyföld Labdarúgó Akadémiánál készülő gyerekek az FK Csíkszereda színeiben lépnek pályára, évek óta szinte minden korosztályban az élmezőnyben végeznek, ennek köszönhetően már harmadik éve dobogós a Csíkszereda.

Szondy Zoltán klubelnök úgy látja, a siker két részből áll össze, s az eredményeknél fontosabbnak tartja a székelyföldi akadémia szervezettségét.

„Az első rész ugye a pályán elért eredmények, és nekünk már hetedik éve van legalább egy döntőnk minden idényben. Idén nem volt olyan kimagasló évünk, mint 2022-ben, amikor az U19-es csapat mindent megnyert, de minden fiú és lány sorozatban ott voltunk legalább a legjobb tíz között, az U17-es együttes pedig bejutott a Román Kupa döntőjébe. A másik rész a szervezettség, a pályák, a létesítmények, és hogy hány gyerek jut el felnőttként a futballkarrierig. Ezen a nyáron két játékosunk is az élvonalba szerződött, Omar El Sawy a Rapidhoz, Bogdan Rotar Nagyszebenbe” – nyilatkozta Szondy a Nemzeti Sportnak.

A székelyföldi klubvezető meggyőződése, hogy ezt a szintet hosszú távon is tartani tudja a Székelyföld Labdarúgó Akadémia, mivel a három székely megye, Hargita, Kovászna és Maros megfelelő válogatási lehetőséget biztosít a csíkszeredai akadémia számára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik