Az aranyéremig meg sem állnak? A horvátok nyerték az NL első elődöntőjét

Vágólapra másolva!
2023.06.14. 20:35
null
Micsoda fordítás! És mindezt még kétszer átélhettük ezen a mérkőzésen (Fotó: AFP)
Hollandia 4–2-re kikapott odahaza Horvátországtól a labdarúgó Nemzetek Ligája első elődöntőjében A hazaiak az első félidőben vezetést szereztek, a horvátok azonban fordítani tudtak, de a ráadásban, a 96. percben Noa Lang gólja a hosszabbítást jelentette... Amelyben egyszerűen elfogyott az oranje.



NEMZETEK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ
Hollandia–Horvátország 2–4 (1–0, 2–2, 2–3) – hosszabbítás után
Rotterdam, De Kuip, 48 000 néző. Vezette: Kovács István
HOLLANDIA:
Bijlow – Dumfries (Lang, 85.), Geertruida, Van Dijk, Aké (Malacia, 106.) – Wieffer (Wijnaldum, 75.), Koopmeiners, F. de Jong – Malen (Bergwijn, 75.), Gakpo (De Roon, 106.), Simons (Weghorst, 64.). Szövetségi kapitány: Ronald Koeman
HORVÁTORSZÁG: Livakovic – Juranovic (Stanisic, 78.), Sutalo (Petkovic, 91.), Vida, Perisic – Modric (Barisic, 119.), Brozovic, Kovacic (Majer, 85.) – Pasalic, Kramaric (Erlic, 90.), Ivanusec (Vlasic, 78.). Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic
Gólszerző: Malen (34.), Lang (90+6.), ill. Kramaric (55. – 11-esből), Pasalic (71.), Petkovic (98.), Modric (116. – 11-esből)

ÖSSZEFOGLALÓ

Ronald Koeman, a hollandok szövetségi kapitánya kijelentette, csapata duzzad az energiától, hazai pályán játssza az elődöntőt, és be akar jutni a Nemzetek Ligája döntőjébe, de mégiscsak a vb-bronzérmes horvát válogatott az ellenfél, szóval senki se vegyen mérget csapata sikerére. A nesze semmi, fogd meg jól jegyében a horvátok is megnyilvánultak, igaz, Zlatko Dalic kapitány ravaszabbul fogalmazott, amikor azt mondta: válogatottja éremért érkezett a Nemzetek Ligája négyes döntőjére.

A világraszóló vállalások után aztán a nagykárolyi Kovács István vezette ki a csapatokat a rotterdami De Kuip gyepére, amelyet, állapotát tekintve, akár pázsitnak is lehetett volna nevezni. A makulátlan játéktéren a horvátok kezdtek bátrabban, ám ez nem jelentette azt, hogy munkát adtak volna Justin Bijlow kapusnak.

(AFP)
(AFP)

A hazaiak türelmes játékkal válaszoltak a jelentősnek nem mondható nyomásra, így viszont csak jelentéktelen megindulási kísérleteket lehetett feljegyezni az első játékrész derekáig. Cody Gakpo a 18. percben akkor sem érte volna utol Denzel Dumfries tért ölelő indítása után a labdát, ha hangsebességgel fut, nem sokkal később a fiatal Xavi Simons ment el a bal szélen, de középre adását követően Dominik Livakovic fogta meg a labdát, igaz, középen nem érkezett senki...

A 24. percben Luka Modric betalált a holland kapuba, ám Kovács István addigra lefújta az akciót, mert előzőleg Mario Pasalic ollózó kísérletét magas lábnak minősítette Nathan Akéval szemben. A játékrész legnagyobb helyzetét a 31. percben Teun Koopmeiners hagyta ki, miután Aké indításával kilépett, és kissé balra sodródva, cirka nyolc méterről a kapu fölé bombázta a labdát. Hollandia így is szinte a semmiből szerezte meg a vezetést: a 34. percben a bal oldalról szépen átjátszották a labdát a tizenhatos jobb oldalára a hazaiak, ahonnan Donyell Malen zúdította vissza a kapu jobb alsó sarkába. A góltól természetesen megélénkült a meccs, de a magasabb fokozatba kapcsoló horvátok így sem tudták veszélyeztetni Bijlow kapuját.

Még fel sem vették a ritmust a felek a második félidőben, amikor Gakpo a tizenhatoson belül buktatta Luka Modricot, a jogos tizenegyest pedig Andrej Kramaric magabiztosan értékesítette – kezdődhetett minden elölről. Meglepő módon a házigazdák nem tudtak azonnal ütemet váltani, így az egyenlítés után a holland kapu előtt járt többet a labda, más kérdés, hogy valós veszélyt nem hordoztak magukban a vendégek próbálkozásai.

FOTÓ: AFP
FOTÓ: AFP

Hollandia első említésre méltó lehetősége a játékrészben a 69. percben adódott Gakpo előtt: némileg váratlanul került elé a labda a tizenhatos bal oldalán, a csatárnak viszont csak annyi ereje maradt, hogy laposan a rövid sarkot vegye célba, Livakovic hárított. Nem sokkal később pedig érkezett a hideg zuhany: Josip Juranovic adott középre, Mario Pasalic meg a hazai védők gyűrűjéből, a tizenegyespontról, kapásból a kapuba lőtt.

Úgy tűnt, Horvátország a rendes játékidőben kicsikarja a továbbjutást, amikor a 90+6. percben érkezett a vendégek kapuja elé Noa Lang, és kiegyenlített; következhetett a hosszabbítás (2–2).

A hollandok talán még örültek, amikor a ráadás elején Bruno Petkovic Virgil van Dijk és Frenkie de Jong között, a tizenhatoson kívülről óriási lövést eresztett meg, s a labda védhetetlenül zúdult a jobb alsó sarokba.

Hollandia innen már nem tudott magához térni, sőt, Luka Modric tizenegyesével még növelte is előnyét Horvátország, úgyhogy Dalic kapitány nyilatkozata nyert értelmet: a döntőbe jutó horvátok már biztosan érmesek lesznek a Nemzetek Ligájában. 2–4

A másik elődöntő
Csütörtök
20.45:
Spanyolország–Olaszország, Enschede (Tv: Spíler2) – élőben az NSO-n!

PERCRŐL PERCRE


120+3. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

120+2. perc Petkovic ballal a bal sarokba lő kissé balról, nyolcról, de les. Perisic sarkazása és Petkovic okos csele gólt érdemelt volna pedig. Még Majer volt lesen a támadás elején.

120. perc Perisic jobbal 20-ról a léc fölé vágja a kissé jobbról járó szabadrúgást.

A levonuló Modricnak gratulál R. Koeman is.

Egy perc a ráadás.

120. perc Malacia odasóz Majernek, nincs sárga lap? Nincs.

118. perc Borna Barisic be, Modric le.

116. perc LUKA MODRIC jobbal a bal felsőbe emel, Bijlow jobbra el. 2–4!

115. perc Tyrell Malacia felrúgja Petrovicot az ötös előtt, büntető!

114. perc ELDŐLHETETT VOLNA, de Brozovic közeli lövését védi hősiesen Bijlow, akit kicselez aztán igen higgadtan Pasalic, de jobbal hétről a lécre lő.

110. perc Mellé, Lang a jobb alsó mellé lő kissé balról, hat méterről, miután elé pattant a labda – Bergwijn a jobb szélről, tízről, jobbal leadott lövését jobbra vetődve védte előtte Livakovic.

108. perc Bijlow védi Vlasic lövését, majd a 16-oson elrúgja a labdát Pasalic elől.

106. PERC FOLYTATJUK!

106. perc Marten de Roon és Tyrell Malacia be, Aké és Gakpo le. Egy szűrő és egy védő a csatár és egy védő helyett, a Koemanok óvatos duhajok.

Petkovic a vb-n a brazilok ellen is fontos gólt lőtt a hosszabbításban. Akkor a 117. percben.


105+2. PERC VÉGET ÉRT A HOSSZABBÍTÁS ELSŐ FÉLIDEJE!

Egy perc a ráadás.

105. perc
Modric passzával kapura tör Petkovic, de szereli őt Aké a 16-os előtt.

104. perc Aké nem figyel, de Pasalic beadása Geertruidáé a kapu előtt, majd Petkovic éppen csak lemarad Pasalic jobbról jövő, jobblábas beadásáról!

Az előző két vb-n és Eb-n hatszor játszott hosszabbításos meccset a horvát válogatott, ötször nyert, négyszer 11-esekkel.

102. perc De Jong a bal alsó mellé menti a labdát tízről Pasalic elől, Erlic jobbról jövő beadását követően. Öngólhelyzet.

98. PERC BRUNO PETKOVIC BETALÁL! Jobbal hatalmas gólt lő a holland kapu jobb alsó sarkába, Modric balról jövő passza után picit balról, 18 méterről jobbal eredményes a cserecsatár. 2–3!

94. perc Vida a bal alsó sarok mellé fejeli Modric bal oldali kornerét hétről, középről.

93. perc Teun Koopmeinersnek sárga lap Modric lerántásáért, előtte Vida fejen rúgta az alácsúszó Weghorstot.

91. PERC FOLYTATJUK!

Lang: 41 meccs az idényben, 21 kanadai ponttal.

91. PERC Bruno Petkovic be, Sutalo le, bekk helyett ék a horvátoknál.

90+9. PERC VÉGET ÉRT A MÁSODIK FÉLIDŐ!


90+6. PERC ILYEN NINCS! Nagy tömegjelenet a horvát 16-oson belül, a balszélső NOA LANG jobbal a léc alá emel középről, 11 méterről. 2–2!

90+4. perc Vlasic egyedül tör kapura, Bijlowba lő, de megússza: les.

90+3. perc Lang bal oldali beadását Aké az ötös elől jobbal kapura ollózza, de éppen ölön találja a kapust!

90+2. perc Dominik Livakovic kap sárga lapot, kitalálják, miért...

90+1. perc MELLÉ! Gakpo jobbal a jobb alsó mellé lő 11-ről, egy elécsorgó labdát rosszul eltalálva, picit eltörve.

Hat perc a ráadás.

90. perc Kramaric le, Martin Erlic be.

88. perc Livakovic kilép Koopmeiners beadására, elüti estében a Van Dijk által picit meglökött Vidát. Ápolások.

85. perc Noa Lang be, Dumfries le, védő helyett támadó. Lovro Majer meg Kovacicot váltja.

84. perc Vlasicot nem veszik komolyan, jobbal lőhet a 16-osról, jobb spiccel a bal sarok mellé trafál. R. Koeman egy papíron beküldi az utasításokat De Jongnak.

83. perc Nem találja a fogást a horvát védelmen az ötlettelen hazai csapat, okosan tartja a labdát a mágikus MBK trió.

78. perc Josip Stanisic az elfáradó Juranovicot, Nikola Vlasic Ivanusecet váltja.

75. perc Georginio Wijnaldum Wieffert, Steven Bergwijn Malent váltja a hazaiaknál.

71. PERC MARIO PASALIC BETALÁL, VEZETNEK A HORVÁTOK! Ivanusic bal oldali, jobblábas beadását Pasalic a bal alsóba rúgja középről, tíz méterről, Van Dijk és Koopmeiners közül. 1–2!

71. perc FÖLÉ! Modric külsővel Perisic elé pörget a 16-os elől, Vida ellöki Geertruidát, Perisic bal belsővel a léc fölé lő az ötös bal sarkáról.

69. perc A vérző fejű Gakpo jobbal 12-ről Livakovic elé lő. Aztán megy a kispadja elé kötözésre.

A 37 éves Modric ebben az idényben a 65. meccsét vívja.

25 év és 143 nap – 2018 októbere óta a legfiatalabb holland kezdő volt.

66. perc Dumfries jobb oldali beadása Livakovicé.

64. perc Wout Weghorst be, Simons le, szélső helyett ék. Aki az MU-ban 31 mecsen lőtt 2 gólt és adott 3 gólpasszt.

63. perc Marcelo Brozovic felölkeli Simonst, sárga lap.

61. perc Ivanusec lő az ötös bal sarkának előteréből ballal a kapuba, de közbeugrik Geertruida.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

58. perc Modric ellöki De Jongot, aki ráesik a horvát fejére. El clásico.

57. perc Koopmeiners passzát Wieffer jobbal nem sokkal postázza a bal felső sarok mellé kissé balról, 14 méterről.

55. PERC ANDREJ KRAMARIC jobbal a kapu közepébe emel félmagasan, Bijlow jobbra el. 1–1!


53. perc BÜNTETŐ! Gakpo egy rossz levétel után lerántja a 16-oson belül Modricot, abszolúte fölöslegesen! 11-es, abszolúte jogos.

50. perc Modric remek passzát kissé balról, 13-ról jobbal a bal felső mellé tekeri Kramaric, Dumfries mellől.

48. perc Perisic bal oldali, ballábas beadása a kapusé.

46. PERC FOLYTATJUK!

Fotó: AFP
Fotó: AFP
Weltfussball
Weltfussball

Weltfussball
Weltfussball

Hollandia: Fantasztikus eredményeket ér el Magyarország! – Erwin Koeman.

– Milyen a munkakapcsolata a nemzeti csapatot szövetségi kapitányként irányító testvérével? Nem okoz nehézséget konfrontálódni vele?
– Nem, hiszen jó a kapcsolatunk a pályán és azon kívül is. Bár a munkában alá-fölé rendelt a viszonyunk, ebből nincs probléma, gördülékenyen dolgozunk. Angliában három és fél évet töltöttünk együtt, sokat megéltünk egymás oldalán. Időnként persze vannak nézeteltéréseink, vitatkozunk is, hiszen nem lennék jó segédje, ha mindig csak bólogatnék arra, amit mond. Ugyanakkor bármit is javasolok, akármi is az álláspontom, végül a vezetőedző dönt, ez így természetes.

A Nemzetek Ligájában csúcsra érhet a holland válogatott?
– A Holland Labdarúgó-szövetség azt várja, hogy valamelyik sorozatban tornagyőztesek legyünk, ami nagy kihívás – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Erwin Koeman, aki testvére, a holland válogatott szövetségi kapitánya, Ronald Koeman oldalán dolgozik másod­edzőként. – Bár úgy tűnhet, nem feltétlenül reális cél, a futballban évről évre változnak az erőviszonyok. A Nemzetek Ligájában a négy között vagyunk, és az az elvárás, hogy megnyerjük a kiírást. Megvan a játékrendszerünk, amihez a megfelelő futballistákat keressük – bízom benne, hogy jó szemmel válogattuk össze a keretet, és sikeresek leszünk a négyes döntőben, valamint az Európa-bajnoki selejtezőben. Ígéretes az U21-es válogatottunk, nem zárható ki, hogy a fiatalítást szem előtt tartva a közeljövőben többeket meghívunk abból a korosztályból.

FOTÓ: AFP
FOTÓ: AFP


45+2. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

44. perc
Egy perc a ráadás.

40. perc Wieffer ellöki a 16-os előtt Kovacicot... tovább.

38. perc Frenkie de Jong odacsúszik a felezőnél Brozovic bokájára, sárga lap.

Malen: 36 meccs az idényben, 11 góllal és 8 gólpasszal.

34. PERC ÉS VEZET IS AZ ORANJE! DONYELL MALEN! Remek támadás indul a bal szélről, Akétől, Wieffer középről, a 16-oson belülről már jobbra forgat, tíz méterről jobbal a túlsó alsó sarokba lő MALEN. 1–0!

A hollandok 31 meccs óta veretlenek ebben a stadionban, az előző 22-ből 21-et megnyerve.

31. perc HELYZETEK! Kramaric jobbal a bal felső fölé emeli a labdát az ötös bal sarka elől, 10-ről. Aké passzát Koopmeiners ballal a léc fölé vágja az ötös bal sarkán túlról, 10 méterről, nem sokkal!

27. perc Modric jobblábas, 18 méteres lövését blokkolja Wieffer. Juranovic beadása Akéé, aki könyökkel hárított az ötös bal sarkán... szabályosan.

26. perc Dumfries nagy jobb oldali bedobását az ötös rövid sarkáról a bal felső mellé fejeli Gakpo.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

23. perc Mario Pasalic fejen ollózza Akét Modric beadása után, sárga lap. Modric hiába lőtt aztán a bal alsóba 10-ről, középről, jobbal, szabadrúgás kifelé.

22. perc Kramaric kavargat a bal szélen, Dumfries szerelni tudja végül, Modric szögletét nem éri el Bijlow, de Van Dijk kisegíti.

20. perc Malen lefutja a jobb szélen Perisicet, de nagyon pontatlan a beadása.

Régen volt ilyen sok rotterdami a kezdőben - ma többen is duplán hazai pályán


18. perc Van Dijk emelését a bal szélről ballal középre tolja Simons, kivetődve fogja a labdát Livakovic.

17. perc Mateo Kovacic sárga lapot kap, egy pocsék csel után letalpalta Wieffert.

16. perc Perisic első előretörése, de bevetődve blokkol Aké, Kovacic beadása meg a kapusé. Kontra, Gakpót megelőzi Livakovic De Jong indítását követően.

14. perc Simons hátrafelé csapva nyakon veri Juranovicot, sárga lap nincs. Simons: 48 meccs az idényben, 22 góllal és 12 gólpasszal, sorban állnak érte a topligás ászcsapatok.

10. perc Aké előtt a labda az ötös előterében Wieffer nagy bedobása után, de közbelép egy védő.

A csoportmeccsek során a hollandok mindössze 2 pontot veszítettek a belga, lengyel, walesi trió ellen, övék a gólrekord (14) is.


9. perc Malen kiharcol a jobb szélről egy szögletet. A Koopmeiners-beadást kifejeli az ötös bal sarka előtt Van Dijk elől Kovacic... Nem is, kapura fejelte a labdát szép mozdulattal Wieffer, az ék blokkolt, de nem kézzel.

6. perc Mezőnyharc.

3. perc Pasalic és Kramaric adna be jobbról veszélyes helyről, ha Van Dijk hagyná. De nem hagyja, korner, majd kirúgás. Modric szöglete sem volt az igazi.

2. perc Van Dijk odarúg Kramaricnak, szabadrúgás.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta sötétkékben, a vendégek piros-fehér mezben és fehér nadrágban.

15-18 000 horvát drukker a helyszínen. Páran kifütyülik a holland himnuszt közülük.

Egy kis örökmérleg: 2 meccs, 1-1 sikerrel, 4 holland és 2 horvát góllal.


A mérkőzésen három olyan játékos is kezd, akik néhány nappal ezelőtt, június 10-én az isztambuli Bajnokok Ligája-döntőn is ott voltak, hiszen a hollandoknál a két szélső védő, Denzel Dumfries és Nathan Aké, a horvátoknál Marcelo Brozovic is ott lesz a pályán.

A rotterdami mérkőzés játékvezetője a nagykárolyi Kovács István lesz.

Ez lesz egyébként a holland és a horvát válogatott második egymás elleni tétmérkőzése, az elsőt 1998-ban a franciaországi világbajnokság bronzmeccsét a kockás mezesek nyerték meg (2–1), ezért a hollandoknak még úgy is van törlesztenivalójuk, hogy 2008-ban felkészülési mérkőzésen 3–0-ra verték meg mostani ellenfelüket.

De Ligt és Cillessen, illetve De Vrij sincs az oranjében.

(AFP)
(AFP)

A horvátoknál is lesz egy értékes távolmaradó, Josko Gvardiol. Az RB Leipzig középső védője – akiért egyébként a Manchester City a hírek szerint százmillió eurót sem sajnálna –, lágyéksérüléssel küzd, így nem lehet ott a Nemzetek Ligája végjátékában. Ennél sokkal kellemetlenebb ügy miatt hiányzik Marko Livaja: mint megírtuk, a Hajduk Split csatárát a válogatott edzésén, a HNK Rijeka stadionjában addig sértegették a helyi szurkolók, hogy – némi közjáték után – fogta magát és otthagyta nemcsak az edzést, de a válogatottat is.

Jelentős érvágást jelent a hollandoknak, hogy Memphis Depay nem gyógyult fel vádlisérüléséből, amely miatt május eleje óta egy percet sem játszott, így minden bizonnyal a január óta a Liverpoolban játszó Cody Gakpo pótolja. Kérdéses még, milyen erőállapotban érkezik a rotterdami meccsre a Bajnokok Ligája két holland döntőse, Nathan Aké, aki a Manchester Cityvel felért a csúcsra, illetve az Interrel ezüstérmes Denzel Dumfries.


Csakhogy ugyanez a Hollandia, amikor ismét élesre fordult a helyzet, azaz elkezdődött az Európa-bajnoki selejtező március végén, olyan sima négyest kapott Párizsban az NL elit ligájából majdnem kipottyanó, vb-ezüstérmes franciáktól, hogy fájó volt nézni.

Hazai pályán játszhat Hollandia a Nemzetek Ligája idei négyes döntőjében, így az oranje eleve esélyesnek számít a végső sikerre. A Ronald Koeman vezette csapat ráadásul az A-liga csoportkörében nem egyszerűen megnyerte a 4. csoportot Belgium, Lengyelország és Wales előtt, hanem a teljes mezőnyt figyelembe véve a legtöbb pontot gyűjtötte – tizenhatot a lehetséges tizennyolcból.

Szerdán a házigazda holland és a világbajnoki bronzérmes horvát válogatott csap össze a 2022–2023-as labdarúgó Nemzetek Ligája első döntős helyéért: a rotterdami mérkőzés játékvezetője Kovács István lesz.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A HOLLANDIA–HORVÁTORSZÁG MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik