Futsal: nyugdíjba vonul Kozma Mihály, a sportág magyar legendája

B. A.B. A.
Vágólapra másolva!
2023.04.22. 14:48
null
Visszavonul Kozma Mihály, a magyar futsalpápa (Fotó: Kiss Annamarie/Hajdú-Bihari Napló)
Nyugdíjba vonul Kozma Mihály, a magyar futsal ikonikus alakja, aki regnálása alatt annyi díjat gyűjtött, amennyi már egy hármasszekrényt is megtöltene.


A debsport.com készített interjút Kozma Mihállyal, a magyar futsal legendás alakjával, akinek irányításával a magyar válogatott 2007-ben negyedik lett a brazíliai világkupán (nem összekeverendő a FIFA által szervezett világbajnoksággal). Kozma mesélt a kilencvenes évek elejéről, a Kiri-Giri csapatról és a kezdetekről.

„Verhetetlenek voltunk. Elmentünk portyázni külföldre, Olaszországban és Némethonban rugdostuk a gólokat a kintieknek. Ott láttam először futsalt élőben. Megfogott a 4+1-es játékrendszer, a gyorsaság, a kisebb labda, meg úgy az egész. Azonnal láttam, ez a jövő, nem a szakszervezeti bajnokságok, a nősök–nőtlenek öt meg egy kapusból álló futkorászása. Már másnap átálltunk, amolyan futsalhippiként nyertünk egy tornát a taljánoknál. Muszáj volt elsőnek lenni, mert annak a díja egy tíznapos Palma de Mallorca-i utazás volt. Az ezüstért adtak tíz biciklit. Nem volt kedvünk azokkal hazatekerni. Herczeg Bandi is nálunk játszott, ő mondta, nem ül kétezer kilométeren át nyeregben, irány az Ibériai-félsziget. És az ő szava már akkor is sokat ért”
– emlékezett vissza Kozma Mihály.

Hazaérkezésük után Kozmáék elindultak a magyar futsalbajnokságban, ahol a DVSC Great Tours csapatával feljutás után rögtön az első évben bronzérmet ünnepelhetett. Kozma 33 évesen hagyta abba az aktív játékot, ezt követően tanácsadóként dolgozott, valamint iskolákat végzett, végül leült a kispadra.

„Nagyon élveztem. Pláne úgy, hogy nem nagyon akadt ellenfél, olyan csapat, amelyik felvette volna velünk a versenyt. Kialakult a törzsközönségünk, szerették az emberek a látványos játékunkat” – mondta ezzel kapcsolatban Kozma Mihály.

Ezt követően Mucha József mellett lett a magyar válogatott pályaedzője.„Azt mondták, kell egy ember, aki ismeri a vidéket. Aztán Jóska elment a Fradi nagypályásaihoz, én pedig megbízott, majd 2003. január 1-től valóságos szövetségi kapitány lettem. Életem legszebb szakasza volt. Részt vettünk két Európa-bajnokságon, első ízben a világranglistán ott voltunk a legjobb tíz között, Brazíliában negyedik hely a világkupán, felejthetetlen. Kétszázhúsz meccsen irányítottam a nemzeti együttest” – gondolt vissza Kozma a válogatottnál töltött időre.

Kozma Mihály nemcsak edzősködött, hanem ő írta a futsal első szakkönyvét és elindította az edzőképzést is. 2010-től idáig az MLSZ futsalszakágának vezetője volt, utódja Turzó József, aki egykor a játékosa volt. Kozma szerint lesz még az elitben a magyar futsal: „Jó kezekben van a szakág, a spanyol iskola keveredik majd a honi mentalitással. És ami nem elhanyagolható, sok a tehetséges fiatal. Foglalkoztatni kell őket”.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik