Sportrádió: lapunk főszerkesztője szerint egyértelmű, ki lesz az év labdarúgója a FIFA-gálán

Vágólapra másolva!
2023.02.27. 18:01
null
Szöllősi György és a Puskás-díj egyik esélyese, a lengyel Marcin Oleksy
Lapunk főszerkesztője, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) európai részlegének alelnöke közönségdíjat adott át vasárnap a 63. Máltai Sportgálán. Szöllősi György a szigetországból Párizsba utazott, ahol a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hétfőn tartja a The Best névre keresztelt gáláját. A két eseményről Risztov Éva és Harsányi Levente kérdezte Szöllősi Györgyöt a Sportrádió Sportreggel műsorában.

 

„Szerintem nagy kockázatot nem vállalunk, ha megelőlegezzük neki, hogy megkapja” – mondta arra a felvetésre Szöllősi György, Lionel Messi megkapja-e az év férfi labdarúgójának járó elismerést. Lapunk főszerkesztője már Párizsban van, ahol részt vesz a 21 órakor kezdődő gálán.

„Eleve a FIFA-gála kissé zaklatott történelmet írt az elmúlt években: a covid miatt kétszer csak virtuálisan zajlott Zürichből, azelőtt szeptemberben volt, melyen jelen voltunk 2019-ben, a 2022-est pedig a szokatlan téli világbajnokság miatt elhalasztották, azért, hogy a vb-n nyújtott teljesítményt is be lehessen számítani. Ebből a szempontból – és azért, mert a vb Messi tündökléséről és megkoronázásáról szólt – azt hiszem, egyértelmű a végeredmény” – emlékeztetett Szöllősi György, aki kitért arra is, a szurkolók nehezen tudják követni a különböző díjátadókat, s ez egyiknek sem tesz jót.

Mint ismert, öt évre egyesült a France Football Aranylabda-átadója és a FIFA Év Játékosa díjazása, ám az elmúlt években ismét kettévált a két szervezet eseménye, a France Football pedig a koronavírus miatt egyszer nem hirdetett győztest, így a lengyel kiválóság, Robert Lewandowski lemaradt az Aranylabdáról, ellenben 2022-ben a franciák már a világbajnokság előtt odaadták Karim Benzemának a labdarúgás egyik legnagyobb egyéni elismerését.

Szöllősi György megemlítette, az egyik legnagyobb példányszámú francia lap, a L'Équipe – melynek ugyanaz a kiadója, mint a France Footballnak – vasárnapi számában egy betűt sem írt a hétfői, Párizsban rendezendő FIFA-gáláról.

Lapunk főszerkesztője nagy fegyverténynek tartja, hogy eredeti formájában sikerült megmenteni a Puskás-díjat, annak ellenére, hogy voltak olyan elképzelések, hogy leveszik a FIFA-gála programjáról.

„Belátták, hogy ez egy jó dolog. Maga Infantino elnök úr mondta múltkor Budapesten, hogy nagyon megszerették a Puskás-díjat, mert bárhol a világon valaki rúg egy látványos, szép, különleges gólt, akkor biztos, hogy lesz egy szurkoló a pálya mellett, aki megállapítja: ez a gól Puskás-díjas, s ilyen értelemben szállóigévé lett. Idén pedig már tizennegyedik alkalommal adják át” – hangsúlyozta Szöllősi György, majd elmondta, hogy a díj egyik fő ismertetőjegye, hogy rendívül demokratikus, kis túlzással bárki megkaphatja.

A FIFA Puskás-díj egy olyan kategória, amely alkalmat ad arra, hogy szóhoz jussanak az amatőrök és a női futballisták is. Noha az első kiírásban a legalacsonyabb szint, ami szóba jöhetett, a nemzeti első osztály volt, azóta ez alakult, és manapság már bajnoki osztályra, nemre, illetve életkorra való tekintet nélkül bárki bekerülhet. Az elmúlt években ifjúsági gól is bekerült a legjobbak közé, most pedig egy olyan, amelyet az amputált lábúak bajnokságában szereztek” – emlékeztetett lapunk főszerkesztője.

Mint ismert, a Puskás-díj jelöltjei között a brazil Richarlison és a francia Dimitri Payet mellett ott van az amputált lábú lengyel Marcin Oleksy, akinek történetéről főszerkesztőnk lengyel kollégáktól megtudta: egy 2010-es útépítés közben elütötte egy autó, s kerekesszékbe került, amputáltként viszont lengyel válogatottságig jutott. Lengyelországban az amputált lábú futballistáknak saját bajnokságuk van – egy ilyen mérkőzésen született Oleksy Puskás-díjra esélyes találata is.

GÁLA
21.00:
FIFA Év legjobbjai díjátadó, Párizs (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik