FIFA: Courtois, Martínez vagy Bunu lesz az Év kapusa

Vágólapra másolva!
2023.02.09. 13:38
null
Martínez, Courtois vagy Bunu lesz az év legjobb kapusa (Fotó: FIFA)
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) jelölése alapján a Thibaut Courtois, Emiliano Martínez és Jaszin Bunu hármas tagjai közül kerülhet ki a 2022-es év legjobb kapusa a Best FIFA Football Awards díjátadón, amelyet február 27-én rendeznek Párizsban – jelentette be a FIFA.

Mint beszámoltunk róla,a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) ez év elején a hivatalos honlapján ismertette a Best FIFA Football Awards kategóriáinak szakértők által összeállított jelöltlistáit – összesen nyolc kategóriában. A hagyományoknak megfelelően az idén is a válogatottak szövetségi kapitányainak, csapatkapitányainak, a média képviselőinek voksaiból, valamint a szurkolói online szavazatokból áll össze a végeredmény. A szavazáson a magyar médiát képviselő Nemzeti Sport főszerkesztője, Szöllősi György a saját döntésében olvasóink segítségét kérve adta le voksait.

FÉRFI KAPUSOK – JELÖLTEK
Thibaut Courtois (belga, Real Madrid – spanyol)
Emiliano Martínez (argentin, Aston Villa – angol)
Jaszin Bunu (marokkói, Sevilla FC – spanyol)

A belga Courtois a Real Madrid kapusa, aki tavaly spanyol klubcsapatával megnyerte a Bajnokok Ligáját, az európai Szuperkupát, a spanyol bajnokságot és a Király-kupát. A BL-döntőben, amely után megválasztották a finálé legjobbjának, kilenc védést mutatott be a Liverpool ellen (1-0).

Martínez, aki klubszinten az angol Premier League-ben szereplő Aston Villa kapuját őrzi, az argentin válogatottal világbajnokságot nyert decemberben, Katarban, ahol a torna legjobb kapusának járó elismerést is kiérdemelte. A franciák elleni döntőben, a 3–3-at követő tizenegyespárbajban két lövést is hárított, s ugyanilyen bravúrt mutatott be a hollandokkal vívott negyeddöntős meccsen is.

Bunu, a spanyol Sevilla kapusa a marokkói válogatott tagjaként nagy szerepet játszott abban, hogy a nemzeti együttes első afrikai csapatként elődöntőbe jutott a katari vb-n. A spanyolok elleni nyolcaddöntős mérkőzésen két lövést is ártalmatlanított a tizenegyespárbajban. A negyedikként záró válogatottban hat meccsen jutott szóhoz, s három találkozón maradt érintetlen a kapuja.

A FIFA Év kapusa díjat 2017 óta adják át. Courtois volt már első, rajta kívül az olasz Gianluigi Buffon, a német Manuel Neuer, a brazil Alisson Becker és a szenegáli Édouard Mendy győzött.


NŐI KAPUSOK – JELÖLTEK
Christiane Endler (chilei, Olympique Lyon – francia)
Ann-Katrin Berger (német, Chelsea – angol)
Mary Earps (angol, Manchester United – angol)

A FIFA a női kapusok listáját is szűkítette: közülük a chilei Christiane Endler győzött 2021-ben, a megelőző két évben egyaránt második lett, míg Ann-Katrin Bergernek két évvel ezelőttről van egy harmadik helye.


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik