H. Á.
2023.02.09 13:38 Frissítve: 2023.02.09 15:19

FIFA: Courtois, Martínez vagy Bunu lesz az Év kapusa

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) jelölése alapján a Thibaut Courtois, Emiliano Martínez és Jaszin Bunu hármas tagjai közül kerülhet ki a 2022-es év legjobb kapusa a Best FIFA Football Awards díjátadón, amelyet február 27-én rendeznek Párizsban – jelentette be a FIFA.

 

Martínez, Courtois vagy Bunu lesz az év legjobb kapusa (Fotó: FIFA)

Mint beszámoltunk róla, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) ez év elején a hivatalos honlapján ismertette a Best FIFA Football Awards kategóriáinak szakértők által összeállított jelöltlistáit – összesen nyolc kategóriában. A hagyományoknak megfelelően az idén is a válogatottak szövetségi kapitányainak, csapatkapitányainak, a média képviselőinek voksaiból, valamint a szurkolói online szavazatokból áll össze a végeredmény. A szavazáson a magyar médiát képviselő Nemzeti Sport főszerkesztője, Szöllősi György a saját döntésében olvasóink segítségét kérve adta le voksait.

FÉRFI KAPUSOK – JELÖLTEK
Thibaut Courtois (belga, Real Madrid – spanyol)
Emiliano Martínez (argentin, Aston Villa – angol)
Jaszin Bunu (marokkói, Sevilla FC – spanyol)

A belga Courtois a Real Madrid kapusa, aki tavaly spanyol klubcsapatával megnyerte a Bajnokok Ligáját, az európai Szuperkupát, a spanyol bajnokságot és a Király-kupát. A BL-döntőben, amely után megválasztották a finálé legjobbjának, kilenc védést mutatott be a Liverpool ellen (1-0).

Martínez, aki klubszinten az angol Premier League-ben szereplő Aston Villa kapuját őrzi, az argentin válogatottal világbajnokságot nyert decemberben, Katarban, ahol a torna legjobb kapusának járó elismerést is kiérdemelte. A franciák elleni döntőben, a 3–3-at követő tizenegyespárbajban két lövést is hárított, s ugyanilyen bravúrt mutatott be a hollandokkal vívott negyeddöntős meccsen is.

Bunu, a spanyol Sevilla kapusa a marokkói válogatott tagjaként nagy szerepet játszott abban, hogy a nemzeti együttes első afrikai csapatként elődöntőbe jutott a katari vb-n. A spanyolok elleni nyolcaddöntős mérkőzésen két lövést is ártalmatlanított a tizenegyespárbajban. A negyedikként záró válogatottban hat meccsen jutott szóhoz, s három találkozón maradt érintetlen a kapuja.

A FIFA Év kapusa díjat 2017 óta adják át. Courtois volt már első, rajta kívül az olasz Gianluigi Buffon, a német Manuel Neuer, a brazil Alisson Becker és a szenegáli Édouard Mendy győzött.


NŐI KAPUSOK – JELÖLTEK
Christiane Endler (chilei, Olympique Lyon – francia)
Ann-Katrin Berger (német, Chelsea – angol)
Mary Earps (angol, Manchester United – angol)

A FIFA a női kapusok listáját is szűkítette: közülük a chilei Christiane Endler győzött 2021-ben, a megelőző két évben egyaránt második lett, míg Ann-Katrin Bergernek két évvel ezelőttről van egy harmadik helye.


 

2023.03.26 22:13:45

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Önmagában vöröskeresztes társaságnak minősíteni szigorúan tilos az ECA-t, hiszen részben a lázadók felvetéseire, részben pedig a tagok újabb források iránti éhségére alapozva elérte, hogy az UEFA-val együtt dolgozhasson a 2024 őszén életbe lépő kupareformokon. De hogy ezek jók lesznek-e vagy sem, most még megjósolhatatlan…

2023.03.25 22:59:25

Minden más foci nemzetisport.hu

2023.03.21 10:25:28

Minden más foci nemzetisport.hu

The head of the Hungarian Football Federation (MLSZ) can remain FIFA vice president but not UEFA vice president.

2023.03.19 16:03:43

Minden más foci nemzetisport.hu

Továbbra is vezeti a szlovák első osztályt a DAC, a nagyszombatiak sem tudtak pontot szerezni a MOL Arénában.

2023.03.19 14:47:49

Minden más foci nemzetisport.hu

A Craiova elleni fölényes, elégtételt jelentő győzelem után vereséggel kezdte a felsőházi rájátszást a Sepsiszentgyörgy.