Sepp Blatter: Platini jó FIFA-elnök lenne

SZ. GY.SZ. GY.
Vágólapra másolva!
2022.07.20. 07:30
null
Sepp Blatter (Fotók: AFP)
A világfutball korábbi vezetője százával kapta a gratuláló üzeneteket felmentése után, Orbán Viktor SMS-ének különösen örült, Gianni Infantino viszont nem kereste.


„KÖSZÖNÖM. NEM ÉN NYERTEM, hanem a futball”
– jelentette ki a tőle megszokott pátosszal Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség korábbi főtitkára, majd 17 éven át elnöke, amikor telefonon gratuláltunk neki a svájci bíróság minapi felmentő ítéletéhez. Hétéves procedúra zárult le ugyanis azzal, hogy a bíróság jogerősen kimondta: sem Blatter, sem az európai szövetség, az UEFA korábbi elnöke, Michel Platini nem bűnös az ellenük megfogalmazott vádpontokban, nem történt csalás, vesztegetés, sem hűtlen kezelés, amikor a háromszoros aranylabdás francia futball-legenda, szóbeli megállapodás alapján, utólag kétmillió eurót kapott tanácsadásért a FIFA-tól.

„Hosszú hét év volt, súlyos vádakkal illettek, ezek árnyékában kellett élnem a mindennapjaimait. És nemcsak nekem, a családomnak is. A lányomnak meg az unokámnak, Selenának, aki tizennégy éves fiatal hölgy volt az ügy kezdetén, és még az iskolát is el kellett hagynia, ahova járt, mert azzal csúfolták, hogy bűnöző a nagyapja. Ez a döntés mindannyiunknak nagyon fontos és örömteli fejlemény.”

Sokan gratuláltak a felmentéséről szóló hír után, amely bejárta a világsajtót? – kérdeztük a svájci sportdiplomatát, aki 1975 és 2015 között négy évtizeden át szolgálta a nemzetközi szövetséget, amely egy kis iroda volt egy svájci bérház egyik lakásában az odaérkezésekor és végül, észak-amerikai, ázsiai, afrikai világbajnokságok, nagy pénzügyi és szakmai sikerek után egymillárd dollárt meghaladó pénzügyi tartalék pihent a szervezet számláján, amikor Blatter 2015-ben lemondott tisztségéről a személyét ért folyamatos támadások – és kevéssel negyedik újraválasztása – után.

„Százával jöttek az SMS-ek és e-mailek, de kaptam ötven-hatvan levelet, levelezőlapot, sőt virágcsokrokat is. És hadd mondjam el, mekkora megtiszteltetés, hogy Magyarország miniszterelnöke is személyesen írt nekem, ráadásul mint a barátjának. Én is úgy szólítottam meg őt a válaszban, hogy »Kedves barátom, Viktor«. Gratulált nekem és hozzátette, mindig is tudta, hogy végül győz az igazság. Én pedig megírtam neki, hogy az üzenete mélyen megérintett.”

Sepp Blatter a Nemzeti Sportnak elmondta azt is, hogy bár nagyon sokan hívták és üzentek neki még a tengerentúlról is, de a futball világából viszonylag kevesen. Kivétel talán az UEFA elnöke, Aleksander Ceferin, aki azért távolságtartó volt, „Elnök úrként” szólította meg.


Michel Platiniről szólva megtudtuk, hogy vele mindvégig kapcsolatban volt a FIFA exelnöke, az utolsó tárgyalásokon is együtt vettek részt, csak néhány napra utazott haza a francia válogatott és a Juventus legendája a franciaországi választások miatt. Sokakban felvetődött, hogy a 86 esztendős Blatternál csaknem húsz évvel fiatalabb Platini a történtek után ellentámadásba lendülhet és elindulhat a FIFA-elnöki pozícióért. Ezzel kapcsolatban Blatter így fogalmazott a lapunknak adott interjújában: „Platininek egyelőre elege van a FIFA-ból, most egy darabig biztosan nem foglalkozik majd azzal, hogy elnök legyen, ám később el tudom képzelni, hogy megváltozik a hozzáállása, és szerintem jó FIFA-vezető lenne belőle.”

Mint Sepp Blatter elmondta, ma is nézi a meccseket, követi a sportot, és nem csak a futballt, hiszen az olimpiai bizottságnak is tagja volt 14 éven át, sőt a Svájci Jégkorongszövetségnek is dolgozott.

„Ezekben a napokban főleg a női labdarúgást nézem, amelynek fejlesztése már akkor szívügyem volt, amikor a sportág még nagyon gyerekcipőben járt. Az Európa-bajnokság már a negyeddöntőnél tart. A franciák tették rám a legjobb benyomást, de az angolok is remekül játszottak.” Közbevetésünkre, hogy ugyanez az angol férfiválogatottról nem mondható el mostanában, Sepp Blatter rögtön megértette a célzást: „Az a 4–0, te jó ég! Egészen hihetetlen eredmény volt! És nem holmi barátságos meccsen, hanem a Nemzetek Ligájában. Írtam is a svájci magyar nagykövetségnek a meccs után, és ezúton is gratulálok a magyaroknak!”

És hogy lesz-e még hivatalos kapcsolata a FIFA-val Sepp Blatternek? Ő maga így vélekedik erről: „A FIFA-val igen, de a jelenlegi elnökkel (Gianni Infantinóval – a szerk.) biztosan nem. A tiszteletnek a csírája is hiányzik belőle irántam, a volt FIFA-elnök iránt, egyetlenegyszer sem keresett…”

Orbán Viktor a FIFA (Sepp Blatter) és az UEFA (Michel Platini) egykori elnökével (Fotó: Imago Images)
Orbán Viktor a FIFA (Sepp Blatter) és az UEFA (Michel Platini) egykori elnökével (Fotó: Imago Images)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik