Románia: kapitánykinevezés botrányos körülmények között

B. M.B. M.
Vágólapra másolva!
2016.07.07. 20:33
Egyhangú szavazással nevezte ki csütörtök délután a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) végrehajtó bizottsága a válogatott új szövetségi kapitányát, a német Christoph Daumot, ám a 15 tagú testületnek csupán nyolc tagja volt jelen az ülésén.

Razvan Burleanu elnök ellenzéke, élén az élvonalbeli klubokat tömörítő Hivatásos Labdarúgóliga képviselőivel, már korábban jelezte, hogy Daum ellen szavaz, ám végül inkább az ülés bojkottálását választotta. Az ellenzék tagjainak legfőbb kifogása nem Daum személye, hanem jelölésének módja volt, állításuk szerint Burleanu a tárgyalások előtt és alatt nem konzultált velük, hanem kész tényként állt a végrehajtó bizottság elé javaslatával.

Florin Prunea, a CSMS Iasi ügyvezető elnöke az ülés után azonnal kijelentette, hogy bíróságon támadják meg a döntést, mivel a bizottságban csak úgy volt jelen a szükséges minimális létszám, hogy a csalás miatt jogerősen elítélt Auras Brasoveanu is részt vett és szavazott az ülésen. A Liga 2-es klubokat képviselő Brasoveanu viszont azt állítja, a bíróság csak klubja, a Dunarea Galati adminisztrálásától tiltotta el, a szövetség munkájában részt vehet.

Az Európa-bajnokság után menesztett Anghel Iordanescu utódjának kiválasztásában főszerepet játszó Burleanu már korábban is szeretett volna német szakembert a válogatott élére, de 2014 őszén még nem tudott megegyezni Bruno Labbadiával. Sajtóhírek szerint amúgy az FRF elnöke a szintén jelentős Bundesliga-tapasztalattal rendelkező holland Huub Stevensszel, valamint a korábban bukaresti kluboknál (FC National, Steaua, Dinamo) is dolgozó olasz Walter Zengával is tárgyalt.

A 62 éves Christoph Daum a Köln, a Stuttgart, a Besiktas, a Leverkusen, az Austria Wien, a Fenerbahçe, az Eintracht Frankfurt, az FC Bruges és a Bursaspor edzője is volt, sikerlistáján többek között egy-egy német és osztrák, valamint három török bajnoki cím szerepel. A német tréner a román válogatott második külföldi szakvezetője lett az osztrák Josef Uridil után, aki 1934-ben egyetlen mérkőzésén, a Csehszlovákia elleni világbajnoki találkozón ült a kispadon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik