Ukrajna: az orosz ligába kerülhet a Tavrija és a Szevasztopol

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.03.19. 09:52
null
A Dinamo Kijev szurkolói az ukrán haditengerészeti zászlót formázó élőképpel jeleznek a Tavrijának (Fotó: Reuters)
Az ukrán élvonalbeli labdarúgó-bajnokság krími csapatai – a szimferopoli Tavrija és a Szevasztopol – az UEFA és a FIFA beleegyezésével az orosz ligarendszerbe kerülhetnek át.

A Krím-félsziget lakossága 96.77 százalékos szavazati aránnyal döntött vasárnap az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról – a referendum legitimitását csak Oroszország ismeri el. A Tavrija és a Szevasztopol – előbbi a 15., utóbbi a 11. az ukrán bajnokságban – természetesen így érintett. A két klub az Ukrán Labdarúgó-szövetséghez, a FIFA-hoz és az UEFA-hoz fordult hivatalos levélben, az európai szövetség feltehetően a március 24-25-i, kazahsztáni ülésen tárgyalja a két klub helyzetét. A Tavrija és a Szevasztopol még nem vette fel hivatalosan a kapcsolatot az Orosz Labdarúgó-szövetséggel, hogy felvételét kérje a ligarendszerbe.

A Tavrija sportigazgatója, Alekszandr Bojcan elmondta: az ukrán liga is dönthet úgy, hogy „megtartja” – az UEFA és a FIFA hozzájárulásával – a szakadár területeken fekvő klubokat. Ez nem is lenne egyedi helyzet, hisz a moldovai bajnokság legerősebb csapata, a tizenkétszeres bajnok Sheriff tiraspoli csapat, csakúgy, mint a Dinamo-Auto és az FC Tiraspol – a város a szakadár, önálló államként el nem ismert Dnyeszter Menti Köztársaság központja.

Ha a Tavrija átlép az orosz ligarendszerbe, azzal a független ukrán labdarúgó-bajnokság első aranyérmese távozik. A Tavrija 1992-ben megnyerte az ukrán bajnokságot, sikere óta kizárólag a Dinamo Kijev (13 bajnoki cím) és a Sahtar Doneck (8) szerzett aranyérmet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik