Portugália: tízezrek vettek végső búcsút Eusébiótól

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2014.01.06. 19:31
null
Eusébio szobra a Luz Stadion előtt (Fotó: Reuters)
A portugál fővárosban emberek tízezrei vettek végső búcsút a vasárnap virradóra 71 évesen elhunyt legendás labdarúgótól, Eusébiótól, akit hétfőn helyeztek örök nyugalomra.

 

A világszerte Fekete Párducként ismert futballistának a Benfica piros klubzászlójával lefedett koporsóját hatalmas tömeg tapsától övezve vitték körbe kora délután a lisszaboni Luz Stadionban, ahová egy fekete limuzin szállította.

A játéktér közepén rövid időre aranyozott talapzatra állították a koporsót, amellyel később az autó körbegurult, miközben a lelátón a szurkolók – dacolva az esővel – Eusébio arcképét ábrázoló zászlókat lobogtattak, piros füstgerjesztőket gyújtottak és a portugál himnuszt énekelték. Az első sorban ott volt a Benfica összes jelenlegi játékosa Jorge Jesús vezetőedzővel együtt.

Előzőleg a futballvilág hírességei, a klub korábbi labdarúgói és drukkerek hajtottak fejet a portugál labdarúgás legnagyobb alakja előtt a létesítményben kialakított gyertyás ravatalnál.

Az őt ábrázoló óriásfotókkal teli utcákon a közlekedés leállt, amikor a stadiontól a tömeg a városházához vonult, ahol António Costa polgármester emlékezett meg Eusébio életútjáról.

Búcsúztatása a Luz Stadionhoz közeli Szemináriumi templomban zajlott, majd a Lisszabon északi részében található Lumiar temetőben helyezték örök nyugalomra. A temetésen ott volt Pedro Passos Coelho miniszterelnök is.

Eusébio halála miatt a portugál kormány háromnapos nemzeti gyászt rendelt el.

Eusébio – teljes nevén Eusébio da Silva Ferreira – 1942-ben született az egykori portugál gyarmat, Mozambik fővárosában, Maputóban. Játékos pályafutása egyik legnagyobb sikerét 1965-ben aratta, amikor kiérdemelte az Aranylabdát, a legjobb európai futballistát megillető elismerést. A portugál válogatottal, amelynek színeiben 64 meccsen 41 gólt jegyzett, 1966-ban a harmadik helyen végzett az angliai világbajnokságon, amelynek gólkirálya lett kilenc góllal.

A Benficával 1962-ben megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját. A döntőben két találattal járult hozzá a többek között Puskás Ferenccel és Alfredo Di Stéfanóval felálló Real Madrid elleni 5:3-as győzelemhez. A rendkívül gyors és technikás támadó 745 mérkőzésen 733 gólt szerzett pályafutása során.


Szurkolók ezrei fogadták a koporsót a stadionban (Fotó: MTI)
Szurkolók ezrei fogadták a koporsót a stadionban (Fotó: MTI)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik