Rangers: a bajnoki címek maradnak, a pénz ugrik

Vágólapra másolva!
2013.02.28. 18:18
A skót negyedosztálybeli labdarúgó-bajnokságot fölényesen vezető, ötvennégyszeres skót bajnok Rangerst nem fosztották meg egyetlen bajnoki címétől sem, azonban 250 ezer fontos pénzbüntetés megfizetésére kötelezték pénzügyi szabálytalanságok miatt.

A Lord Nimmo Smith által vezetett, a skót Premier League által kijelölt független háromfős bizottság 250 ezer fontra – azaz körülbelül 86 millió forintra – büntette az előző szezonban a negyedosztályba visszasorolt Rangerst, mert a klub nem tudott elszámolni a játékosok 2000 és 2011 között kifizetett béreiről. A korábbi tulajdonos, Sir David Murray szóbeli megegyezések alapján egy offshore bankból vetette fel a játékosokkal a fizetésüket, hitel formájában, ami adóelkerüléssel járt.

A Rangerst 1872-ben alapították, 141 éves fennállása során ötvennégyszer nyerte meg a skót bajnokságot, harmincháromszor a skót kupát, huszonhétszer a ligakupát és egyszer, 1972-ben az UEFA-kupát. A döntés értelmében a klub megtarthatja korábban megnyert címeit, így azt az öt bajnoki trófeát is, amelyet a vizsgált időszakban szerzett.

„Bár a kifizetések önmagukban nem voltak szabálytalanok és nem sértették sem a bajnokság, sem a szövetség szabályait, a korábban megállapított jogsértések magas pénzbüntetést vonnak maguk után. A Rangers FC azonban semmilyen előnyt sem szerzett a liga szabályainak megszegésével a többi csapat előtt, így a korábbi bírságokon és a mostani pénzbüntetésen kívül más egyéb szankciót nem von maga után az ügy" – áll a bizottság hivatalos közleményében.

A bizottság korábban már elrendelte, hogy a Rangers új tulajdonosai nem vonhatók felelősségre a régi tulajdonos, Sir David Murray cselekedetei miatt, így a pénzbüntetéseket még a régi tulajnak kell megfizetnie.

A negyedosztály küzdelmeit a Rangers huszonhat forduló után húsz ponttal vezeti, 70–21-es gólkülönbséggel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik