A futball meghódította a „világ végét” is: pályán a Húsvét-sziget

CS. Z.CS. Z.
Vágólapra másolva!
2009.08.07. 01:47
Lejátszotta története első mérkőzését a Húsvét-sziget. A chilei közigazgatás alá tartozó polinéziai földdarab labdarúgócsapatának első mérkőzésére a szigeten lakók apraja-nagyja kíváncsi volt, és a Colo-Colótól elszenvedett 4–0-s vereség ellenére hatalmas örömünnepről számolnak be a tudósítások.

A Húsvét-sziget labdarúgócsapata első alkalommal nevezett be a Chilei Kupába, és aligha kaphatott volna nevesebb ellenfelet, hiszen a rekordszámú (28) bajnoki címmel és az ország egyik legnagyobb szurkolótáborával büszkélkedő Colo-Colót sodorta az útjába a sors.

A szigeten az „évszázad mérkőzésének” beharangozott összecsapást végül az esélyesebb együttes nyerte meg 4–0-ra – mindkét félidőben két-két gólt szereztek a fővárosiak –, ám aligha az eredmény volt a legfontosabb a csütörtöki találkozón. Bár ha a csapatok hátterét nézzük, alighanem az újonc dicsekedhetett a meccs végén az eredménnyel.

A találkozón egyébként megszületett a Rapa-Nui (ti. ők a húsvét-szigetiek) első tétmérkőzésen esett gólja is, méghozzá fejesből. Ennek azonban a piros mezesek kapusa örült a legkevésbé, félóra játék után ugyanis öngóllal jutott vezetéshez a Colo-Colo.

Az eseményről a világ nagy hírügynökségei mellett a BBC is beszámolt híreiben. A tudósítások szerint mintegy 4000 néző volt kíváncsi a helyszínen. Ha figyelembe vesszük, hogy a 2005-ös népszámlálás szerint 3791-en lakják a szigetet, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy a szigetlakók apraja-nagyja mellett a turistákat is lázba hozta a kupapárharc. Nem véletlenül…

A beszámolók szerint karneváli hangulat uralkodott a mérkőzésen, amelyet alig néhány méterre a homokos parttól lévő „stadionban” rendeztek, a híres kőszobrokkal a háttérben. A Húsvét-sziget játékosai a kezdő sípszó előtt bemelegítésként ellejtették a Hoko nevű harci táncot, a megszeppent colo-colósokat azonban alighanem jobban zavarta a Csendes-óceán felől fújó, a játéktér fölött gyakran erősen kavargó szél és a hihetetlenül göröngyös „gyepfelület”.

A drukkerek közül többen tradicionális polinéziai viseletben, festett arccal jelentek meg a meccsen, és a szigetre utaló vörös-fehér zászlót lengetve szurkoltak kedvenceiknek, akik egy ország számára váltak ismertté, ugyanis a találkozót élőben közvetítette a chilei televízió.

A Húsvét-sziget egy évig szinte biztosan nem játszik újabb tétmérkőzést, ugyanis vereségével búcsúzott a kupa idei kiírásától. A bajnoki indulásra pedig csekély az esély...

Ahhoz például, hogy a sziget labdarúgói a „közelben” riválist találjanak maguknak, legalább 2000 kilométert kellene utazni, de nem biztos, hogy az ellenfél ki tudna állni tizenegy, korábban már labdába rúgó játékossal.

Tudniillik a Pitcairn-szigeteket mindössze ötvenen lakják...

A Húsvét-sziget játékosai (pirosban) a Colo-Colo után egy évig csak a turistaválogatottal tudnak megküzdeni.
Fotó: Reuters
A Húsvét-sziget játékosai (pirosban) a Colo-Colo után egy évig csak a turistaválogatottal tudnak megküzdeni.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik