A mexikói szövetség azonnali hatállyal kivonult a CONMEBOL égisze alól

Vágólapra másolva!
2009.05.09. 08:02
A Mexikói Labdarúgó-szövetség megszakított minden formális kapcsolatot a Dél-amerikai Labdarúgó-szövetséggel (CONMEBOL), klubcsapataik pedig visszaléptek a Libertadores-kupától és a Dél-amerikai-kupától. A szövetség elnöke, Justino Compean bejelentette, hogy a mexikói válogatott nem vesz részt a Copa Americán sem, mert nem részesülnek egyenlő bánásmódban.
A dél-amerikaiak a sertésinfluenza miatt fordítottak hátat Mexikónak
A dél-amerikaiak a sertésinfluenza miatt fordítottak hátat Mexikónak
A dél-amerikaiak a sertésinfluenza miatt fordítottak hátat Mexikónak
A dél-amerikaiak a sertésinfluenza miatt fordítottak hátat Mexikónak

Két mexikói klub, a guadalajarai Chivas és a San Luis pénteken visszalépett a Libertadores-kupa további küzdelmeitől, miután a dél-amerikai klubok legrangosabb sorozatának nyolcaddöntője során ellenfeleik, az uruguayi Nacional, illetve a brazil Sao Paulo nem utaztak el Mexikóba a közép-amerikai országot sújtó sertésinfluenzára hivatkozva.

„Mint a Mexikói Labdarúgó-szövetség elnöke kijelentem, hogy a mexikói futball teljesen kivonul a CONMEBOL rendezvényeiről, amíg új egyezség nem születik. Ha részt akarunk venni ebben a küzdelemben, azt egyenlő feltételekkel akarjuk. A fair playnek érvényesülnie kell” – jelentette ki Compean egy sajtótájékoztatón, miután a CONMEBOL úgy határozott, hogy Libertadores-kupa mérkőzéseit a mexikói csapatok ellenfeleinek otthonában, azaz Uruguayban és Brazíliában kell megrendezni.

Compean nyilatkozatában nem zárkózott el attól a lehetőségtől, hogy a mexikóiak visszatérnek a dél-amerikai szövetség rendezvényeire, de mint mondta, csak akkor, ha „feltétel nélküli tiszteletet” kapnak a másik féltől.

„Ha újra részt veszünk, az nagyszerű lesz, de ha nem, az sem baj. Rengeteg versenysorozat van a mexikói futballon belül is. A labda a pályára való, számunkra most véget ért egy játék” – mondta Compean.

A sertésinfluenza miatt a múlt hét végén Mexikóban összesen 176 mérkőzést, az első osztályban egy teljes fordulót zárt kapuk mögött rendeztek, ám a CONMEBOL határozata előtt egy nappal a mexikóiak feloldották a stadionokra vonatkozó tilalmat, és a dél-amerikai szövetség döntése hatalmas felháborodást váltott ki a közép-amerikai országban.

A Chivas és a San Luis visszalépése miatt a Sao Paulo és a Nacional mérkőzésn nélkül jutott a Libertadores-kupa negyeddöntőjébe.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik