Elefántcsontpart megállíthatatlan, Drogbáék Guineát is kiütötték

Vágólapra másolva!
2008.02.03. 23:48
Az Afrikai Nemzetek Kupája második negyeddöntőjében Elefántcsontpart esélyeshez méltóan futballozva kiütötte Guinea jobb sorsra érdemes csapatát, és 5-0-s győzelmével jelezte: feltett szándéka, hogy megnyerje a tornát.
Arthur Boka (jobbra) és Ismael Bangoura harcol egymással
Reuters
Arthur Boka (jobbra) és Ismael Bangoura harcol egymással
Arthur Boka (jobbra) és Ismael Bangoura harcol egymással
Reuters
Arthur Boka (jobbra) és Ismael Bangoura harcol egymással

Dider Drogba és társai már az első félidőben is hatalmas fölényben futballoztak, de – elsősorban Kemoko Camara remek védéseinek köszönhetően – csak egygólos előnyt tudtak szerezni: Kader Keita éles szögből talált be egy remek, váratlan lövéssel.

A szünet után is folytatódott az elefántcsontparti dominancia, ehhez képest a 62. percben kis híján egyenlített Guinea Jabi sunyimód laposan meglőtt szabadrúgása után, amely azonban centikkel elkerülte a jobb alsó sarkot.

Ám a guineaiaknak kár volt megrángatniuk az oroszlán (illetve, mivel nem Kamerun volt az ellenfél, inkább az elefánt) bajszát: a következő négy percben Elefántcsontpart kivégezte ellenfelét.

Az esélyes már a 68. percben bebiztosíthatta volna a győzelmet, de Yaya Touré ekkor még hiába adott parádés labdát Aruna Dindanénak, és ő hiába kerülte meg okosan a guineai kapust, kissé kisodródva, öt méterről sikerült az üres kapu helyett az oldalhálót eltalálnia, de ez csak a közelgő vihar előszele volt.

Két perc múlva ugyanis az egyébként ezen a meccsen hiperaktivitással nem vádolható Dider Drogba kilépett két védő között, és hét méterről a hosszú sarokba passzolt. Újabb két perccel később pedig végleg eldőlt a meccs: Drogba jól ugratta ki Salomon Kalou-t, akinek ismét csak a kapus mellett kellett ellépnie, és nagyjából 13 centiméterről már nem hibázta el az üres kaput.

Már ez a gól is leginkább a kispályás foci szépségeire emlékeztetett, de a végére a teljesen szétesett guineai védelem, így a 81. percben Yaya Touré kényelmesen begyalogolhatott a büntetőterületen belülre, középre gurított labdáját pedig a szintén egyedül álldogáló Kalou gurította be.

És még nem volt vége: miután ismét kigurigázták a guineai bekkeket, a 86. percben az éppcsak beállt Bakari Koné 18 méterről bombázott a felső sarokba – és addigra ő már egy ziccert is kihagyott. Az utolsó pecekre pedig már csak némi barátságtalan rugdosódásra jutott idő.

Ghána után tehát Elefántcsontpart is bebiztosította a helyét a legjobb négy között, ráadásul imponáló játékkal: veretlenül, immár 13–1-es gólkülönbséggel áll a csapat, amely a fináléba jutásért pénteken Egyiptom vagy Angola legjobbjaival csatázhat.

AFRIKA-KUPA

NEGYEDDÖNTŐ
Elefántcsontpart-Guinea 5-0 (Keita 25., Drogba 70., Kalou 73., 81., Bakari Koné 86.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik