Ragyogó mérleg a pekingi olimpia végén: három nap, három arany

Vágólapra másolva!
2008.08.24. 22:45
Vajda Attila volt az első fecske: a szegedi kenus pénteken, mindjárt a második kajak-kenu döntőben megszerezte a magyar olimpiai csapat első aranyérmét az egyesek 1000 méteres számában. A második elsőségre szombatig kellett várni, amikor Kovács Katalin és Janics Natasa a női kettesek 500-as fináléjában megvédte címét. A pekingi aranytermésre a férfi vízilabda-válogatott tette fel a koronát, pólósaink meggyőző játékkal győzték le az Egyesült Államok legjobbjait a vasárnapi döntőben.
A kajak-kenusok most is hozzátették a magukét az összterméshez
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
A kajak-kenusok most is hozzátették a magukét az összterméshez
A kajak-kenusok most is hozzátették a magukét az összterméshez
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
A kajak-kenusok most is hozzátették a magukét az összterméshez

HÉTVÉGI KÉPGALÉRIA

KATT A KÉPRE!
KATT A KÉPRE!
Szép magyar sikereket hozott a pekingi olimpia utolsó „hosszú” hétvégéje.

Pénteken Vajda Attila nyitotta a sort, aki az egész magyar ötkarikás csapat első aranyérmét szerezte meg a kenu egyesek 1000 méteres versenyében. Nem sokkal később a női kajak négyes ezüstérmet szerzett az 500 méteres távon.

A 25 éves szegedi kenus a július 15-én elhunyt legenda, Kolonics György emlékének ajánlotta a diadalt.

Ne feledkezzünk el róla, hogy aznap egy különösen értékes bronzérmet is szereztünk, az olimpia előtt néhány héttel – Kolonics halála után – összeállt kenu kettes, Kozmann György és Kiss Tamás a harmadik helyen végzett az 1000 méteres távon. Aligha volt magyar, aki ne könnyezte volna meg e két nagyszerű sportember fantasztikus helytállását.

Vajda Attila példáját aztán szombaton Kovács Katalin és Janics Natasa követte, női kajak párosunk megvédte olimpiai bajnoki címét 500 méteren. Ez a teljesítmény különösen értékes annak fényében, hogy a német női kajak négyesen és a mi párosunkon kívül senki sem tudta megvédeni Athénban szerzett olimpiai bajnoki elsőségét ebben a sportágban.

DICSŐSÉGTABLÓ

KATT A KÉPRE!
KATT A KÉPRE!
A pekingi olimpián a magyar „i" betűre a férfi vízilabda-válogatott tette fel a pontot, a mieink a döntőben 14–10-re verték a torna meglepetéscsapatát, az Egyesült Államokat.

A mérkőzés után pedig az amerikaiak is sportszerűen elismerték, hogy jobb volt Kemény Dénes együttese, egyes tengerentúli sajtóorgánumok pedig azt fejtegették, hogy Magyarország a vízilabdázás NBA-je.

Női kézilabdázóinknak ugyanakkor nem sikerült az éremszerzés, Hajdu János tanítványai a szombati bronzmérkőzésen 33–28-ra kikaptak Dél-Koreától, így a negyedik helyen zárták a pekingi tornát. A csapat egyik legjobbja, Görbicz Anita rendkívül csalódott volt a találkozó után, amely egyben az ötkarikás játékokig beugró szövetségi kapitány utolsó mérkőzése is volt a csapat élén.

Magyarország 3 arany-, 5 ezüst és 2 bronzéremmel zárta a pekingi olimpiát, ezzel a nemzetek rangsorában – Norvégiával holtversenyben – a 21–22. helyet foglaljuk el.

Határtalan boldogság – háromszoros olimpiai bajnokok és újoncok egy kupacban
Fotó: MTI
Határtalan boldogság – háromszoros olimpiai bajnokok és újoncok egy kupacban

PÓLÓS KÉPGALÉRIA

KATT A KÉPRE!
KATT A KÉPRE!
Bár ellenünk nem sok babér termett nekik a medencében, az amerikaiak a többi csapatsportban vigasztalódtak. Férfi kosárlabda-válogatottjuk visszaszerezte Athénban elvesztett elsőségét – Kobe Bryanték bizonyították, hogy ha igazán komolyan vesznek egy mérkőzést, nincs az a csapat, amely megverheti őket. A hölgyek mezőnyében hasonló erődemonstrációt tartott az Egyesült Államok.

Férfi röplabdában is a tengerentúliak bizonyultak a legjobbnak: Brazíliát verték 3:1-re. Lányaik azonban nem bírtak a dél-amerikaiakkal, ugyanilyen arányban kikaptak tőlük.

Férfi kézilabdában a meglepetésre döntőbe jutó Izlandot Franciaország állította meg 28–23-mal, a nőknél pedig Norvégia tartott bemutatót az oroszoknak (34–27).

A férfiak bronzmérkőzésén a spanyol együttes legyőzte a világbajnok horvát gárdát, a nőknél pedig mint azt már emlíettük, legjobbjaink 33–28-ra alulmaradtak Dél-Koreával szemben.

A szombati férfi labdarúgó-döntőben Argentína 1–0-ra verte meg Nigériát, és ezzel megvédte címét.

PÉNTEKI KÉPGALÉRIA

KATT A KÉPRE!
KATT A KÉPRE!
Ami az egyéni sportágakat illeti, tegyünk még említést az olimpia egyik legnagyobb alakjáról, Usain Boltról, a jamaicai sprinter pénteken harmadik pekingi aranyérmét szerezte meg, ismét világcsúccsal – ezúttal a 4x100 méteres váltó tagjaként (37.10).

Az ökölvívók az utolsó két napon döntőztek, és vasárnap megszületett minden idők első (majd később második) kínai ökölvívó aranyérme, a sportág favoritjainak, a kubaiaknak azonban egy sem jutott a legfényesebb medáliából.

Aztán nem sokkal a bunyósok küzdelmeinek zárása után, a megnyitóhoz hasonlóan látványos és színpompás záróünnepéllyel befejeződött a XXIX. nyári olimpia Pekingben. Folytatás 2012-ben Londonban!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik