A „Práter pókja” úgy érzi, végre áttörték a mentális gátat

Vágólapra másolva!
2008.06.23. 11:02
Spanyolország egyetlen csoportelsőként jutott a legjobb négy közé a labdarúgó Európa-bajnokságon, miután gólnélküli mérkőzés után büntetőkkel 4–2-re megverték a világbajnok Olaszországot. A semleges nézők nem voltak elájulva a két csapat teljesítményétől, a mérkőzés rámutatott a kiegyenlített erőviszonyokat, és újra csak az „orosz rulett” hozott döntést. Spanyolországban mégis egyöntetű a vélemény: megérdemelték a továbbjutást. Talán a futballtörténelem hányattatásai miatt…
Spanyolország bömböl: áttört a gát
Fotó: Reuters
Spanyolország bömböl: áttört a gát
Spanyolország bömböl: áttört a gát
Fotó: Reuters
Spanyolország bömböl: áttört a gát

Megremeghetett minden spanyol szíve, amikor az olasz-meccs reggelén rápillantott a naptárra: június 22-e a hispán labdarúgás történetének egyik „legfeketébb” napja. Volt. A „sötét múlt” datálása 1986-ig vezethető vissza. Nevezett évben Spanyolország tizenegyesekkel bukta el a mexikói világbajnokság nyolcaddöntőjét.

1996-ban, az Eb-n ugyancsak 120 percnyi gólnélküliség után az angol büntetőlövők karcoltak újabb sebet a spanyol szívekbe. 2002-ben, a vb-n a spanyolok már minden bizonnyal a rendes játékidőben érezték végzetüket a Dél-Korea elleni meccsen. A rossz játékevezetői döntések után törvényszerű volt, hogy a büntetők nem a „Vörös Fúriák” győzelmét hozza.

2008. június 22-e azonban megtörte az átkot. Spanyolország az 1920-as antwerpeni olimpia óta először győzte le Olaszországot nagy futballeseményen, és végre valahára sikerült egy tizenegyes-párbajt is megnyerni (igaz, 2002-ben nyertek már egyszer az írek ellen).

Cesc Fabregas a sorsdöntő büntetőt értékesítő fiatal spanyol középpályás elmondta a büntetőhöz igyekezett ugyanúgy odaállni, mintha bármilyen más tizenegyes lenne. „Úgy érzem, megérdemeltük a győzelmet” – mondta „Fab”, aki szerint a győzelemben nagy szerepet játszottak a spanyol szurkolók.

A spanyol újságok a két olasz büntetőt is hárító (Daniele De Rossi és Antonio Di Natale hibázott) Iker Casillasra rögtön ráagatták a „Práter pókja” elnevezést. A spanyol cerberus Fabregashoz hasonlóan azzal kezdte értékelését, hogy megérdemelték a győzelmet.
„Nagyon nehéz meccs volt” – mondta a kapus. „Sokat kivett belőlünk, mert nagy volt a forróság. Borzasztó kemény volt a továbbjutás.”

A spanyolok az elődöntőben az oroszokkal játszanak. Azokkal az oroszokkal, akiket első meccsükön szinte lemostak a pályáról. „Tovább akarunk menni, és döntőbe akarunk jutni. A negyeddöntőből való továbbjutással áttörtünk egy mentális gátat, de naiv lennék, ha azt hinném, hogy simán továbblépünk, csak mert a nyitómeccsen legyőztük őket. Ez már egy teljesen más csapat...” – nyilatkozta a madridi hálóőr.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik