Horvátország vs Törökország: nyomás-nyomás – haza vagy tovább?

CS. Z.CS. Z.
Vágólapra másolva!
2008.06.20. 14:58
Ma este már az Európa-bajnokság második negyeddöntőjét rendezik a bécsi Ernst Happel-stadionban. A mérkőző felek Horvátország és Törökország – eddig mindkét válogatott felülmúlja a várakozásokat, és immár mindkettő az elődöntőről álmodik: kiélezett mérkőzés várható két erőszakos csapattól: harcias horvátok a tüzes törökök ellen.
Lesz-e örömködés horvát módra a török-meccs után is?
Fotó: Reuters
Lesz-e örömködés horvát módra a török-meccs után is?
Lesz-e örömködés horvát módra a török-meccs után is?
Fotó: Reuters
Lesz-e örömködés horvát módra a török-meccs után is?

Horvátország és Törökország: korábban mindkét válogatottról mondták szakértők, hogy negyeddöntő-esélyes – de ki gondolta volna, hogy így jutnak a legjobb nyolc közé?

A VOLT KAPITÁNY MEGMONDJA

Az Eurosport „misztikus” szakértője, Lothar Matthäus a horvátokat tartja esélyesebbnek, és 2–0-s győzelmüket jósolja. „Gratuláció jár Törökországnak az eddigi teljesítményéért, de a horvátok nemcsak, hogy meggyőztek engem a tornán, de a selejtezőkön is remek teljesítményt nyújtottak. A fiatal, tehetséges és az idős, tapasztalt játékosok együttese, és jó kapcsolatuk az edzőve kiemelkedő. Ez előre lendíti nemcsak a csapatot, de az egész országot is, ezért fog győzni Horvátország a törökök ellen.”


Horvátország imponáló játékkal, három meccsen három győzelmet aratva, mindössze egy gólt kapva nyerte meg a B-csoportot. A törökök ezzel szemben az utolsó csoportmérkőzés 75. percében még biztos kiesőnek tűntek, aztán jött a fordulat, amely megbolondította az országot, és a fellegekbe repítette a „félholdasokat”. A Csehország elleni fordítás óta Törökország a győzelem mámorától szédeleg, és azt várja Fatih Terim együttesétől, hogy a negyeddöntőben megverje a horvátokat.

A kispadokon az Európa-bajnokság talán két legaktívabb, legenergikusabb szövetségi kapitánya, Slaven Bilic és Fatih Terim ül, pontosabban áll: mindketten végig vezényelik a mérkőzést, mutogatnak, kiabálnak, már-már ugrálva vitatkoznak – és a két motivátor eddig hatból ötször győzelemre vezette csapatát.

Slaven Bilic a csapaton lévő nyomásról beszélt a mérkőzés előtt. Nem véletlenül: Németország legyőzése már-már az esélyesség terhét rakta a horvátokra. „Nyomás alatt vagyunk, és ez növekszik – de az eddigiekkel szemben különbség, hogy ez a nyomás most pozitív, és próbáljuk magunk javára fordítani a ránk nehezedő tehert” – hangzott Bilic kis mélylélektana.

„Még nem vagyunk önteltek, és nem állunk meg, a célunk, hogy olyan messze jussunk, amennyire lehetséges” – mondta magabiztosan a szabadidejében gitáros rockerként tündöklő kapitány.

Niko Kranjcar, a „kockások” irányítója arra hívta fel a figyelmet, hogy akkor sem szabad azt hinniük, hogy nyertek, ha megszerzik a vezetést. „Törökország a legutóbbi két meccsen bizonyította, hogy talpra tud állni 1–0-ról, majd a csehek ellen 2–0-ról is, ebből látszik, milyen veszélyesek, és mennyi energiájuk van.”

A horvát keretben nincs eltiltott. Sérülés miatt Igor Budan és Dario Knezevic nem léphet pályára, utóbbi lengyelek ellen elszenvedett sérülése olyan súlyos, hogy már biztosan nem játszik többet az Eb-n.

AZ ÖRÖKMÉRLEG

Horvátország–Törökország
1 győzelem
2 döntetlen
0 vereség
4–3-as gólkülönbség
A török kapitánynak ennél is nagyobb gondokkal kell megküzdenie. Volkan Demirel, a csehek ellen utolsó pillanatokban „kiharcolt” kiállítása miatt nem léphet pályára, Mehmet Aurélio sárga lapok miatt hiányzik majd, ráadásul sérüléssel küszködik Gökhan Zan és a két Emre, Asik és Belözoglu is (előbbi kettő talán játszhat). Servet Cetin az utolsó edzésen sérült meg, így Terimnek – a középhátvéd-gondok miatt – lehet, hogy új taktikai formát kell ölteni a csapatra.

Ráadásul a törökök közül nyolc játékost is fenyeget a „sárgaság” veszélye, azaz nem léphetnének pályára az elődöntőben, ha lappal figyelmezteti őket Roberto Rosetti, a mérkőzést dirigáló olasz játékvezető. A talján kórházigazgatónak nem lesz könnyű dolga a meccsen, hiszen a horvát és a török csapat sem kisasszonyi visszafogottságáról híres, ha valami turpisságot kell előhúzni a cilinderből (ezt bizonyítandó mindkét csapat ott van a sárga és piros lapokat jegyző lista dobogóján).

Fatih Terim, a „főtörök”, a mérkőzés előtt csak annyit mondott a horvátok elleni negyeddöntőről, hogy bármi lehetséges. „Sok hihetetlen dolog megtörtént már ezen az Európa-bajnokságon, és bármi lehetséges.”

Sőt, akár az ellenkezője is!

SZABÁLYTALANSÁGOK ÉS LAPOK LISTÁJA

A csoportmérkőzések után
Csapat Sárga lap Piros lap Szabálytalanság
1. Törökország 10 1 64
2. Olaszország 8 0 45
3. Horvátország 7 0 49


VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK

Horvátország (4-4-1-1): Pletikosa – Corluka, R. Kovac, Simunic, Pranjic – Srna, N. Kovac, Modric, Rakitic – Kranjcar – Olic
Törökország (4-4-2): Rüstü – Hamit Altintop, Emre A., Gökhan Zan, Hakan Balta – Tuncay, Mehmet Topal, Kazim-Kazim, Arda – Nihat, Semih


A HORVÁTOK 1998-BAN, A TÖRÖKÖK 4 ÉVVEL KÉSŐBB NYERTEK VB BRONZOT

Horvát gólok a számukra "dicsőséges" franciaországi tornán



Íme a török menetelés 2002-ben

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik