Visszatért a „csodafegyver”, majd a nyolc közé lőtte a szbornaját

Vágólapra másolva!
2008.06.18. 21:11
Különösebb számolgatásra nem volt szükség a D-csoport második továbbjutó helyéről döntő zárómeccs előtt: az orosz válogatott győzelem esetén továbbjutó, minden más eredmény a svédeknek jó. Nos, végül Guus Hiddink csapata ünnepelhetett, miután két csodaszépen „megrajzolt” akció után, Pavljucsenkónak a 24. és az eltiltás után visszatérő Arsavinnak az 50. percben szerzett góljával legyőzte a háromkoronásokat. A siker teljesen megérdemelt, a látottak alapján a holland–orosz negyeddöntő nagyon látványos meccset ígér. Svédország hosszú idő után először nem jutott tovább csoportjából.
Megette az orosz medve a svédeket: a szbornaja simán győzött és jutott tovább
Fotó: Reuters
Megette az orosz medve a svédeket: a szbornaja simán győzött és jutott tovább
Megette az orosz medve a svédeket: a szbornaja simán győzött és jutott tovább
Fotó: Reuters
Megette az orosz medve a svédeket: a szbornaja simán győzött és jutott tovább

Hatalmas lendülettel kezdte az orosz válogatott a Svédország elleni sorsdöntő csoportmérkőzést (az oroszok csak győzelem esetén juthattak tovább). A „csodafegyvernek” titulált Andrej Arsavin néhány perc alatt kétszer is helyzetbe került.

KÉPGALÉRIA

A Zenit UEFA-kupa-győztes támadója az eddigi két mérkőzésen eltiltás miatt nem szerepelt, a svédek ellen viszont játszott, és ha már ott volt, akkor a 13. percben előbb fejjel, majd két perccel később lábbal is veszélyeztetett.

A kihagyott helyzetek nem szegték kedvét az orosz válogatottnak, futószalagon alakították ki az újabb lehetőségeket, és csak idő kérdése volt, hogy mikor szerez vezetést a szbornaja.

Az orosz szurkolók számára várva várt pillanat a 24. percben érkezett el. Arsavin a jobb oldalról adott középre, labdáját a támadáshoz felzárkózó védő, Alekszandr Anjukov továbbította Roman Pavljucsenkónak, aki 10 méterről a kapu jobb oldalába passzolt.

A játék képe az orosz vezetést követően sem változott, továbbra is folyamatosan mentek előre Guus Hiddink tanítványai.

A 26. percben Dinyijar Biljaletgyinov 12 méterről leadott bombája nem sokkal kerülte el Andreas Isaksson kapuját, míg egy svéd labdaeladás után Pavljucsenko került újabb helyzetbe, de a Szpartak Moszkva csatára ezúttal a kapufát találta el.

A svédek ritkán jutottak el az orosz kapuig (az első svéd szögletig például a 41. percig kellett várni), de amikor eljutottak, akkor kis híján egyenlítettek.

Előbb Henrik Larsson fejese csattant a felső lécen, Fredrik Ljungberg beadását követően, majd a félidő utolsó percében a svédek hátvédje, Mikael Nilsson egy az egyben vezethette a labdát Igor Akinfejevre, de nem tudott túljárni az orosz kapus eszén.

Akik az első 1–0-s orosz vezetéssel zárult első félidőt követően arra számítottak, hogy a svédek a második játékrészben felszántják a pályát a továbbjutás érdekében, azoknak csalódniuk kellett. Guus Hiddink együttese az 50. percben növelte előnyét.

Jurij Zsirkov beadására a nagyon aktív Arsavin érkezett, és a menteni igyekvő Olof Mellberget megelőzve a jobb alsó sarokba helyezett.

A folytatásban a svédek nem tudtak, az oroszok pedig már nem akartak többet játszani, és magabiztosan, semmilyen kockázatot nem vállalva őrizték kétgólos előnyüket.

Aztán, amikor az oroszok megunták a semmittevést, no meg a svédek tehetetlenségét, akkor újabb helyzeteket alakítottak ki.

Konsztantyin Zirjanov megpattanó lövése a kapufát találta el, majd a 82. percben Pavljucsenko lőtt tiszta helyzetből a kapu mellé, majd Arsavin szórakozott el egy helyzetet.

Az eredmény már nem változott. Oroszország végig remekül, ellentmondást nem tűrően futballozott, és kis túlzással Guus Hiddink tanítványai azt csináltak a svédekkel, amit csak akartak. Ha helyzeteiket jobban kihasználják Arsavinék, akkor akár 4-5 gólos győzelmet is arathattak volna.

Oroszország 2–0-s sikerével továbbjutott, és ha így játszik a negyeddöntőben is, akkor Guus Hiddink (és csapata) akár honfitársait, a hollandokat is megtréfálhatja.


EURO 2008, D–CSOPORT

3. FORDULÓ
OROSZORSZÁG–SVÉDORSZÁG 2–0 (1–0)
OROSZORSZÁG–SVÉDORSZÁG 2–0

Helyszín: Innsbruck, Tivoli Neu
Nézőszám: 30000
Játékvezető: Frank De Bleeckere
Asszisztensek: Peter Hermans, Alex Verstraeten

A KEZDŐCSAPATOK
Oroszország Svédország
Igor Akinfejev Andreas Isaksson
Alekszandr Anjukov Fredrik Stoor
Szergej Ignasevics Olof Mellberg
Gyenyisz Kologyin Petter Hansson
Jurij Zsirkov Mikael Nilsson
Szergej Szemak Johan Elmander
Konsztantyin Zirjanov Daniel Andersson
Igor Szemsov Anders Svensson
Dinyijar Biljaletgyinov Fredrik Ljungberg
Andrej Arsavin Henrik Larsson
Roman Pavljucsenko Zlatan Ibrahimovic
Szövetségi kapitány: Guus Hiddink Szövetségi kapitány: Lars Lagerback

Gólszerző: Andrej Arsavin (50'), Roman Pavljucsenko (24')
Csere: Dinyijar Biljaletgyinov h. Ivan Szajenko (66'), Roman Pavljucsenko h. Vlagyimir Bisztrov (84'), Mikael Nilsson h. Marcus Allback (79'), Daniel Andersson h. Kim Kallström (55')
Sárga lap: Andrej Arsavin (65'), Gyenyisz Kologyin (76'), Szergej Szemak (57'), Andreas Isaksson (11'), Johan Elmander (49')

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik