A köztársasági elnök búcsúzik a gyászmisén

Vágólapra másolva!
2006.11.24. 14:14
A nagyközönség december 7-től búcsúzhat a november 17-én elhunyt Puskás Ferenctől, minden idők legkiválóbb magyar labdarúgójától, a sportág történetének egyik legkiválóbb alakjától – hangzott el a kegyeleti bizottság által rendezett mai sajtótájékoztatón. A sportember ravatala a budapesti Szent István Bazilikában lesz, ott naponta 10 és 20 óra között róhatják le kegyeletüket a gyászolók. A december 9-i gyászmisén a nemzet nevében Sólyom László államfő mond beszédet.

LONDONBAN IS EMLÉKEZNEK

Puskás Ferencre és az Aranycsapat 6:3-as győzelmével végződött 1953-as angol-magyar mérkőzésre emlékeznek holnap Londonban, a Wembley Stadion tőszomszédságában felállított emlékhelyen.
A stadionhoz vezető Olympic Wayen a brit fővárosban és Anglia bármely részén élő magyarok, valamint az angolok vagy bármely más nemzet fiai elhelyezhetik az emlékezés virágait, vagy gyújthatnak egy szál gyertyát a legenda emlékére.
Kiss Levente Sándor, az egyik főszervező lapunknak elmondta: a terület tulajdonosától több mint egy hétre, december 3-ig kértek engedélyt a kezdeményezésükhöz.
December 9-én 14 órakor már megnyitják a Puskás Ferenc Stadion kapuit, ahol a szurkolók megemlékezhetnek a legendás labdarúgóról. Az emlékünnepség 16 órakor kezdődik, a beszéldek mellett filmfelvételekkel, hanganyagokkal elevenítik majd fel a legenda életét és pályafutását.

„Reményeink szerint telt ház lesz, úgy, mint azokon a mérkőzéseken, amikor kifutott az akkori Népstadion gyepére. Biztosak vagyunk abban, hogy többen szeretnének majd bejutni, mint amennyi embert a létesítmény befogadhat ” – mondta a gyászünnepség művészeti vezetője, Koltay Gábor filmrendező.

Az egyórásra tervezett ceremóniát követően a Puskás Ferenc hamvait tartalmazó urnát ágyútalpra helyezik, amely a maratoni kapun át hagyja el a játékteret, majd a gyászólók kíséretében a Nemzeti Sportcsarnokot érintve, az Istvánmezei úton keresztül a Dózsa György úton halad tovább.

A Hősök terén kerül sor a katonai tiszteletadásra, felsorakozik a díszszázad, s a tábori püspök megáldja az elhunytat. Ezt a díszsortűz követi.


JÁTSSZÁK LE A MECCSEKET!

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) nevében Schmitt Pál elnök arra kérte a sportági szakszövetségeket, hogy tartsák meg az eredetileg december 9-re tervezett bajnoki mérkőzéseket.
"Úgy gondoljuk, hogy sporttal lehet tisztelegni Puskás Ferenc emléke előtt, ez nem mond ellent annak, hogy december 9. nemzeti gyásznap" – fogalmazott az elnök, aki egyben a búcsúztatás méltósága, rangja és rndje fölött őrködő kegyeleti bizottság vezetője is.
A gyászmenet ezután az Andrássy úton folytatja útját, és a József Attila utcán kanyarodik a Szent István Bazilika felé. Ott a tervek szerint 19 órakor vagy 19:15-kor kezdődik a gyászmise a katolikus egyház szertartása szerint.

„Méltóságteljes, békés és tiszteletteljes búcsúmenetet szeretnénk. Azt akarjuk, hogy méltó módon búcsúzzunk attól az embertől, aki nem politizált, nem megosztotta, hanem egyesítette a nemzetet” – jelentette ki Schmitt Pál, a kegyeleti bizottság elnöke, utalva arra, hogy az utóbbi napokban olyan hírek terjedtek, hogy esetleg politikai hangulatkeltő elemek zavarnák meg a gyászmenetet.

A búcsúünnepségen és a gyászmisén a kegyeleti bizottság tagjai emlékeznek Puskás Ferencre, a Bazilikában a legmagasabb közjogi tisztséget viselő Sólyom László köztársasági elnök mondja a búcsúbeszédet.

Schmitt Pál szavaiból kiderült: a gyászünnepélyen – amely a stadionban lesz – vagy a szentmisén megszólalnak a kegyeleti bizottság tagjai, így biztosan beszédet mond majd Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, Sepp Blatter, a FIFA, Lennart Johansson, az UEFA elnöke, illetve Ramón Calderon, a Real Madrid elnöke is.

A Magyar Televízó 1-es és 2-es csatornája, valamint a Duna Televízió is élőben közvetíti a megemlékezést.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik