Négygólos győzelem San Marino ellen a Puskás Arénában

Vágólapra másolva!
2021.11.12. 20:24
A magyar labdarúgó-válogatott San Marinót fogadta a Puskás Arénában a világbajnoki selejtezők utolsó előtti körében, és 4–0-ra győzött. Azonban biztossá vált a lengyelek és az angolok győzelmével, hogy – mint 1986 óta mindig – a következő vb-t is a magyar csapat nélkül rendezik meg.
Szoboszlai Dominik duplázott – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA ÉRHETŐ EL! (Fotó: Árvai Károly)
Szoboszlai Dominik duplázott – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA ÉRHETŐ EL! (Fotó: Árvai Károly)

 

EURÓPAI VB-SELEJTEZŐK
9. FORDULÓ
I-CSOPORT

MAGYARORSZÁG–SAN MARINO 4–0 (2–0)
Budapest, Puskás Aréna, 11 000 néző. Vezette: Glova (szlovák)
MAGYARORSZÁG: Dibusz – Botka (Balogh Botond, 86.), Lang, Szalai A. – Nego, Nagy Á. (Schäfer, 57.), Gazdag (Kiss T., 73.), Vécsei, Schön (Varga K., 57.) – Szalai Á., Szoboszlai (Hahn, 86.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
SAN MARINO: E. Benedettini – Ma. Battistini, F. Fabbri, D. Rossi, A. Grandoni (A. Golinucci, 60.) – F. Tomassini (D'Addario, 60.), Lunadei, E. Golinucci, Mularoni, D. Tomassini (Hirsch, 36.) – Nanni (Vitaioli, 60.). Szövetségi kapitány: Franco Varrella
Gólszerző: Szoboszlai (6., 83.), Gazdag (22.), Vécsei (88.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Nagy tétje nem volt a Magyarország–San Marino világbajnoki selejtezőnek (tegyük hozzá: sajnos...), de a Puskás Aréna péntek este is lenyűgöző látványt nyújtott.

Magyarország legnagyobb futballstadionja ismét piros-fehér-zöld színben díszelgett, ha érkeztek volna erre az estére szurkolók a miniállamból Budapestre, biztosan számtalan felvételt készítenek a csodálatos létesítménnyel a háttérben. Ám nemcsak vendégszurkolókból volt kevesebb ezúttal a megszokottnál, a magyar drukkerek is visszafogott létszámban mentek ki a stadionba, a világbajnoki részvétel esélyének elúszása, a vírusveszély és a fogcsikorgató hideg több szurkolót odahaza tartott.

A Dózsa György út felől azért így is szép számmal érkeztek az ultrák, komótosan, kényelmesen bandukoltak a beléptetőkapuk irányába. Odabent a kispadok előterében. a melegítő játékosokat nézve Marco Rossi szövetségi kapitány is ráérősen sétálgatott, az este legnehezebb döntéseit addigra meghozta. A három belső védős rendszer jobb oldalán Botka Endre kezdett, előtte Loic Nego rohamozott, a középpályán pedig Vécsei Bálint és Schön Szabolcs is helyet kapott. Másfél perc sem telt el a mérkőzésből, máris a magyar csapat rúghatta az első szögletet, három perccel később a másodikat – úgy tűnt, a legjobb játékosok minél hamarabb szerették volna megszerezni az első gólt.

És jött is a gól!

Szoboszlai Dominik a hatodik percben pimasz gólt szerzett, előbb Lorenzo Lunadei lába között gurította át a labdát, majd a rárontó Filippo Fabbri jobb és bal bokája között lőtt az alsó sarokba – az agresszív kezdésnek tehát gyorsan eredménye lett. GÓLVIDEÓ ITT!

A 10-es mezben futballozó támadó épp a hazai tábor előtt ünnepelhetett, a gólpasszt adó Szalai Ádámmal a nyakában integetett a legvérmesebb és leginkább kitartó drukkereknek, igazolva, hogy ő bizony megfeszül a magyar válogatottért. A vendégek aligha így tervezték az első perceket a Puskás Arénában, a csoport utolsó helyén (pont nélkül) álló miniállam futballistái még inkább összezavarodtak, tizenhat perccel az első találatunk után pedig jött a második, ezúttal a másik támadó középpályás, Gazdag Dániel talált be a kapuba. GÓLVIDEÓ ITT!

Gazdag ünnepli a gólját (Fotó: Árvai Károly)
Gazdag ünnepli a gólját (Fotó: Árvai Károly)

San Marino az első félidőben gyakorlatilag egyetlen veszélyes támadást sem vezetett Dibusz Dénes kapujának irányába – no, igen, velük kapcsolatban gyakran téma, hogy játékosaik munka mellett futballoznak. A Budapestre érkező keretben többek között grafikus, használtautó-kereskedő, fogorvos, könyvelő, csomagolóanyag-gyártó vállalatnál dolgozó munkás és elektromos boltot üzemeltető vállalkozó is helyet kapott.

Az első gólnál „kötényt” kapó Lorenzo Lunadei például autókereskedésben dolgozik, elmondása szerint egy-egy luxusautó értékesítésénél százszor nagyobb eredménynek tartja, hogy már a Wembleyben is pályára léphetett, s hogy a világbajnoki selejtezők ideje alatt a londoni találkozó után a budapestit várta leginkább.

A második gólt követően is lendületben maradt a magyar csapat, a középkezdéshez a csapatkapitány, Szalai Ádám vitte a labdát, és ez a jelenet sok mindent elárult a játékosok hozzáállásáról. Az éneklő, lelkesedő drukkerek élvezték a játékot, a 32. percben pedig a hat esztendővel ezelőtt november 12-én, harminckét éves korában elhunyt Fülöp Mártonra emlékeztek, megállás nélkül skandálták a kapus nevét.

A forgatókönyv a fordulás után sem változott, az első félidei 76 százalékos labdabirtoklási mutató nagyjából megmaradt. Szinte csak pillanatokra került a vendégekhez a labda, már annak is örülniük kellett, ha a felezővonalat átlépték, ám ott aztán végképp elfogyott az erejük, a tudományuk. A magyar csapat többször is tért ölelő keresztlabdával próbálta fellazítani a tömörülő San Marinó-i védelmet, a védelemből hol Szalai Attila, hol Lang Ádám próbálta a hátvédek mögé beívelni a labdát.

Helyzetet mégis inkább középen vezetett akció végén sikerült kialakítani, Szalai Ádám harcolt ki magának lehetőséget, ám hiába a magabiztos, kétgólos előny, az újabb gólok nem igazán akartak összejönni. Pedig a vendégekről mindent el lehetett mondani, csak azt nem, hogy durvák lettek volna, az első hatvan percben mindössze kétszer szabálytalankodtak.

A labda leginkább a felezővonal és a San Marinó-i tizenhatos vonala között vándorolt lábról lábra, többször is előfordult, hogy Nagy Ádám és társai hússzor-harmincszor is egymáshoz passzoltak, mire a vendégek közbe tudtak szúrni, és ha csak pillanatokra is, de megszerezték a labdát. A hetvenedik percre a vendégek szövetségi kapitánya, Franco Varrella az összes cserelehetőségét kihasználta, Marco Rossi azonban lassabban változtatott, a 73. percben aztán Kiss Tamás személyében újoncot avatott.

Az olasz tréner keze alatt ő volt a 22. újonc. A 2021-es esztendőben a hetedik lett: Sallói Dániel, Bolla Bendegúz, Géresi Krisztián, Hahn János, Schön Szabolcs és Tamás Márk után Kiss Tamás is életre bevési emlékezetébe ezt az évet. A holland SC Cambuur légiósa a támadósor bal oldalán jutott szerephez, pályára küldését követően hamar kapura lövéssel is próbálkozott, az viszont elszomorító, hogy a világ leggyengébb válogatottja ellen előtte tizenhét perc telt el kaput eltaláló próbálkozás nélkül.

Vécsei is betalált a hajrában (Fotó: Szabó Miklós)
Vécsei is betalált a hajrában (Fotó: Szabó Miklós)

A szurkolók is érezték, a hajrában elkél még a biztatás, megállás nélkül énekeltek, dalolásztak, és hét perccel a rendes játékidő lejárta előtt Szoboszlai Dominik újabb gólt szerzett, ezúttal átlövésből, a gyengébbik, azaz bal lábával vágta a labdát a vendégek kapujába. GÓLVIDEÓ ITT!

A találkozó hajráját ismét megnyomta a magyar válogatott, Vécsei Bálint is a kapuba talált (GÓLVIDEÓ ITT!), így az esztendő utolsó hazai mérkőzését sikerrel – négygólos győzelemmel – zárta a magyar válogatott. A drukkerek elégedetten tapsolták meg a játékosokat, akik a vb-selejtezősorozat utolsó játéknapján, hétfőn Lengyelországban lépnek pályára. 4–0

A csoport többi mérkőzésén
Anglia–Albánia 5–0
(Maguire 9., H. Kane 18., 33., 45+2., J. Henderson 28.)
Andorra–Lengyelország 1–4 (Vales 45., ill. Lewandowski 5., 73., Józwiak 11., Milik 45+2.)
Kiállítva: Ricard Fernández (1., Andorra)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Anglia 9 7 2 29–3 +26 23
2. Lengyelország 9 6 2 1 29–9 +20 20
3. Albánia 9 5 4 11–12 –1 15
4. MAGYARORSZÁG 9 4 2 3 17–12 +5 14
5. Andorra 9 2 7 8–23 –15 6
6. San Marino 9 9 1–36 –35 0
(Fotó: Árvai Károly)
(Fotó: Árvai Károly)

 

10. FORDULÓ
NOVEMBER 15., HÉTFŐ
20.45:
Lengyelország–MAGYARORSZÁG
20.45: San Marino–Anglia
20.45: Albánia–Andorra

A MAGYAR VÁLOGATOTT NOVEMBERI KERETE
Kapusok: Bogdán Ádám (Ferencváros), Dibusz Dénes (Ferencváros), Szappanos Péter (Bp. Honvéd)
Védők: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FK Nyizsnyij Novgorod – Oroszország), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia), Spandler Csaba (Puskás Akadémia), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország)
Középpályások: Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Loic Nego (Mol Fehérvár FC),Schäfer András (FC DAC 1904 – Szlovákia), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Vécsei Bálint (Ferencváros)
Támadók: Hahn János (FC DAC 1904 – Szlovákia), Kiss Tamás (SC Cambuur – Hollandia), Schön Szabolcs (FC Dallas – Egyesült Államok), Szalai Ádám (Mainz – Németország), Varga Kevin (Kasimpasa – Törökország)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik