Válogatott: Tudtuk, hogy meglesz! – Botka Endre

Vágólapra másolva!
2020.11.14. 10:37
null
Botka Endre végig hitt a sikerben (Fotó: Szabó Miklós)
A hihetetlen hónapokat maga mögött tudó Botka Endre érezte, hogy az egész ország szurkol a magyar labdarúgó-válogatottnak Izland ellen.

 

– Lehet még ezt fokozni?
– Aligha... – felelte a Nemzeti Sport kérdésére Botka Endre, a válogatott védője. – Klubommal, a Ferencvárossal bejutottunk a Bajnokok Ligája csoportkörébe, most pedig a nemzeti együttessel harcoltuk ki az Eb-részvételt. Ez az évem hihetetlen!

– Időbe telik mindezt feldolgozni?
– Egy-két napi biztosan kell ahhoz, hogy felfogjuk, mit értünk el. Még akkor is, ha az Izland elleni meccs napján semmi más sem volt bennünk, mint az, hogy olyan nincs, hogy ne győzzünk! Hiába vezetett sokáig az ellenfél, a lelkünk mélyén tudtuk, hogy meglesz. Nem létezett más forgatókönyv!

– Mi volt a kulcs, miért tudták megnyerni a sorsdöntő csatát?
– Töretlenül hittünk magunkban – és egymásban. Nemhogy egy percig, egy másodpercig sem adtuk fel. Akkor sem gondoltunk arra, hogy vereséget szenvedhetünk, amikor már a meccs hajrájában jártunk. Űztük, hajtottuk egymást szüntelen. Ráadásul végig azt éreztük, a kezünkben van az irányítás. Mi kontrolláltuk a meccset, sokkal többet volt nálunk a labda, megállás nélkül mentünk előre. Igaz, nagyon nehéz volt feltörni az ellenfél védelmét, de hála Istennek, végül sikerült.

– Utólag elárulhatja, hogyan tartották a kapcsolatot a koronavírussal megfertőződött Marco Rossival?
– A meccs előtt és a szünetben is velünk volt – egy-egy videohívásnak köszönhetően. Ő valóban olyan ember, aki a távolból is hatással van ránk. Aki ismeri a szövetségi kapitányunkat, azt is tudja, milyen hatásos lelkesítő beszédeket szokott tartani. Fantasztikus, ahogyan motivál minket. Persze elhangzottak tanácsok is, a szünetben például elmondta, mi a probléma, min kell javítanunk a mérkőzés megnyeréséhez. A folytatás és a végeredmény ismert. Izlandnak nem is volt sok lehetősége a gólszerzésre, szerintem senki sem vitathatja, hogy megérdemelten győztünk.

– Az első félidőben szükség volt arra a hatalmas mentésére, amellyel megakadályozta Birkir Bjarnasont abban, hogy kettőre növelje a vendégek előnyét.
– Az csakugyan veszélyes szituáció volt... Habár a labdát beadó játékosnak egyetlen opciója volt, mert csak Bjarnason érkezett középen. Fiola Attila szerencsére gyorsan szólt, hogy mire figyeljek, így tudtam időben reagálni.

– Szóval, lehet ezt még fokozni?
– Nem.

– Azért ne feledje, nyáron Németországgal, Franciaországgal és Portugáliával játszik a magyar válogatott – a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon.
– Elképesztő! A Fradival is szenzációs csoportban szerepelünk a Bajnokok Ligájában, de ott is az vezérel minket, hogy minél több pontot szerezzünk. Az első célunk az volt, hogy bejussunk a csoportkörbe, most már az hajt bennünket, hogy a lehető legtöbbet kihozzuk a Barcelona, a Juventus és a Dinamo Kijev elleni mérkőzésekből. A válogatottal ugyanez a helyzet. Eddig az volt a legfontosabb, hogy kvalifikáljunk az Eb-re, innentől fogva meg azért teszünk meg mindent, hogy júniusban bizonyítsunk a kontinenstornán.

– Egy pillanatra sem fordult meg a fejében, hogy elbuknak?
– Nem! Azt éreztük, hogy az egész ország szurkol nekünk. Tisztában voltunk azzal, hogy este nyolc után szinte mindenki otthon van, és hogy az emberek ülnek a televízió előtt, szorítanak értünk. Ezt a mérkőzést értük is játszottuk, és azokért, akik ebben a nehéz időszakban mindannyiunk egészségéért dolgoznak. Ezek után ennek a meccsnek tényleg nem lehetett más vége, mint hogy nyerünk és kijutunk az Európa-bajnokságra!

VÉLEMÉNYEK

A Magyarország–Izland Eb-pótselejtező előtt a sportélet ikonikus szereplőit kérdeztük a megérzéseikről, s közülük többen telibe találták a 2–1-es végeredményt – most őket faggattuk.     

KISS László, 33-szoros válogatott támadó: „Nagy élményben volt részünk... Felemelő volt látni az utolsó negyedórát, ahogy egyenlítettünk majd nyertünk. Megjelent lelki szemeim előtt, hogy idehaza nézhetünk Eb-meccseket, a magyar válogatottat, reméljük, akkor már telt ház előtt. Kétszer játszhattam Diego Maradona ellen, ezért különösen örülök, hogy a mai csapat tagjai futballozhatnak német, francia, portugál sztárok ellen. Sigér Dávid beállítása remek húzás volt, összeszedte a lecsorgó labdákat.”   

NAGY László, 25-szörös válogatott támadó: „Nem szoktuk meg, hogy Gulácsi Péter ekkorát hibázik, nem kap ő potyákat – csütörtök este ez is megtörtént. Szerencsére korán kaptuk a gólt, így volt időnk javítani. Izlandnak több esélye is volt arra, hogy eldöntse a mérkőzést, szerencsére nem sikerült, így ha nem is sziporkázó játékkal, de kijutottunk az Eb-re. Örülni kell, de nem szabad átesni a ló túlsó oldalára, látni kell a hibákat is. Le kalappal a csapat és a stáb előtt!”

SALLÓI István, 13-szoros válogatott középpályás: „A meccs képe alapján igazságos eredmény született, a jobbik csapat nyert, még ha jó adag szerencse is kellett hozzá. Megérdemelten vagyunk ott az Eb-n! Szoboszlai Dominik nem először bizonyította, hogy fontos szituációban helyén van a szíve, ilyen karakterű futballistát régen láthattunk a válogatottban. Jó volt tapasztalni, hogy minél nagyobb a tét, ő annál élesebb, ezt bizonyította már az U17-es válogatottban is. Sokra viheti.”

BALOG Zoltán, 6-szoros válogatott hátvéd: „Vagyunk néhányan, akik kispályáznak, s még a 85. percben is azt írtam a csapattársaimnak, hogy kiegyenlítünk, s ha így lesz, akkor biztosan továbbjutunk. Szerencsére bejött! Izland nem akart többet, mint kibekkelni a meccset – nem sikerült neki. Nálunk többen is tudásuk alatt futballoztak, de a győzelmet nem kell megmagyarázni. Szoboszlai Dominik nem tűnt ki a mezőnyből szinte az egész mérkőzésen, de amikor kellett, gyönyörű gólt szerzett.”

BODÓ Richárd, a Szeged válogatott kézilabdázója: „Nem mondom, hogy előzetesen ezt a forgatókönyvet képzeltem el, de a kettő egyes végeredmény valamiért nagyon bennem volt. Bár én sérülés miatt nem játszhattam a legutóbbi Európa-bajnokságon, rögtön eszembe jutott, januárban a férfi kézilabda-válogatott is az utolsó negyedórában fordította maga javára a meccset Izland ellen. Van ereje a magyar sportnak, vannak remek egyéniségeink, mint például Szoboszlai Dominik, akinek nem győzöm visszanézni a gólját!”

KOVÁCS Katalin, háromszoros olimpiai bajnok, 31-szeres világbajnok kajakos: „Fantasztikus volt látni, milyen egységes a válogatott, és úgy éreztem, Marco Rossi is ott volt a csapattal a pályán. A kapott gól után is nyugodtak tudtak maradni a fiúk, bezzeg én majd' kiugrottam a bőrömből, amikor helyzetbe kerültünk! Loic Nego találata fordulópontot hozott, az az elszántság pedig, amellyel Szoboszlai Dominik megindult, és az izlandiaktól körülvéve ellőtte a labdát, lenyűgöző. Azt is átéreztem, mit élhetett át Gulácsi Péter – szörnyű lehetett neki..."

EURÓPA-BAJNOKI PÓTSELEJTEZŐ
A-DIVÍZIÓ, DÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–IZLAND 2–1 (0–1)
Budapest,Puskás Aréna,zárt kapuk mögött. Vezette:Kuipers (holland)
MAGYARORSZÁG:Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Fiola (Lovrencsics G., 61.), Kalmár (Sigér, 61.), Nagy Á. (Nego, 84.), Szoboszlai, Holender (Nikolics, 72.) – Szalai Á. (Könyves, 84.), Sallai R.Szövetségi kapitány:Marco Rossi(a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált kapitányt segítője, Cosimo Inguscio helyettesítette a kispadon)
IZLAND:Halldórsson – Pálsson, R. Sigurdsson, Árnason, H. Magnússon – J. Gudmundsson (Bödvarsson, 73.), Sigurjónsson (Ingason, 87.), A. Gunnarsson (Skúlason, 83.), B. Bjarnason – G. Sigurdsson, A. Finnbogason (A. Gudmondsson, 73.).Szövetségi kapitány:Erik Hamrén
Gólszerző:Nego (88.), Szoboszlai (90+2.), ill. G. Sigurdsson (11.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik