nemzetisport.hu 2016.07.14 13:00 Frissítve: 2016.07.14 13:23

Válogatott: Örülünk, hogy a kemény munka kifizetődött – Möller

A német sport1.de Andreas Möllerrel, az Eb-nyolcaddöntős magyar labdarúgó-válogatott edzőjével készített interjút. A szakember örömét fejezte ki, hogy a csapattal végzett kemény munka kifizetődött Franciaországban. Ami az elődöntőben búcsúzó honfitársait illeti, megvédte a kritikákkal illetett szövetségi kapitányt, Joachim Löwöt.

Möller többes szám első személyben fogalmaz: még mindig kicsik vagyunk (Fotó: Hegedüs Gábor)

„Húszezer ember várt minket Budapesten, most egy óriási »hype« van a magyar válogatott körül, köszönhetően a játékosok bátor helytállásának – mondta Möller. – Örülünk, hogy a kemény munka kifizetődött. Természetesen bíztunk és igyekeztünk megtenni mindent a sikeres Eb-szereplés érdekében, de azért ez nem egy előre lefutott menet volt. A futballban ettől függetlenül még mindig kis országnak számítunk.”

„Számomra egyértelmű, hogy Löw semmilyen kritikát nem érdemel – tért rá a németek elődöntős búcsújára. – Egyetlen logikus lépést látok esetében, hogy kitölti a még két évig érvényes szerződését a 2018-as vb végéig. Utólag mindig könnyű okosnak lenni és megítélni, hogy mit és miként kellett volna jobban csinálni. A Löwöt ért kritikák számomra túl olcsóak. Ő kiváló munkát végzett, fantasztikus a csapata, amely jól is játszott az Eb-n. Kevésen múlt, hogy nem lettek még sikeresebbek. Persze, a hatékonyság és a gólerősség nem idézte a két évvel ezelőtti vb-n látottat, de a taktika változatlanul jó, a keret pedig továbbra is erős.”

Möller szerint nyilvánvaló, hogy az Eb-elemzések a klasszis csatár hiányában keresik az okokat. Mint mondta: a 28 éves Miroslav Klose valóban a habja lehetett volna ennek a csapatnak. Csakhogy a támadó már tíz évvel idősebb. Márpedig a hozzá hasonló kaliberű játékosokat nem lehet képezni, ők ugyanis születnek. Thomas Müller esetében mentális problémákat látott, amiért nem volt képes betölteni ezt az űrt, Mario Gomeznél a sérülést említette.

Möller számára nem is kérdéses, hogy az angol válogatott élére ki lenne az ideális szövetségi kapitány.

„Ha az angolok okosak, akkor odaviszik magukhoz a válogatott élére Klinsmannt – mondta a lehetséges jelöltek közé sorolt honfitársról, egykori csapattársról Möller. – Az angol válogatott tornáról tornára valami hibát követ el. Szükségük lenne egy abszolút körön kívülről érkező szakemberre, aki mindent más szempontból lát, más filozófiát képvisel, mások a módszerei. Ez biztosan segítene rajtuk. Jürgen egy forradalmi alkat, tele motivációval és becsvággyal. Ő lenne az angolok számára az a projekt, amiben nincs hiba.”

2021.09.25 09:04:36

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Az 1952-es első, moszkvai meccs 1:1-re végződött, az utolsó 2–2 lett, szintén a birodalom fővárosában.

2021.09.24 23:53:04

Magyar válogatott THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Az nem lehet, hogy legyőznek minket.

2021.09.24 10:14:20

Magyar válogatott L. PAP ISTVÁN

Tóth Potya Istvánnal az volt a gond, hogy „dribler”, azaz a Nemzeti Sport szerint ügyeskedő.

2021.09.22 23:05:45

Magyar válogatott SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Már a látszatra sem ügyelnek, vérlázító cinizmussal sújtanak bennünket.

2021.09.22 23:09:45

Magyar válogatott KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Leginkább szurkolók ők, kellő fanatizmussal, óriási lelkesedéssel, némileg azért fejleszthető énektudással, és kifejezetten előnyös lesz mindenkinek, amikor azt a néhány tucatnyi problémásabb egyént végre kihajítják maguk közül. Ötven ember miatt kitiltani ötvenezret, legalábbis szemétség.