Válogatott: Izland-meccs? Nem kellenek a nagy szavak – Holender

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2020.11.09. 08:28
null
Holender Filip szerint nem hangzatos ígéretek kellenek, hanem a pályán kell megmutatni, mire képesek (Fotó: Szabó Miklós)
A gólpasszokkal kitűnő Holender Filip a belgrádi beilleszkedésről, a győzelmi kényszerről és húszezer magyar szurkolóról is beszélt lapunknak a közelgő, Izland elleni labdarúgó Eb-pótselejtező alkalmából.

 

– Ráhajt a gólpasszokra?
– Úgy néz ki – felelte lapunk érdeklődésére Holender Filip, a Partizan Beograd 11-szeres válogatott támadója, aki szombaton is gólpasszal segítette csapatát a Szpartak Szubotica ellen 2–1-re megnyert mérkőzésen. – Annak örülök, hogy a Partizanban lejátszott eddigi három meccsemen két gólpasszt adtam, annak viszont nem, hogy a kapuba még nem találtam be. Szabadkán is volt két nagy helyzetem, de mind a két esetben védett a kapus. Noha a lefújást követően a többiek mondogatták, ne emésszem magam, idegesített, hogy egyik lehetőséget sem tudtam gólra váltani. Három hete vagyok Belgrádban, meg akarom mutatni, hogy érdemes volt szerződtetni.

– A visszajelzések nem erről tanúskodnak?
– Szerencsére nincs rám panasz, a vezetőedzőnk elégedett velem. Én azonban nem vagyok az a típus, aki megelégszik azzal, amit addig elért. Mindig az hajt, hogy többre jussak. Ezért is jelenthetem ki, hogy bár örülök a szombati győzelmünknek és az újabb gólpasszomnak, a boldogságom nem teljes, mert a két ziccerből legalább egyet illett volna értékesítenem. Vagy inkább mindkettőt.

– Azért ha Izland ellen adna két gólpasszt, csak nem keseregne.
– Persze hogy nem! Csütörtökön semmi más nem számít, kizárólag az, hogy győzzünk! Nincs más választásunk.

– Mielőtt a lényegre térnénk, árulja el, könnyen beilleszkedett Belgrádban?
– Nagyon könnyen. Sokat számít, hogy Szerbiában születtem, hogy mást ne mondjak, pályafutásom során először nem kellett kommunikációs problémákkal szembesülnöm. Ilyenkor jön rá az ember, mennyit jelent, hogy már az első pillanattól fogva megtalálja a közös hangot újdonsült társaival. Érzem is, hogy minden rendben van körülöttem. Élvezem az edzéseket, a meccseket – és élvezem, hogy a Partizan játékosa lehetek. Tudtam, hogy nagy klub, ám valójában akkor döbbentem rá, mennyire nagy, amikor a tagja lettem. Mondom ezt úgy, hogy a szurkolókkal még nem volt módom találkozni, hiszen a járvány miatt szigorú előírásoknak kell megfelelnünk, a mérkőzéseket üres lelátók előtt játsszuk. Ha van némi szabadidőm, akkor sem járkálok a városban, nem ülök be kávézni sehová – ami tőlem telik, megteszem, hogy ne fertőződjek meg. Egyszer majd eljön a napja annak is, amikor túl leszünk ezen, és akkor megtapasztalhatom, milyen érzés a Partizan fanatikusai előtt futballozni.

– Svájcból igazolt át Szerbiába. Ha összehasonlítja a két bajnokságot, mire jut?
– Arra, hogy teljesen más a kettő. Ahogy a magyar és a svájci, a svájci és a szerb élvonal között is van különbség, ugyanakkor nem merülnék el abban, hogy az egyik miért jobb vagy rosszabb a másiknál. Minden bajnokságnak megvan a sajátossága, én az NB I-ben ugyanúgy fejlődtem, mint a Super League-ben, és most abban bízom, hogy a szerb Szuperligában sem lesz ez másként. A Partizannak az arany­éremért kell harcolnia, emiatt hétről hétre győzelmi kényszerben lépünk pályára, miközben mindenki minket akar megverni. Ez egyfajta teherrel párosul, ám úgy vagyok vele, annál nagyobb sose nyomja a vállamat, mint hogy újra és újra nyerni kell.

– El is érkeztünk az Izland elleni Európa-bajnoki pótselejtezőhöz.
– Hosszasan ecsetelhetnénk, milyen fontos ez a meccs, de minek tennénk? Mindannyian tisztában vagyunk azzal, mi a találkozó tétje. Nem kellenek a nagy szavak – ki kell mennünk a pályára, és megmutatnunk, mit tudunk. Ha képesek leszünk úgy futballozni, ahogy szeptemberben és októberben, van esélyünk a sikerre.

– Az izlandi keret névsorát átfutotta már?
– Erős az ellenfél, de nem ijedhetünk meg tőle. Eddig mindenki azzal volt elfoglalva, hogy a klubjában megfelelő teljesítményt nyújtson, most, hogy már Telkiben készülünk, arra összpontosítunk, hogy legyőzzük Izlandot. Nem lesz könnyű, de mi sem véletlenül jutottunk el idáig. S van valami, ami mellettünk szól: húszezren szorítanak nekünk a lelátón.

– Emlékszik arra, hogy a nemzeti együttesben mikor játszott legutóbb nézők előtt hazai pályán?
– Hirtelenjében nem ugrik be.

– Tavaly szeptemberben, Szlovákia ellen.
– Mintha tíz éve lett volna… A Puskás Aréna gyönyörű, fantasztikus élmény játszani benne, ráadásul csütörtökön az is megadatik nekünk, hogy szurkolók előtt szerepelhetünk. Manapság egy futballista nem is álmodhat ennél többről. Szóval nincs más hátra, mint előre: élnünk kell az eséllyel!

– A válogatott idei öt meccséből négyszer kezdőként jutott szóhoz, egyszer csereként állt be. Feltételezem, úgy készül, hogy a hatodikon is pályára küldi Marco Rossi.
– Mindig úgy készülök, hogy játszom. A szövetségi kapitány majd eldönti, helyem van-e a csapatban, nekem az a feladatom, hogy ha azt mondja, Filip, te játszol, akkor készen álljak.

– És készen áll?
– Igen!

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Hegedüs Lajos (Paksi FC)
Védők:Bese Barnabás (Oud-Heverlee Leuven – Belgium), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Hangya Szilveszter (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FC Lugano – Svájc), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Apollon – Ciprus)
Középpályások:Cseri Tamás (Mezőkövesd), Holender Filip (Partizan Beograd – Szerbia), Kalmár Zsolt (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Schäfer András (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Sigér Dávid (Ferencváros), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria)
Támadók:Gyurcsó Ádám (Hajduk Split – Horvátország), Könyves Norbert (Zalaegerszegi TE FC), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szalai Ádám (Mainz – Németország), Varga Kevin (Kasimpasa – Törökország)
Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország) karanténba került, ezért nem vehet részt a mérkőzésen.

AZ IZLANDI VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Hannes Halldórsson (Valur), Ögmundur Kristinsson (Olympiakosz – Görögország), Rúnar Rúnarsson (Arsenal – Anglia)
Védők: Ari Skúlason (Oostende – Belgium), Hördur Magnússon (CSZKA Moszkva – Oroszország), Birkir Saevarsson (Valur), Kári Árnason (Víkingur Reykjavík), Ragnar Sigurdsson (FC Köbenhavn – Dánia), Sverrir Ingason (PAOK – Görögország), Hólmar Eyjólfsson (Rosenborg – Norvégia), Hjörtur Hermannsson (Bröndby – Dánia), Victor Pálsson (Darmstadt – Németország)
Középpályások: Birkir Bjarnason (Brescia – Olaszország), Aron Gunnarsson (el-Arabi – Katar), Gylfi Sigurdsson (Everton – Anglia), Rúnar Már Sigurjónsson (Asztana – Kazahsztán), Arnór Ingvi Traustason (Malmö – Svédország), Arnór Sigurdsson (CSZKA Moszkva – Oroszország)
Támadók: Jóhann Gudmundsson (Burnley – Anglia), Albert Gudmundsson (AZ Alkmaar – Hollandia), Alfred Finnbogason (Augsburg – Németország), Jón Dadi Bödvarsson (Millwall – Anglia), Kolbeinn Sigthórsson (AIK – Svédország), Vidar Kjartansson (Valerenga – Norvégia)

A MAGYAR VÁLOGATOTT ŐSZI PROGRAMJA

EB-PÓTSELEJTEZŐ (NL-RÁJÁTSZÁS)
A-LIGA

Október 8.

Bulgária–Magyarország 1–3
November 12.
20.45:
Magyarország–Izland (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!

NEMZETEK LIGÁJA (2020–2021)
B-LIGA, 3. CSOPORT
Szeptember 3.:
Törökország–Magyarország 0–1
Szeptember 6.:Magyarország–Oroszország 2–3
Október 11.:Szerbia–Magyarország 0–1
Október 14.:Oroszország–Magyarország 0–0
November 15., 20.45:Magyarország–Szerbia(Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!
November 18., 20.45:
Magyarország–Törökország (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Oroszország4227–4+38
2. MAGYARORSZÁG42114–3+17
3. Törökország4313–4–13
4. Szerbia4223–6–32

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik