Válogatott: fontos visszatérő Marco Rossi keretében!

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2023.05.25. 18:34
null
Három hónapos sérülése után ismét számíthat a válogatottban Callum Styles játékára is Marco Rossi szövetségi kapitány (Fotó: AFP, archív)
Miután Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kedden kihirdette a júniusi Eb-selejtezőkre készülő keretét, megvizsgáltuk hogyan festhet jelenleg a prioritási sorrend az egyes posztokon, illetve hogy kik a hiányzók.

 

 


AZ NB III UTÁN ÚJRA A VÁLOGATOTTBAN – KAPUSOK

Miután Gulácsi Péter az őszi térdsérülését követően továbbra sem bevethető, szinte biztosra vehető, hogy Dibusz Dénes (FTC) véd majd a montenegróiak és a litvánok elleni Eb-selejtezőkön. Nem meglepetés továbbá, hogy a márciusi meccsekhez hasonlóan ezúttal is ott van a keretben Demjén Patrik, aki fontos szerepet játszott ebben az idényben a ZTE Magyar Kupa-győzelmében.

A harmadik kapus kiléte azonban, ahogy legutóbb, most is némileg váratlan lehet. Márciusban az utánpótláskorú, a felnőttek között még rutintalan Hegyi Krisztián (West Ham United) került be a névsorba és szokhatta a felnőttválogatott légkörét, most pedig az a Szappanos Péter került vissza a keretbe, aki tavaly novemberben mutatkozott be a válogatottban, azóta viszont megjárta a Honvéd NB III-as csapatát is, miután nem voltak elégedettek a teljesítményével a klubjánál és a második kerethez száműzték. Azóta azonban Szappanos visszatért a kispestiek első csapatába és most visszatérhet a válogatotthoz is.

PRIORITÁSI SORREND
Első számú választás lehet
: Dibusz Dénes
Alternatívát jelenthet: 1. Demjén Patrik, 2. Szappanos Péter
Sérült:
Gulácsi Péter

KÉT SÉRÜLT, EGY ÚJONC – VÉDELEM

Marco Rossi három belső védős rendszerében a legutóbbi két meccsen is kezdő Willi Orbán (RB Leipzig), Lang Ádám (Omonia), Szalai Attila (Fenerbahce) triónak továbbra is biztos helye van, a kapitánynak nincs oka a változtatásra, hiszen az észtek (1–0) és a bolgárok (3–0) ellen még csak gólt sem kaptunk. Az okozhatna némi fejtörést a szakembernek, ha a hármas valamelyik tagja az Eb-selejtezőkig kidőlne a sorból, mert a sérült Fiola Attilára továbbra sem számíthat, az egyszeres válogatott Balogh Botond pedig hol játszik az olasz másodosztályú Parmában, hol nem (a legutóbbi két bajnokin a kispadon ül). Viszont a több poszton is bevethető Botka Endre (FTC) megbízható alternatívát jelenthet, a Kecskemét belső védője, a keretbe először meghívott Szalai Gábor pedig elsősorban Szalai Attila cseréjeként jöhet szóba bal lábas belső védőként.

A kezdőcsapatot illetően a szárnyvédők pozíciójában sem várható változás. Egyrészt azért nem, mert Nagy Zsolt (Puskás Akadémia) továbbra sem bevethető, másrészt azért, mert a márciusban szerepelt Bolla Bendegúz (Grasshoppers), Kerkez Milos (AZ Alkmaar) duó (a jobb, illetve a bal oldalon) folyamatosan játékban van klubjában. Kerkez például 51 tétmeccset játszott már a holland AZ-ban (ezeken öt gólt, nyolc gólpasszt ért el). Opcióként itt a jobb oldalon a már említett Botka és Loic Nego (Mol Fehérvár), a balon pedig Ferenczi János (DVSC) és a tavaszi sérülése után visszatérő Callum Styles (Millwall) jöhet szóba.

A kecskeméti Szalai Gábor válogatott meghívót kapott Marco Rossitól (Fotó: kecskemetite.hu)
A kecskeméti Szalai Gábor válogatott meghívót kapott Marco Rossitól (Fotó: kecskemetite.hu)

 

PRIORITÁSI SORREND, BELSŐ VÉDŐK
Első számú választás lehet
: Willi Orbán, Lang Ádám, Szalai Attila
Alternatívát jelenthet: 1. Botka Endre 2. Balogh Botond és Szalai Gábor
Sérülés miatt hiányzik: Fiola Attila

PRIORITÁSI SORREND, SZÁRNYVÉDŐK
Első számú választás lehet
: Bolla Bendegúz, Kerkez Milos
Alternatívát jelenthet: 1. Botka Endre, Callum Styles 2. Ferenczi János, Loic Nego
Sérült: Nagy Zsolt

CALLUM STYLESRA NAGY SZÜKSÉG VAN – KÖZÉPPÁLYA

Ugyanakkor Styles jó eséllyel a kezdőcsapatba is bekerülhet az Eb-selejtezőkön belső középpályásként, Nagy Ádám (Pisa) párjaként. Itt ugyanis Vécsei Bálint (FTC) nem játszhat a tavaszi csapatból és ismét megsérült a már márciusban is hiányzó Schäfer András (Union Berlin). Visszatér ugyanakkor a keretbe az egyszeres válogatott Baráth Péter (FTC) és ott lesz Kleinheisler László (Panathinaikosz) is, de az utóbbi időben mindketten jobbára kiegészítő szerepet játszottak klubjaikban, ezért a válogatottban is erre számíthatunk.

PRIORITÁSI SORREND, BELSŐ KÖZÉPPÁLYÁSOK
Első számú választás lehet
: Callum Styles, Nagy Ádám
Alternatívát jelenthet: 1. Kleinheisler László 2. Baráth Péter
Sérült: Schäfer András és Vécsei Bálint

„GYŐZTES CSATÁROKON NE VÁLTOZTASS!” – TÁMADÓSOR

Marco Rossi ahol csak teheti, általában tartja magát a győztes összetételen ne változtass elvhez, ezért elöl a Szoboszlai Dominik (RB Leipzig), Sallai Roland (Freiburg), Ádám Martin (Ulszan Hyundai) hármas helye is biztosnak tűnik a csapatban, hiszen az észtek és a bogárok ellen is ők kezdtek (Szoboszlai egy, Ádám két gólt is szerzett). Azóta pedig mindhárman lőttek már gólt, illetve adtak gólpasszt is klubjaikban. Az első számú csere a csatársorban a formája alapján a Philadelphia Unionban kilenc gólnál és négy gólpassznál tartó Gazdag Dániel lehet, de szóba jöhet természetesen az Újpestben szárnyaló Csoboth Kevin (hat gól, nyolc gólpassz), a DAC-ban újra magára találó Kalmár Zsolt (kilenc gól, hét gólpassz) és az NB I góllövőlistáját 26 találattal vezető Varga Barnabás (Paks) is. A csatársorban annyi a változás a legutóbbi kerethez képest, hogy bokatörés miatt kivált Németh András (Hamburg).

PRIORITÁSI SORREND, TÁMADÓK
Első számú választás lehet
: Szoboszlai Dominik, Ádám Martin, Sallai Roland.
Alternatívát jelenthet: 1. Gazdag Dániel, 2. Csoboth Kevin, 3. Kalmár Zsolt, 4. Varga Barnabás
Sérült: Németh András


A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A JÚNIUSI MECCSEKRE

KAPUSOK: Demjén Patrik (Zalaegerszegi TE FC), Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Szappanos Péter (Bp. Honvéd)
VÉDŐK: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország), Szalai Gábor (Kecskeméti TE)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Baráth Péter (Ferencvárosi TC), Bolla Bendegúz (Grasshoppers – Svájc), Ferenczi János (Debreceni VSC), Kerkez Milos (AZ – Hollandia), Kleinheisler László (Panathinaikosz – Görögország), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Callum Styles (Millwall – Anglia)
TÁMADÓK: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Kalmár Zsolt (DAC 1904 – Szlovákia), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Varga Barnabás (Paksi FC)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
G-CSOPORT
Június 17., 18.00: Montenegró–Magyarország – élőben az NSO-n!
Június 20., 20.45: Magyarország–Litvánia – élőben az NSO-n!

MINDEN, AMIT AZ EB-SELEJTEZŐRŐL TUDNI KELL, ITT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik