Válogatott: Dzsudzsák összeborult Rossival – „Ezt az égiek is így akarták”

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2022.11.20. 23:46
null
Fotó: Szabó Miklós
A Magyarország–Görögország (2–1) felkészülési mérkőzést követő sajtótájékoztatón a két szövetségi kapitány, Gustavo Poyet és Marco Rossi, valamint Dzsudzsák Balázs értékelt.

 

Marco Rossi sajtótájékoztatóját megelőzően Dzsudzsák Balázs értékelt, aki az MLSZ-től átvehetett egy friss kiadványt, amelyet a Nemzeti Sport újságíróinak, Pietsch Tibornak és Somogyi Zsoltnak a közreműködésével szerkesztett meg a szövetség a pályafutásáról.

„A Himnuszt nehezebben viseltem, kicsit elérzékenyültem, de nagyon jó lelkiállapotban voltam egész héten, nagyon örülök, hogy Marco (a szövetségi kapitány – a szerk.) lehetőséget adott, és előbb csatlakozhattam a kerethez – értékelte a búcsúmeccsét Dzsudzsák. – Nagyon jó érzésekkel tudtam készülni, így, hogy többet készülhettem a csapattal. Amikor a szurkolók megköszönték, akkor tudtam, ennek vége, önfeledten tudtam lezárni ezt fejezetet, és akkor elérzékenyültem. Köszönöm a bizalmat a kapitányoknak, a felelősségvállalást, a válogatottnak köszönhetően személyiségváltozáson mentem keresztül, és mindet, amit tettem a múltban, azt vállalom.”

Dzsudzsák ezt követően összegezte a válogatott karrierjét, és kitért Kalmár Zsoltra is.

„Hogy mit fog adni a hétfő? Az még messze van, már azt a felest megéreztem, amit a szurkolóktól kaptam, úgy kellett megfogjanak. Mindent köszönök, amit a csapattól kaptam. Kalmár Zsolt már tegnap edzés után is, amikor még kint maradtunk, rúgott egy hatalmas gólt, most pedig azt mondta, nekem rúgta a gólt. A válogatottban eltöltött évekre azt mondhatom, fent és lent, de az utóbbi időszak, Dárdai Pál 2015-ös kinevezésétől sikeres időszak volt, két Eb-vel, még ha az utóbbihoz kevesebb is volt a közöm. Nagyon jó úton, jó kézben van a válogatott. Nagyon örülök, hogy ez a meccs megadatott, és ilyen szájízzel tudok búcsúzni. Marcóval is volt egy összeborulásunk az öltözőben, azt beszéltük, ezt az égiek is így akarták, hogy az utolsó pillanatban szerzett góllal, győzelemmel búcsúzhatok.”

A Nemzeti Sport Online kérdésére utódjáról, az új csapatkapitányról, Szoboszlai Dominikről is beszélt.

„Sokat beszéltünk Dominikkal, én is valamelyest bevonódtam a megbeszélésekbe, amikor kapitány lett belőle. Ez a karszalag jelzés a számára is, hogy nem állhat meg, ezen a meccsen is volt egy nagy visszafutása, amivel megmutatta, hogy méltó erre. Többet kellene talán kapura lőnie, de abszolút készen áll erre a feladatra, egy percig sem izgulok, hogy rossz kézben lenne a kapitányi karszalag.”

Marco Rossi a novemberi meccseket is összegezte, mielőtt rátért Dzsudzsák búcsújára.

„Tudtuk, hogy ezek a novemberi meccsek sem lesznek egyszerűek, már Luxemburg ellen sem. Az eddigi eredményeink sokat javítottak a megítélésünkön, és még többet akarnak majd nyújtani ellenünk az ellenfelek. Tudjuk, hogy legközelebb Bulgária ellen is nagyon nehéz meccs vár ránk jövőre. Arra kell törekednünk, minden elérhető játékossal, hogy sikeresek legyünk. Ma az volt a célunk, hogy magasan tartsuk a labdát, hibára késztetve az ellenfelet. Örülök, hogy Dzsudzsák Balázs velem tudott búcsúzni. Tisztelem őt, mindenki tudja, mennyire szeretem a válogatottat. Ugyanazt tudom mondani, amit korábban Pietsch Tibornak is nyilatkoztam: abszolút megérdemelte a búcsúmérkőzést, senki sem helyezett rám nyomást ennek érdekében, és nem adtam neki ajándékba semmit. Korábban, amikor Gera Zoltán búcsúzott, ő már előtte nem játszott előtte egy évet, ezért sem lépett pályára, itt most más volt a helyzet.”

Rossi az évből a wolverhamptoni meccset emelte ki mint örök élményt, amely az egész magyar futball történetében ritka pillanat volt. Ezután kérdésre válaszolva arról beszélt, a novemberi tanulságok fényében hogyan tudjuk majd pótolni Szalai Ádámot az Eb-selejtezőkön.

„Nagyon sok múlik a támadóink aktuális formáján. Ha Németh Andris egészséges, ma is játszott volna. Ádám Martin is olyan játékos, aki technikailag kiváló képességű, nagyon jó a bal lába, de fizikailag még fejlődnie kell. Neki inkább még menet közben kell becsatlakoznia a meccsekbe, persze ez nem jelenti azt, hogy a jövőben nem lehet újra kezdő is.”

A kapitány a vasárnapi meccsről még elmondta, a játékvezető több döntésével sem értett egyet, viszont azt a helyzetet, amikor esetleg a javunkra is büntetőt ítélhetett volna, nem látta.

„Ugyan kikaptunk, de örülök hogy itt lehettem, ezen a fantasztikus hangulatú mérkőzésen. A teljesítményünk nem volt rossz, de el kell ismerni, egy nagyon erős csapat volt az ellenfelünk. Amit mi akartunk, ahogy irányítani akartuk a meccset, megérdemeltük volna a döntetlent is. Azzal együtt, hogy a támadóharmadban valami hiányzott, és Magyarország jobban játszott, de egyenlő ellenfélnek bizonyultunk egy nagyon erős magyar válogatottal szemben” – nyilatkozta a meccs után a görög válogatott uruguayi szövetségi kapitánya, Gustavo Poyet, aki a Nemzeti Sport kérdésére a vb-ről is beszélt. Elmondta, természetesen Uruguaynak szurkol, de Brazíliát, Argentínát és Franciaországot tartja a leginkább esélyesnek a végső győzelemre.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG 2–1 (1–0)

Budapest,
Puskás Aréna, 50 983 néző. Vezette: Chiffi (olasz)
MAGYARORSZÁG: Dibusz (Szappanos, 90+2.) – Botka (Lang, 71.), Orbán, Szalai A. – Fiola, Styles, Nagy Á., Dzsudzsák (Ádám, 53.), Kerkez (Nagy Zs., 53.) – Sallai (Dárdai P., 72.), Szoboszlai (Kalmár Zs., 90+2.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
GÖRÖGORSZÁG: Paszhalakisz – Rota, Hadzidiakosz, Recosz, Janulisz (Kiriakopulosz, 68.) – Bakaszetasz, Kurbelisz (Papanikolau, 86.), Buhalakisz (Hadzijiovanisz, 68.) – Maszurasz (Duvikasz, 86.), Joanidisz (Fundasz, 60.), Mantalosz. Szövetségi kapitány: Gustavo Poyet
Gólszerző: Sallai (15.), Kalmár Zs. (90+3.), ill. Bakaszetasz (81. – 11-esből)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik