Válogatott: a bolgár aranygeneráció tagja irigyli a magyar labdarúgást

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.03.26. 17:21
null
Kraszimir Balakov elismeréssel beszélt a magyar válogatottról (Fotó: Getty Images)
Hosszabb interjút adott a Magyar Nemzetnek a 92-szeres bolgár válogatott kiválóság, Kraszimir Balakov, aki az 1990-es években tagja volt a Hriszto Sztojcskov, Jordan Lecskov, Emil Kosztadinov és Trifon Ivanov fémjelezte bolgár aranygenerációnak.

Balakov játékosként a bolgár Etar után a portugál Sportingot négy, a német VfB Stuttgartot nyolc éven keresztül erősítette. 2005-ös visszavonulása után kezdett el edzősködni, s a svájci Grasshopperst és St. Gallent, a bolgár Csernomorec Burgaszt, a horvát Hajduk Splitet, a német Kaiserslauternt és a Liteksz Lovecset is irányította a bolgár válogatott előtt, játékosként Lisztes Krisztiánnak és Szabics Imrének is csapattársa volt egykoron Stuttgartban.

„Amikor Stuttgartban találkoztunk, gyorsan egymásra hangolódtunk a pályán és azon kívül is. Bár sokan azon a véleményen voltak, hogy a hasonló játékstílusunk miatt mi nem tudunk együtt játszani, bebizonyítottuk ennek az ellenkezőjét. Talán neki sem volt haszontalan, hogy egymás mellett futballoztunk. Krisztián nagyszerű játékos volt, a mai napig jó barátom” – mondta Balakov, aki szerint Szabics Imre is nagyszerű ember és futballista.

A 92-szeres bolgár válogatott labdarúgó tagja volt az 1994-es világbajnokságon negyedik helyen záró nemzeti csapatnak, de úgy véli, a bolgár labdarúgás az ezt követő évtizedeket átaludta, s ez látszik is a jelenlegi futballjukon.

„Sokkal többet kellett volna befektetni az infrastruktúrába és a fiatal tehetségek felnevelésébe. Mi sajnos nem ezt az utat követtük. Átaludtuk az utóbbi néhány évtizedet. Valójában vannak tehetséges fiatal játékosaink, de nincs olyan kiemelkedő generációnk, mint annak idején. Magyarország rengeteg pénzt fektetett az infrastrukturális fejlesztésbe. És jól tette, megérte!” – hangsúlyozta Balakov, aki szerint Bulgáriában ezzel párhuzamosan egy fillért sem fektettek a labdarúgásba, ezért nincs olyan bázisuk, mint Magyarországnak, s ilyen alap nélkül nehezen is lehet építkezni.

„Az infrastrukturális fejlesztés szerepét nem lehet elvitatni, a jelentősége rendkívül fontos a modern futball további fejlődése szempontjából. Remélem, hogy a következő bolgár kormány (április 2-án tartanak választásokat Bulgáriában – a szerk.) jobban odafigyel majd erre a gyönyörű sportágra, remélhetőleg újra sok embert vonzanak egyszer a stadionjaink” – húzta alá Balakov, aki arról is beszélt, hogy Lisztes korábbi brémai csapattársa, a bolgár válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, Mladen Krsztajics sok fiatalt épített be a bolgár nemzeti csapatba, s ez ugyan nagy kockázattal jár, de Balakov szerint az ő helyzetükben ez a helyes út.

A lap a magyar válogatottról is kérdezte Balakovot, aki elismeréssel beszélt a mieinkről.
„Szeretem a csapatukat. Hihetetlen volt, amikor megvetette a lábát az európai elitben, a Nemzetek Ligája A-ligájában. És most már többé-kevésbé rendszeresen hozza az eredményeket.

„Magyarországnak jó csapata van, amely bárki ellen képes nyerni. A szenvedélyt és a csapatszellemet szeretem a legjobban a magyar válogatottban” – fejtette ki Balakov, aki szerint Szoboszlai Dominik fiatal kora ellenére tapasztalt játékos, aki sokat tud adni a csapatnak, s ez is nagy különbség a magyar és a bolgár futball között, hiszen Eb-selejtezős ellenfelünk egyetlen Bundesligában játszó játékosa a Werder Brement erősítő Ilija Gruev, míg a német élvonalban jelenleg öt magyar labdarúgó szerepel.

EB-SELEJTEZŐ, A G-CSOPORT MÁRCIUSI PROGRAMJA, EDDIGI EREDMÉNYEI
Március 24., péntek

Bulgária–Montenegró 0–1 (0–0)
Razgrad. G: Krsztovics (70.)
Szerbia–Litvánia 2–0 (1–0)
Belgrád. G:Tadics (16.), Vlahovics (53.)
Szabadnapos: Magyarország

Március 27., hétfő
Magyarország–Bulgária
Montenegró–Szerbia
Szabadnapos: Litvánia

A MAGYAR VÁLOGATOTT 24 FŐS KERETE A MÁRCIUSI MECCSEKRE
KAPUSOK: Demjén Patrik
(Zalaegerszegi TE FC), Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Hegyi Krisztián (West Ham United – Anglia)
VÉDŐK: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Mocsi Attila (Zalaegerszegi TE FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Bolla Bendegúz (Grasshoppers – Svájc), Ferenczi János (Debreceni VSC), Kalmár Zsolt (Dunaszerdahelyi AC 1904 – Szlovákia), Kerkez Milos (AZ – Hollandia), Kleinheisler László (Panathinaikosz – Görögország), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Vécsei Bálint (Ferencvárosi TC)
TÁMADÓK: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Németh András (Hamburger SV – Németország), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Varga Barnabás (Paksi FC)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi

A BOLGÁR KERET
KAPUSOK:
Szvetoszlav Vucov(Szlavija Szófia),Daniel Naumov(CSZKA 1948),Ivan Gyulgerov(Cserno More)
VÉDŐK: Petko Hrisztov(Venezia – Olaszország),Plamen Galabov(Maccabi Netanya – Izrael),Hrisztijan Petrov(CSZKA Szófia),Valentin Antov(Monza – Olaszország),Ivajlo Markov(Podbeskidzie Bielsko-Biala – Lengyelország), Viktor Popov(Cserno More)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Joan Sztojanov(Szekcia Nesz Ciona – Izrael),Ivan Jordanov(Szpartak Varna),Marin Petkov(Levszki Szófia),Janisz Karabeljov(Kisvárda – Magyarország),Ilija Gruev(Werder Bremen – Németország),Sztaniszlav Sopov(CSZKA Szófia),Filip Krasztev(Levszki Szófia),Ilian Iliev(Apollon Limassol – Ciprus),Nikola Iliev(Internazionale – Olaszország)
TÁMADÓK:Radoszlav Kirilov(CSZKA 1948),Georgi Ruszev(CSZKA 1948),Szpasz Delev(Ludogorec),Kiril Deszpodov(Ludogorec),Martin Mincsev(Sparta Praha – Csehország)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Mladen Krsztajics(szerb)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik