U21: Gera Zoltán Vancsa Zalánról és Dárdai Mártonról is véleményt mondott

P. V.P. V.
Vágólapra másolva!
2022.05.27. 12:42
null
Gera Zoltán szerint minél több alázatos futballistára van szükség (Fotó: Dömötör Csaba)
A németek és a lettek elleni idegenbeli találkozókkal zárja a magyar U21-es labdarúgó-válogatott az Európa-bajnoki selejtezősorozatot. A felkészülés első hetének végén Gera Zoltán szövetségi edző és Mezei Szabolcs válaszolt az újságírói kérdésekre. 

Gera Zoltán azzal kezdte, hogy a felkészülés első hetében a lelkeket is ápolni kellett, hiszen voltak, akiknek az idény során kevesebb sikerélményben volt részük. Őket fel kellett hozni arra a szintre, amelyen azok vannak, akik pozitív élményekkel érkeztek az edzőtáborba.

„Fontos, hogy az utolsó két mérkőzést úgy zárjuk le, hogy akiknek ez volt az utolsó fellépésük az U21-es válogatottban, azok tíz-tizenöt év múlva is jó emlékeket őrizzenek róla. Az elmúlt három évben, amióta én vagyok a szövetségi edző, nagyjából nyolc játékos kapott meghívót a felnőttválogatottba, ez jó arány. Nyilván nekünk az is a célunk, hogy kiválasszuk azokat a játékosokat, akikre később az A-válogatottban is számíthatnak, s erre fizikailag és mentálisan is felkészítsük őket.

Kitért Schön Szabolcsra is, aki kevesebb játékidőt kapott a klubcsapatában, az FC Dallasban, mint korábban, így most az U21-es válogatottban számítanak rá. Kiemelte, nagyon jó a hozzáállása, egyáltalán nem érezteti azt, hogy neki kényszer lenne itt játszani. Épp ellenkezőleg, példamutató az edzésmunkája. Minél több hasonló mentalitású játékosra lenne szükség.

Azt is elmondta, bár Baráth Péter és Vancsa Zalán jelenleg Marco Rossi keretével edz, a németek elleni U21-es Eb-selejtezőn számíthat rájuk. Bennük is megvan az az alázat, amely ahhoz kell, hogy a felnőttek közül vissza tudjanak lépni egy szinttel lejjebb.

Az NSO Tv kérésére Vancsa Zalánról külön is beszélt.

„Nagyon jó képességekkel rendelkezik, egy az egyben nagyon erős, hiszen lent van a súlypontja. Fiatal korához képest éretten játszik, és amit már említettem is, alázatos játékos, és ez nagyon fontos. Reméljük, hogy a fejlődése töretlen marad. A következő idénytől Belgiumban futballozik, fontos, hogy rendszeresen, minél többet játsszon. Bízunk benne, hogy befutja azt a pályát, amit szeretnénk, hogy elérjen. Értékes játékosa a magyar labdarúgásnak.”

A németek elleni mérkőzéssel kapcsolatban elmondta, hogy jó fokmérő lesz ez a játékosoknak abból a szempontból, hogy megtapasztalhatják, milyen szintet kellene elérniük ahhoz, hogy olyan komoly bajnokságokban játsszanak, mint a Bundesliga. Végül arról is ejtett szót, hogy az ellenfél soraiban ott lehet Dárdai Pál középső fia, Dárdai Márton is.

„Magyarul nem adhatunk utasítást egymásnak úgy, ahogy szoktunk, mert gyorsan leveszi. Jó játékos, szép jövő előtt áll, sok sikert kívánunk neki. Nyilván jobban örülnénk, ha nálunk lenne, de ez van.”

Mezei Szabolcs elmondta, tisztában vannak vele, hogy a németek ellen nem mi vagyunk az esélyesek, hiszen ellenfelünk jobb képességű labdarúgókból áll. A lettek ellen azonban papíron nekünk áll a meccs, ott mindenképpen győzni szeretnénk.

„Szépen akarjuk zárni ezt a selejtezősorozatot, többünknek ez lesz az utolsó két mérkőzése az utánpótlás-válogatottban. Voltak jobb és kevésbé jó meccseink is, mindenképpen úgy akarjuk zárni, hogy büszkén tudjunk visszatekinteni az elmúlt időszakra.

Az MTK Budapest játékosa arról is beszélt, hogy nyilván nem túl jó lelkiállapotban van azok után, hogy csapata kiesett az NB I-ből, az U21-es válogatott edzőtáborában viszont pozitív impulzusok érik. A szakmai stáb külön figyel arra, hogy ne ezzel foglalkozzon, engedje el, ami az idényben történt. Hozzátette, a társaktól azért néha kapja a zrikát.

U21-ES EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA
Június 3., 18.15:
Németország–MAGYARORSZÁG

Június 7., 18.00:Lettország–MAGYARORSZÁG

A MAGYAR U21-ES VÁLOGATOTT KERETE AZ EB-SELEJTEZŐKRE
Kapusok:Hegyi Krisztián (West Ham United – Anglia),Auerbach Martin (Csákvár),Veszelinov Dániel (DAC – Szlovákia),Senkó Zsombor (Juventus – Olaszország)
Védők:Csongvai Áron (Újpest FC),Csörgő Viktor (Gyirmót FC Győr),Mocsi Attila (Zalaegerszegi TE FC),Csinger Márk (SPAL – Olaszország),Iyinbor Patrick (Vasas FC)
Középpályások:Bukta Csaba (Rheindorf Altach – Ausztria),Kusnyir Erik (Debreceni VSC),Mezei Szabolcs (MTK Budapest),Baráth Péter (Debreceni VSC),Szabó Bálint (Paksi FC),Kata Mihály (MTK Budapest),Bocskay Bertalan (Topolyai SC – Szerbia),Kerkez Milos (AZ Alkmaar – Hollandia),Komáromi György (Puskás Akadémia FC)
Támadók:Schön Szabolcs (FC Dallas – Egyesült Államok),Skribek Alen (Puskás Akadémia FC),Németh András (KRC Genk – Belgium),Horváth Krisztofer (Szeged-Csanád Grosics Akadémia),Redzic Damir (Ferencváros),Vancsa Zalán (MTK Budapest),Cipf Dominik (Vasas FC)


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik