MALONYAI PÉTER
2022.07.30 23:22 Frissítve: 2022.07.30 23:55

Töltött káposzta – Malonyai Péter jegyzete

 

Érthető örömmel jelentette be Dzsudzsák Balázs a DVSC e heti szurkolói ankétján, ígéretet kapott rá, hogy októberben pályára léphet a válogatottban, 109. alkalommal, s ezzel csúcstartó lehet. Hogy ki ígérte meg neki, fogalmam sincs, mindenesetre nehezíti a helyzetet, hogy a szövetség honlapja szerint októberben nem játszik a csapat.

 
Dzsudzsák októberben visszatérhet a válogatottba

Akadt már persze nagyobb feszültség is Dzsudzsák Balázs és a címeres mez viszonyában. Legutóbb 2019 novemberében Wales ellen volt ott a csapatban, simán kikaptunk (0–2), hősünket lecserélték, ahogyan előzőleg a horvátok (0–3), Azerbajdzsán (1–0) és Uruguay (1–2) ellen is.

Nem tűrte jól, az azeriek elleni váltásnál nem fogott kezet Marco Rossi szövetségi kapitánnyal, leült a labdák közé, és onnan figyelte a folytatást – durcásan. „A héten kibuktak olyan dolgok, amiket kezelnünk kell” – kommentált rejtélyesen, amire Marco Rossi – szintén név nélkül – azzal válaszolt, hogy elmagyarázta, mi a feladata egy vezérnek. Az is a történet része, hogy a walesi meccs után a drukkerek szavazásán az utolsó lett a sorban.

Nem egészen egy év múlva (2021) a szövetségi kapitány megbékélve mondta el, meg akarja adni neki a lehetőséget, hogy válogatottsági csúcstartó legyen, egy esztendővel ezelőtt pedig arról beszélt, senki se higgye, hogy személyes gondja van vele, neki más típusú futballistára van szüksége a posztján (nemcsak sok futás, hanem sebesség és labdaszerzés is), de senki előtt sem csukja be a kaput. Persze – mondta még, sejthetően mire gondolva – ki tudja, mit hoz a jövő, meddig állíthatja össze ő a válogatott csapatot.

Dzsudzsák Balázs jól viselte a hol innen, hol onnan érkező, hol ilyen, hol olyan véleményeket („Ha hívnak, megyek, ha nem, azt is el tudtam fogadni”), önbizalma nem csökkent: „Nekem biztosan nem kell senkinek elszámolnom.”

Ő tudja, ami engem illet, azok közé tartozom, akik elfogadják Dzsudzsák Balázst úgy, ahogy van (nem várom, hogy az emberiség hozzám igazodjon), az ő élete, az ő sorsa. Viszont hiába vagyunk az egykori mondás szerint a tízmillió szövetségi kapitány országa, a posztot egyszerre csak egy személy töltheti be, most éppen Marco Rossi, aminek jómagam örülök – teszem hozzá kapásból, bár csak részben tartozik ide.

Dzsudzsák Balázsnak jó szokása volt, hogy a válogatott összetartásaira a nagymamája által főzött töltött káposztával jelent meg (100-200 gombóc), ha összejön a 109., a keret tagjai eleve számíthatnak valami jóra. Már csak ezért is érdemes lenne ellenfelet találni októberre.

És lehetne stílszerűen 109 töltelék – kétszer.

És ha már ünnep, a tejfölről se feledkezzen meg a majdani csúcstartó.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2022.10.05 23:54:11

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az érzelmes taps, ami az olaszok elleni mérkőzés 75. percében a Puskás Arénában és a televíziók előtt ülők mindegyikéből kitört és lekísérte Szalai Ádámot a pályáról, nem pusztán a középcsatár futballteljesítményének és pályafutásának szólt. Ennél sokkal többet jelentett, annyival többet, hogy azt talán még fel sem tudjuk mérni.

2022.10.04 21:21:52

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A hazai pálya poklában még akkor is csodás lett volna az olaszok elleni futball, ha tíz magyar mezőnyjátékos áll bent a tizenhatoson belül és küzdi ki vérrel, verítékkel, fogcsikorgatással a nulla nullát.

2022.10.03 21:27:56

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Kerkez esetében él a remény, hogy nem szalad el vele a ló.

2022.10.03 20:50:50

Magyar válogatott nemzetisport.hu

2022.10.03 21:22:41

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Hat éve sokkal zűrösebbnek tetszett a generációváltás, most meg azt látjuk, hogy a legmagasabban rangsorolt futballistáinknak még csak most következhetnek a legjobb éveik. De az is igaz, hogy a magyar válogatottat innentől senki sem intézi el előre egy kézlegyintéssel, mert benne van a pakliban, hogy pórul jár.