„Ösztönös, érzelmekkel teli ember volt” – Mészöly Kálmánt gyászolja a magyar futball

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2022.11.21. 23:32
Mint beszámoltunk róla, 81 éves korában elhunyt Mészöly Kálmán, a magyar labdarúgás legendás alakja. A közösségi médiában a Vasas, a Ferencváros és természetesen Mészöly Kálmán korábbi játékosai és rajongói is elbúcsúztak az ikontól.

„Búcsúzunk a Szőke Sziklától! Mészöly Kálmán a mai napon, 81 esztendősen elhunyt. A Vasas, Magyarország és a világ labdarúgásának meghatározó alakja pótolhatatlan űrt hagyott maga után. Emlékét megőrizzük és ápoljuk, nyugodjék békében. Klubunk osztozik a Mészöly család gyászában és fájdalmában. A Vasas Futball Club Mészöly Kálmánt saját halottjának tekinti.” „Búcsúzunk a Szőke Sziklától! Mészöly Kálmán a mai napon, 81 esztendősen elhunyt. A Vasas, Magyarország és a világ labdarúgásának meghatározó alakja pótolhatatlan űrt hagyott maga után. Emlékét megőrizzük és ápoljuk, nyugodjék békében. Klubunk osztozik a Mészöly család gyászában és fájdalmában. A Vasas Futball Club Mészöly Kálmánt saját halottjának tekinti.”

A Nemzeti Sportnak korábbi játékosai megrendülten beszéltek Mészöly Kálmánról.

Kiss László, a Vasas 33-szoros válogatott csatára: „Kovács Ferenc hívott a Vasashoz, de Mészöly Kálmán volt az edző, amikor a katonaság után megérkeztem a Fáy utcába. Egyetlen edzőmeccsen nézett meg, azután betett a kezdőbe a hétvégén, és sohasem ültem mellette a kispadon csereként – az én futballéletemben nem volt egyetlen edzőm sem, aki ennyire bízott volna bennem. A nemzeti csapatban sem nála debütáltam, nem is nála fejeztem be, de messze a legtöbb mérkőzésemet akkor játszhattam, amikor ő volt a kapitány. Ösztönös, érzelmekkel teli ember volt, ebben rejlett az ereje, emiatt lehetett nagyon szeretni.

Komjáti András, a Vasas egyszeres válogatott védője: „Amikor a Vasashoz kerültem, sokat segített a beilleszkedésben, jó viszonyt ápoltunk egymással. Az utolsó, személyes emlékem róla, amikor a könyvét dedikálta nekem: azt írta, hogy játékostársamnak, szeretettel. Erre büszke voltam, jólesett. Nagyszerű futballista volt, korának meghatározó alakja. Sajnálom, hogy itthagyott minket…”

Garaba Imre, a Bp. Honvéd 82-szeres válogatott védője: „A példaképem volt, nem is lehetett másként: édesapám kiskölyök koromban állandóan azt mondogatta, fejelj úgy, mint Mészöly Kálmán, legyél olyan kemény, mint Mészöly Kálmán – sohasem hittem volna, hogy valaha a játékosa lehetek. Hozzá hasonlítottak, és azt éreztem, ezt nem bánja. Volt a norvégok elleni híres mérkőzés, amelyen a filmet forgatták róla, és nagyon csúnyán kiabált velem, de ezért sohasem haragudtam, a meccs hevében történt, ha találkoztunk, mindig megölelgettük egymást, nevettünk ezen is. Emlékszem, ha hibáztam, nem szidott le, biztatott, gyerünk tovább, van ilyen, csináld, nem bántott, szeretett, azt hiszem. Vasárnap este, a görögök elleni meccsen találkoztam a fiával, kérdeztem Gézát, apu hogy van… Mélységesen le vagyok sújtva.”

„Újra együtt a két jóbarát! Isten nyugosztalja a Szőke Sziklát!” – írta a Ferencváros a hivatalos Facebook-oldalán a képhez, amelyen Albert Flóriánnal együtt látható Mészöly Kálmán.

Novák Katalin köztársasági elnök is gyászolja a legendát.


Zana Zoltán rapper az együttese, a Ganxsta Zolee és a Kartel Facebook-oldalán köszönt el Mészöly Kálmántól. Az énekes édesapja, Zana József színész jó kapcsolatot ápolt a legendás futballistával.

„Isten veled, Szőke Szikla! Apukám a barátod volt, a te fiaid az én barátaim. Apuval igyatok meg odaát egy brettyet a szép időkre!”

A 108-szoros válogatott Király Gábor Facebook-oldalán búcsúzott Mészöly Kálmántól. „Nyugodj békében, Szőke Szikla! Elhivatottságod, szenvedélyed példa minden sportoló előtt” – írta a kapus.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) is a saját halottjának tekinti a 81 éves korában elhunyt legendát.

Az olimpiai-, világ-, és Európa-bajnok úszó, Gyurta Dániel is megemlékezett Mészöly Kálmánról Facebook-oldalán.

Az NB I-es Mol Fehérvár FC is részvétét fejezte ki hivatalos Facebook-oldalán.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik