MLSZ: tiltás nincs, de nem javasolt a Nagy-Magyarország jelkép használata

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2023.01.26. 11:41
null
Illusztráció: NS-archív
Bár az UEFA és a FIFA égisze alá tartozó nemzetközi mérkőzéseken betiltották a Nagy-Magyarország jelkép használatát a zászlókon és molinókon, a magyar bajnokikon és kupamérkőzéseken az MLSZ továbbra is engedélyezi (de nem javasolja) a használatukat – írja a Magyar Nemzet.

Az UEFA az utóbbi években szigorúan figyeli a nemzetközi mérkőzéseken történő rendbontásokat, és mivel a FARE (Football Against Racism in Europe) büntetőkatalógusa tartalmazza a Nagy-Magyarország jelképet, mint tiltott politikai üzenetet, ennek használata fegyelmi eljárást vonhat maga után – ami a válogatott mérkőzéseken a lelátók részleges vagy teljes lezárását eredményezheti.

Az MLSZ a Magyar Nemzettel közölte, ez a tiltás a nemzetközi mérkőzésekre vonatkozik, a saját égisze alá tartozó bajnoki és kupameccsekre nem. Ugyanakkor a FARE ezeket a találkozókat is monitorozhatja, és jelentheti az UEFA-nak, ezért a magyar szövetség nem javasolja a használatukat, hiszen ha egy ilyen ügyben eljárás indul, a büntetést ugyanúgy a válogatott mérkőzésekre szabják ki.

Azt is tisztázta az MLSZ, hogy a hazai vagy nemzetközi mérkőzésekre belépő szurkolók öltözetét nem vizsgálhatja, így például a sálakon megjelenhet a nemzeti összetartozást szimbolizáló Nagy-Magyarország jelkép – írja a Magyar Nemzet, amely úgy tudja, a Transylvanian Fanatics erdélyi szurkolócsoport tiltakozik a döntés ellen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik