MTI/NSO 2013.09.10 15:36 Frissítve: 2015.03.31 01:37

MLSZ: Magyarország pályázik a 2020-as Eb egyik helyszínére

Magyarország megpályázza a 2020-as labdarúgó Eb egyik helyszínét – írja Twitter-üzenetében az MLSZ, Csányi Sándor MLSZ-elnök keddi, a Parlamentben tett bejelentésére hivatkozva. A kandidálásról Orbán Viktor miniszterelnök és Michel Platini, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke is beszélt kedd délután. Az Eb-tervekkel párhuzamosan bejelentették azt is, hogy megállapodás született 40 milliárd forintos magyarországi futballpálya-fejlesztésről.

Michel Platini, Orbán Viktor és Csányi Sándor a bejelentés után (Fotó: MTI)

 

Az MLSZ elnöke az Orbán Viktor miniszterelnökkel és Michel Platinivel, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) Budapesten tartózkodó elnökével tartott sajtótájékoztatón elmondta, az új Puskás Ferenc Stadion adhatna otthont Eb-mérkőzéseknek – adta hírül az MTI.

VÁROSOK EB-JE
A „városok Eb-je" tervezet eszmei töltetét az első Európa-bajnokság kiírásának hatvanadik évfordulója adja: Michel Platini szerint egy ilyen széles körben lebonyolítandó torna a legalkalmasabb arra, hogy Európa 2020-ban méltóképpen megünnepelje a roppant népszerű viadal hatvanadik születésnapját.
Fontos tudni, hogy a jelenleg érvényes kvalifikációs elv – vagyis hogy a rendező ország válogatottja automatikusan résztvevője az Európa-bajnokságnak – 2020-ban nem lesz irányadó, azaz ha Budapest el is nyeri a rendezés lehetőségét, a magyar csapatra akkor is selejtező vár.

A hét év múlva sorra kerülő kontinensviadal kapcsán két csomagra lehet pályázni: az egyik egy elődöntőt és a finálét foglalja magában, míg a másik három csoportmérkőzést és egy egyenes kieséses összecsapást tartalmaz.

Csányi Sándor ezzel kapcsolatban elmondta, az új Puskás Ferenc Stadion a befogadóképességét tekintve alkalmas lehet akár a döntő megrendezésére is.

Orbán Viktor hozzátette: egy ilyen rangos esemény megrendezése nemcsak az ország tekintélyét növeli, hanem fellendíti többek között az idegenforgalmat is.

A miniszterelnök elmondta, Magyarországgal a nagy sportrendezvények esetében számolni kell, hiszen nemrég fejeződött be a vívó-világbajnokság, hamarosan kezdődik a birkózó-világbajnokság, valamint Magyarország rendezheti a 2021-es vizes-világbajnokságot. Emellett a kormány várhatóan szerdán tárgyal arról, hogy Magyarország pályázzon az universiade megrendezésére.

„Méltóak leszünk arra, hogy 2020-ban házigazdái legyünk ennek a rendezvénynek, meg fogunk felelni a feltételeknek, és egy régi történelmi adósságot rendezünk azzal, hogy befejezzük a Népstadiont" – mondta beszédében Orbán Viktor.

40 MILLIÁRD STADIONOKRA

Az eseményen Orbán Viktor és Csányi Sándor aláírta az MLSZ létesítményfejlesztési koncepcióját, amelyet a kormány jóváhagyott. Ennek értelmében 2016-ig 40 milliárd forintot fordítanak majd felújításra, a meglévő pályák komfortosítására. A program 27 NB I-es és NB II-es klub stadionját, illetve további ezer pályát érint.
Csányi Sándor elmondta, az MLSZ korábban felmérte a pályák és azok kiszolgáló létesítményeinek állapotát, ezeknek a 25-30 százaléka kapta meg a jó színvonalú minősítést. A fejlesztések nagyjából 1000 amatőr pályát érintenek majd, ezen felül 27 profi létesítményt is megújítanak majd, ebből négy 8 és 14 ezer férőhely közötti, négy-öt 8 és 6 ezer közötti, a többi pedig ez alatti stadion. Orbán Viktor hozzátette, a mostani döntés nem befolyásolja a már folyó építkezéseket, így a debreceni, a ferencvárosi, a szombathelyi, vagy éppen a diósgyőri aréna munkálatait.
A fejlesztési tervek tartalmaznak egy úgynevezett budapesti csomagot is, eszerint Budán és Pesten két futballcentrum jön majd létre, ezek mellett összesen 70 pályát építenek.
„Amennyiben ezt a programot végrehajtjuk, akkor legalább annyi pálya lesz Budapesten, mint a rendszerváltás előtt" – mondta a miniszterelnök.
Orbán Viktor a válogatott pénteki, Bukarestben elszenvedett 3–0-s vereségét nem „kommentálta", ugyanakkor azt elmondta, hogy ha a vereségekbe beletörődik az ember, akkor a kudarcok egymás után jönnek majd, így az ilyen eredményekből tanulni kell, ez még több munkára kell, hogy sarkaljon. Ahogy fogalmazott, „egy rossz eredmény nem jelenti, hogy be kell zárni az akadémiákat, és sóval be kell hinteni a pályákat".
A miniszterelnök végül elmondta, ott lesz a Puskás Ferenc Stadionban 20.30-kor kezdődő, észtek elleni világbajnoki selejtezőmérkőzésen, és győzelmet remél a csapattól.

Michel Platini kifejtette, nagyon örül, hogy Budapest pályázik a kontinensviadal egyik helyszínére. Az UEFA vezetője – aki a tavaly elhunyt Imre Mátyás sportújságíróra is emlékezett – beszédében hangsúlyozta, fontos, hogy a fiatalok megfelelő körülmények között űzzék a szenvedélyüket, ehhez pedig a magyar kormány megfelelő feltételeket teremt. Platini beszélt az UEFA további törekvéseiről, így a rasszizmus visszaszorításáról, ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, kizárólag a zéró tolerancia elvét követve lehet kiűzni az ilyesfajta magatartást a stadionokból.

Vígh László, a beruházásért felelős kormánybiztos április 23-án jelentette be, hogy a kormány döntése értelmében különleges, a világon is egyedinek számító eljárással épülhet meg a nemzeti futballaréna, „stadion a stadionban" koncepcióval a mostani Puskás Ferenc Stadionon belül készül majd el az új létesítmény. A 65 ezer néző befogadására alkalmas stadion építése várhatóan a jövő év végén kezdődhet, és a tervek szerint 2017 végén adják át. A beruházás 70-90 milliárd forintba kerül.

„Amit ma itt teszünk, az pontosan illeszkedik abba a tervbe, hogy a sportot stratégiai ágazattá tesszük" – jelentette ki Orbán Viktor a létesítményfejlesztési koncepcióval kapcsolatban, hozzátéve, hogy a sport még mindig „leghátul kullog", ha azt nézzük, mennyit költenek például az egészségügyre, vagy éppen a közoktatásra.

A rendező városok kiválasztásának pillanatnyilag ismert menetrendje: a pályázó szövetségeknek 2013. szeptember 12-ig hivatalosan jelezni kell rendezési szándékukat, ezeket összesítve az UEFA végrehajtó bizottsága szeptember 20-án jelenti be a pályázók végleges névsorát. A hivatalos pályázati anyagot 2014. április 25-ig várja az UEFA, majd a szervezet végrehajtó bizottsága jövő év szeptemberében jelenti be, mely városok rendezhetik meg a 2020-as kontinensbajnokságot.

A rendezési szándékukat korábban hivatalosan bejelentő városok: München, Belgrád, Bázel és Isztambul.

Csányi Sándor még májusban, az MLSZ közgyűlésén beszélt a tervről, hogy Budapest otthont adna Eb-meccseknek. A hét év múlva esedékes kontinensviadalra az európai szövetség korábbi bejelentése szerint 13 ország egy-egy városában kerül sor.

„Szeptemberig kell benyújtani a pályázatot az európai szövetséghez, azaz az UEFA-hoz a 2020-as kontinensviadal helyszínére vonatkozóan, de az Eb előtt már BL- vagy El-finálé házigazdája is lehet Budapest, amint elkészül a nemzeti stadion" – mondta májusban az MTI érdeklődésére az MLSZ elnöke.

Legnagyobb stadionunk, a tervezett Eb-helyszín – most (Fotó: Veres Viktor)

 

2021.01.18 23:36:20

Magyar válogatott THURY GÁBOR

A Tanár úr, az 1938-ban vb-ezüstérmes Lázár Gyula haláláig hű maradt a Ferencvároshoz.

2021.01.14 23:34:16

Magyar válogatott SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Ilyenkor persze mindent rózsaszín köd borít.

2021.01.11 09:56:13

Magyar válogatott L. PAP ISTVÁN

„Isten hozta! Isten tartsa! Isten vezérelje Nagyméltóságodat, a magyar kultúra legfőbb őrét és a magyar sport hivatott vezérét!”

2021.01.10 21:11:11

Magyar válogatott PIETSCH TIBOR

„Amikor ismeretlenek állítanak meg az utcán, hogy köszönik az élményt, az bizony jó érzés.”