Minő különbség – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2022.09.19. 00:02

A MARCO ROSSIVAL KÉSZÜLT INTERJÚ leginkább két kérdéskört taglal: a sérülés miatt a hátralévő két Nemzetek Ligája-mérkőzésről lemaradó Sallai Rolandot és Nagy Zsoltot kik helyettesíthetik a németek ellen Lipcsében szeptember 23-án, illetve Olaszországgal szemben a Puskás Arénában szeptember 26-án; másrészt, hol a helyünk az A-ligában?

A szövetségi kapitány fejében formálódik a taktika, amelynek része, hogy a két hiányzót miként pótolja válogatottunk. Nem lesz egyszerű, ketten együtt csapatunk NL-ben elért hét góljából négyet szereztek – tegyük a szívünkre a kezünket, egy évvel ezelőtt gondoltuk volna, hogy szinte nélkülözhetetlen kulcsemberek lesznek? Rossi szakértelmét dicséri, hogy Nagy Zsoltot a 2019-ben Walestől elszenvedett idegenbeli 2–0-s vereséget (lapunktól 5-ös osztályzatot kapott a bal oldali védő) követően két évvel újra beállította a legjobbak közé, és a felcsúti Puskás Akadémián nevelkedő labdarúgó – mondjuk így – megmutatta: az angolok ellen Wolverhamptonban 16 méterről bal külsővel Ramsdale kapujának jobb alsó sarkába lőtt.

Ennek is köszönhetően válogatottunk a négy NL-mérkőzésen szerzett hét pontjával vezeti az A-liga 3. csoportját. Kihagyhatatlan kérdés: mire lehet ez elég? Érthető, hogy a kapitány nem bocsátkozik jóslatokba, óva int a számolgatástól. Ugyanakkor a magyar szurkoló már csak olyan, hogy latolgatja az esélyeket. De rendben, azt hagyjuk, hogy csoportelsők lehetünk, ám induljunk ki a másik irányból! Akadtak, akik a sorsolás ismeretében csak legyintettek, utolsók leszünk, kiesünk a B-ligába. Nos, a bentmaradáshoz „csak” annyi kell, hogy Anglia a hátralévő két meccséből egyet ne nyerjen meg.

Tisztában vagyunk azzal, milyen lehetőséghez juthatunk, ha nem esünk ki: amennyiben az A-ligából a szóba jöhető 16 csapat közül a miénket nem számítva a selejtezőben valamelyik kivívja a jogot a 2024-es Eb-szereplésre, a legmagasabban rangsorolt együttes pótselejtezhet. Az NL 2018–2019-es kiírásában az A-ligában akkor még 12 válogatott vett részt, közülük 11 az Eb-selejtezős csoportjában az első két hely valamelyikén végzett, ami automatikus részvételt jelentett a 2020-as tornán. Ez a legerősebb ligában csoportjában harmadik Izlandnak nem sikerült (az északiak négy vesztes meccsel, 1–13-as gólkülönbséggel végeztek), mégis részt vehetett az Eb-pótselejtezőn – ahol végül éppen a C-ligából érkező magyarok verték meg 2–1-re, s válogatottunk kijutott a 2020-as (2021-es) Eb-re. Ha valaki ábrándozással vádol, ne tegye: nem a C-ligából jövünk, hanem az A-ból.

Minő(ségi) különbség!

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik