„Mi vagyunk azok!” A békésen vonulók, a mackóalsósok, a csodatevők

Vágólapra másolva!
2016.06.23. 08:40
null
A magyar szurkolók a lyoni stadionban is pazar hangulatot teremtettek (Fotó: Hegedüs Gábor)
A Nemzeti Sport Online folytatja szubjektív sorozatát. Magyarország–Portugália (3–3) – ahogy mi láttuk a lyoni lelátóról.

Sok munkába telt, de szép lassan kezd megismerni minket a világ immár a jelenkori labdarúgásunkon és az ahhoz fűződő kultúránkon keresztül.

Nem hiszik el, de a Portugália elleni meccset megelőző sajtótájékoztató kapcsán szinte már nem győztünk válaszolni a külföldi újságírók kérdéseire. Angol, belga, francia és portugál kollégák faggattak arról, hogy mi a helyzet Nagy Ádámmal, igaz-e, hogy Lovrencsics a magyar Quaresma, és hogyan lehet az, hogy ebből a nem éppen nagy és nem éppen gazdag országból ekkora és ilyen fanatikus tábor kíséri el a mieinket meccsről meccsre az Európa-bajnokságon.

A legbüszkébb akkor voltam, amikor a „Cristiano Ronaldo mikor szerez gólt?” felvetésre azt tudtam válaszolni, hogy ne haragudjanak, de minket nem igazán érdekel ez a kérdés. A magyar embereket sokkal jobban foglalkoztatja, mikor láthatják legközelebb Böde Dánielt (persze, őt hiába is említettem, a portugál kolléga elsőre még csak kiejteni sem tudta a nevét, „Budénak” mondta – de nem baj, majd megtanulják), vagy hogy éppen milyen összetételben lép pályára az első két meccsen már-már hiba nélkül játszó védelmünk.

Nos, a portugálok ellen, akárcsak Izlanddal szemben, a Lang Ádám, Juhász Roland, Guzmics Richárd trió játszott (az Eb-n először szereplő Korhut Mihály mellett), és az első negyedórában olyan precízen takarított Nani és Cristiano Ronaldo elől, hogy öröm volt nézni (később pedig a szélsőnk, Lovrencsics Gergő segített be hátul mesteri becsúszással), még ha később kaptunk is gólokat.

Hát még azt mekkora öröm volt látni, amikor Gera Zoltán mellel maga elé tette a szöglet után lecsorgó labdát, és ballal a hosszú alsóba vágta.

Atyaég, milyen gól volt, míg élek, nem felejtem el! A 37 éves Gera Zoltántól! Ha még nem ismerte volna, most már az ő nevét is megjegyezheti a világ.

Ahogy megjegyezték például a 40 éves Király Gábor mackóalsóját. Kanadában tévériporterek, otthon egyetemi oktatók, máshol tűzoltók bújtak a magyar kapus által híressé tett nadrágba, az ő tiszteletére. Ő pedig egy újabb (az Eb-n már a sokadik) szép védéssel hálálta meg a szeretetet a 29. percben. Az első félidő hajrájában aztán először ezen az Eb-n (a harmadik meccsünkön!) megkaptuk az első akciógólt, Nani úgy örült neki, mintha a vb-döntőben lőtte volna Németország ellen – persze, hiszen ők az életükért, a továbbjutásért küzdöttek, mi pedig „csak” a csoportelsőségért.

A héten Martin Keownnal volt szerencsém interjút készíteni, és a korábbi angol válogatott játékos, a BBC szakértője akkor még töredelmesen bevallotta, hogy bár Gerát és Királyt természetesen ismeri, a magyar csapatról nem sokat tud mondani, mert még egyetlen meccsünket sem látta. Hát, lassan érdemes lesz neki is és mindenkinek, aki eddig még nem látta, vetni egy pillantást a magyar csapat játékéra. Tudniillik, ezek a magyar betyárok hármat vágtak a portugáloknak, erre az elmúlt két évben egyetlen csapat sem volt képes, legutóbb a németeknek sikerült ez 2014-ben, Müllerék négyig jutottak, és mi sem álltunk messze ettől, hiszen Dzsudzsák Balázs két gólja után Elek Ákos a kapufát találta el.

A vége, az Eb eddigi legjobb meccsén 3–3. De nem is ez a legfontosabb.

Hanem az, hogy a mostani teljesítmény után tényleg egész Európa, de talán az egész világ megjegyzi magának Bernd Storck csapatát. És megjegyezheti magának a magyar szurkolótábort is.

A nemzetközi sajtó egy része ugyan megpróbált negatív hangulaltot kelteni a drukkereink körül, de Csányi Sándor MLSZ-elnök nagyon szimpatikusan kiállt a szurkolóink mellett, annak ellenére, hogy a héten a szövetséget az első két meccs után pénzbüntetéssel sújtotta az UEFA. Ugyanakkor a büntetés ellenére az a hangulat és az a csapat melletti elköteleződés, amit drukkereink mutatnak ezen az Eb-n, példaértékű.

Bordeaux-ban, Marseille-ben és Lyonban is együtt vonultunk a táborral a stadionhoz, és egyik városban sem történt semmilyen atrocitás. Hangos, de békés, szervezetten és fegyelmezetten vonuló, többezres magyar tömeg masírozott végig mindhárom városon. A helyieket mindenhol „szervusztok, szervusztok” rigmussal fogadták, és még azokkal a portugálokkal is békésen pacsiztak, akik legnagyobb megdöbbenésükre egyszer csak a magyar menet közepén találták magukat.

MEGINDULT A TÖMEG LYONBAN A STADION FELÉ

A 34 fokos hőségben a tűző napon vonuló lyoni menetben találkoztunk egy kerekes székes drukkerrel, akit a barátai segítettek az úton, találkoztunk a párosban Roland Garros-győztes Temesvári Andreával és családjával, és láttunk egy olyan jelentet, amit külön ki kell emelnünk. A rasszistának bélyegzett fekete pólósok egy csoportja két helyi, az egyik ház ablakából integető színes bőrű srácot is a „szervusztok, szervusztok” kiáltással fogadott, amit a lyoniak azzal viszonoztak, hogy megtöltötték a hőségben kitikkadt magyar fiúk vizes palackjait.

TEMESVÁRI ANDREA IS A MAGYAR SZURKOLÓK KÖZÖTT

Hihetetlen? Nem, nem az. Mi vagyunk „azok”: a sportszerűek, a békésen menetelők, a mackóalsósok, a soha fel nem adók, a szép gólokat szerzők, a csodát csodára halmozók és a csoportelsők. Köszönjük, fiúk, köszönjük, Magyarország!

EMLÉKEZTETŐÜL
LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG
F-CSOPORT, 3. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG–Portugália 3–3 (1–1)
Lyon, Parc Olympique Lyonnais, 55 514 néző. Vezette: Atkinson (angol)
MAGYARORSZÁG: Király – Lang, Juhász, Guzmics, Korhut – Gera (Bese, a szünetben) – Lovrencsics (Stieber Z., 83.), Elek Á., Pintér Á., Dzsudzsák – Szalai (Németh K., 71.). Szövetségi kapitány: Bernd Storck
PORTUGÁLIA: Rui Patrício – Vieirinha, Pepe, Ricardo Carvalho, Eliseu – Joao Mário, William Carvalho, Moutinho (Renato Sanches, a szünetben), André Gomes (Quaresma, 61.) – Cristiano Ronaldo, Nani (Danilo, 81.). Szövetségi kapitány: Fernando Santos
Gólszerző: Gera (19.), Dzsudzsák (47., 55.), ill. Nani (42.), Cristiano Ronaldo (50., 62.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

AZ F-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. MAGYARORSZÁG 3 1 2 6–4 2 5
2. Izland 3 1 2 4–3 1 5
3. Portugália 3 3 4–4 0 3
4. Ausztria 3 1 2 1–4 –3 1

NYOLCADDÖNTŐ
SZOMBAT

15.00, Saint-Étienne: Svájc–Lengyelország (kommentátor: Knézy Jenő)
18.00, Párizs: Wales–Észak-Írország (Gundel Takács Gábor)
21.00, Lens: Horvátország–Portugália (Hajdú B. István)
VASÁRNAP
15.00, Lyon: Franciaország–Írország (Knézy Jenő)
18.00, Lille: Németország–Szlovákia (Székely Dávid)
21.00, Toulouse: Magyarország–Belgium (Hajdú B. István)
HÉTFŐ
18.00, Saint-Denis: Olaszország–Spanyolország (Székely Dávid)
21.00, Nizza: Anglia–Izland (Gundel Takács Gábor)

AZ EGYENES KIESÉSES SZAKASZ ÁGRAJZA!

A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik