Az Arsenal-ikon Izlandot sajnálja, rólunk keveset tud

Vágólapra másolva!
2016.06.21. 12:22
null
Keown inkább Izlandnak szurkolt (Fotó: Pór Károly)
A 49 éves, korábbi Arsenal-játékos (1993 és 2004 között játszott a londoniaknál), Martin Keown a BBC szakértőjeként van jelen a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon. A Nemzeti Sport Online-nak a Szlovákia–Anglia mérkőzés előtt adott rövid interjút Saint-Étienne-ben.

Mit vár az angol csapattól? – kérdeztük a 43-szoros válogatott védőt.
– Wales ellen jó eredményt értünk el, köszönhetően a mérkőzés hajrájában lőtt gólunknak, de végig jobbak voltunk. Roy Hodgson megtalálta a nyerő embereket, így a magunk javára tudtuk fordítani a találkozót, amivel a továbbjutás kapujába értünk – kezdte Martin Keown az NSO kérdésére még a szlovákok elleni meccs előtt, amely 0–0-val zárult, így Anglia a második helyen jutott tovább a csoportból. – Remélem, hogy a folytatásban is demonstrálni tudjuk az erőnket, azt, hogy milyen nagyszerű játékosaink vannak. Aztán, hogy a legjobb tizenhat között mire számíthatunk, majd elválik, mindenesetre az biztos, hogy könnyű mérkőzésekre a nyolcaddöntőtől sem számíthatunk.

ANGLIA ÉS SAINT-ÉTIENNE
Martin Keownnal hétfőn Saint-Étienne-ben találkoztunk. Ott, ahol Anglia az 1998-as vb-n 2–2-es döntetlen után tizenegyesekkel elbukta az Argentína elleni nyolcaddöntőt. Martin Keown a cserepadról nézte végig azt a meccset. A francia város ezúttal sem hozott szerencsét az angoloknak. A Szlovákia elleni 0–0-val ugyan továbbjutottak a csoportból az angolok, de csak Wales mögött a 2. helyen. Így akár Anglia–Magyarország mérkőzést is rendezhetnek a következő körben.

Az Európa-bajnokság során is gyakran előjön a szakmai beszélgetésekben a Leicester-csoda témaköre, egy angoltól szinte „kötelező” megkérdezni, hogy mit gondol erről.
– Ez olyan történet, ami nemcsak Angliát, hanem egész Európát nagyon meglepte, és nagyon sok tényező együttese kellett ahhoz, hogy a Leicester bajnok lehessen. A Chelsea címvédőként teljesen szétesett, mint csapat, a Manchester City túl lazán vette a bajnokságot, nem tudta kihasználni a riválisok botladozását, de az Arsenal sem tudott elegendő győzelmet begyűjteni, nem tudta tartani a lépést, kifulladt a szezon végére. A Leicester káprázatos volt. Olyan volt, mintha beültettek volna egy pacemakert, amelyik aztán soha nem áll le. Ez a teljesítmény felejthetetlen marad.

Mi a véleménye a magyar válogatott eddigi teljesítményéről az Európa-bajnokságon? Meglepetés volt ön számára, hogy Magyarország két meccsen négy pontot szerzett?
– Igen, bár nem láttam még játszani a csapatot. Néhány labdarúgót persze ismerek, például Gera Zoltánt és Király Gábort, de a gárda játékáról nem tudok beszélni.

Mit gondol, az Eb-nek lehet olyan meglepetéscsapata, mint a Leicester a Premier League-ben? Mi, magyarok szívesen magunkra vállalnánk ezt a szerepet.
– Igen, ezzel alighanem sok ország így van. Izland, Albánia és még sorolhatjuk a csapatokat. Meglátjuk, mi történik még. Magyarországnak jelenleg négy pontja van, amivel már tovább lehet jutni. Én nagyon sajnálnám Izlandot, amelyet éppen a magyarok búcsúztathatnak el. Magyarországnak nagy csapata volt a múltban, Izland viszont új szereplő az európai futballszínpadon, háromszázharmincezres a lakossága, nagyon nagy eredménynek tartom, amit már eddig is elért.

MAGYARORSZÁG JOBB, MINT SZÁMÍTOTTAM
Az Anglia–Szlovákia meccsen egy „régi ismerőssel" az izlandi visir.is újságírójával Tómas Thór Thórdarsonnal is összefutottunk, aki 2–0-s izlandi sikert jósolt ellenünk.

„Meglepően jól játszott a magyar válogatott. Sokkal jobbam, mint ahogy én arra számítottam. Minden elismerésem, és nem csak a csapatnak, hanem a szurkolóknak is, akik sportszerűek voltak és nagyszerű hangulatot teremtettek" – nyilatkozta most már dokkal visszafogottabban az izlandi kolléga, aki szerint saját csapatának meglehetősen lecsökkentek a továbbjutási esélyei.

(Fotó: Action Images)
(Fotó: Action Images)

MENETREND
A MAGYAR VÁLOGATOTT
EB-RÉSZTVEVŐK, KERETEK
FELKÉSZÜLÉS
HELYSZÍNEK
AZ EB HIVATALOS SZABÁLYKÖNYVE (angolul, pdf)
A SELEJTEZŐK, PÓTSELEJTEZŐK
• A MAGYAR VÁLOGATOTT ÖSSZES MECCSE EGY HELYEN

F-CSOPORT
Június 14. 18.00 Ausztria–MAGYARORSZÁG 0–2 (Szalai, Stieber)
Június 14. 21.00 Portugália–Izland 1–1 (Nani, ill. B. Bjarnason)
Június 18. 18.00 Izland–MAGYARORSZÁG 1–1 (G. Sigurdsson – 11-esből, ill., Saevarsson – öngól)
Június 18. 21.00 Portugália–Ausztria 0–0
Június 22. 18.00 Izland–Ausztria Saint-Denis, Stade de France
Június 22. 18.00 MAGYARORSZÁG–Portugália Lyon, Stade des Lumières
AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 2 1 1 3–1 +2 4
2. Izland 2 2 2–2 0 2
3. Portugália 2 2 1–1 0 2
4. Ausztria 2 1 1 0–2 –2 1

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik