nemzetisport.hu 2014.05.22 19:00 Frissítve: 2015.03.29 04:08

Kétszer is vezettünk a dánok ellen, szép gólok után a vége iksz

Az első válogatott mérkőzést rendezték meg az új debreceni Nagyerdei Stadionban: Magyarország Dánia csapatát fogadta, Pintér Attila másodszor ült a nemzeti csapat kispadján. Hat újoncot avattunk a találkozón, amelyen hiába szereztük meg kétszer is a vezetést Dzsudzsák Balázs, majd a csereként beálló Varga Roland révén, a dánok mindkétszer egyenlíteni tudtak, a vége így 2–2-es döntetlen lett.


Dzsudzsák szerezte a Nagyerdei Stadion első válogatott gólját (Fotó: Szabó Miklós)

 

A magyar válogatott sosem látott összeállításban kezdett, a védelem teljesen új felállásban, három újonccal – Gulácsi Péter, Lang Ádám és Korhut Mihály – vágott neki a meccsnek. A finnek elleni válogatott mérkőzéshez hasonlóan nem volt klasszikus center, Rudolf Gergely személyében mozgékony ék szerepelt a kezdőben.

Pintér Attila jobbára elégedett lehetett
az első félidővel (Fotó: Mirkó István)

Morten Olsen, a dán válogatott szövetségi kapitánya szintén újoncot avatott: a dán védelemben először kapott helyet Jakob Ahlmann, az AaB játékosa.

A kezdésre szépen megtelt a Nagyerdei Stadion, amely így válogatott meccsen is „debütált”. Az első percekben a dánok birtokolták többet a labdát, míg a mienk egy veszélyes Dzsudzsák-beadással és egy távoli lövéssel jelentkeztek. Gulácsi többször is jól avatkozott játékba, amikor pedig kellett – például a 13. percben Kasper Kusk lövésénél – biztosan hárított.

A meccs első negyedéhez érve felgyorsultak az események, előbb az északiak kerültek nagy helyzetbe egy gyors bedobás után, Martin Braithwaite futotta le a magyar védőket, de ahelyett, hogy a balján üresen érkező társához passzolt volna, megpróbálta átemelni a kapujából kifutó Gulácsit, de elmérte magát. A túloldalon Dzsudzsák Balázs viszont nem hibázott, és a 25. percben Tőzsér passzával kilépve szépen ellőtte a jobb alsóba a labdát Andersen mellett. 1–0

A vezető gól után lendületbe jött a magyar válogatott, és már többször is eljutott a dán kapuig, bár a 35. percben meleg perceket élt át. Braithwaite megverte Langot a bal szélen, betört a tizenhatoson belülre, csakhogy a Győri ETO hátvédje nem hagyta magát, és becsúszva mentett. Ugyan többször is kialakult  veszélyes szituáció a kapunk előtt, a szünetre azonban egygólos vezetéssel mehettünk.

A szünetben Pintér három, Olsen négy helyen változtatott az összeállításon. Gulácsinak rögtön mentenie kellett Braithwaite elöl, majd az ismétlés Liptákról vágódott le. A védő a dán kapu előtt is feltűnt, fejesénél Andersen védett a kapufánál. Nem volt megállás, kapuskirúgás után Eriksen lőtt kapufát, Gulácsi jól zárta a szöget.

A dánok nagy erőket mozgósítottak az egyenlítésért, és az 56. percben meg is lett az eredménye. A nem sokkal korábban kapufát elérő Eriksen szép támadás végén Braithwaite lekészített labdájából talált be. 1–1

Hiába szereztük meg kétszer is a vezetést a dánok ellen (Fotó: Szabó Miklós)

 

HAT ÚJONCOT AVATTUNK

Gulácsi Péter, Lang Ádám, Korhut Mihály, Varga Roland, Kalmár Zsolt és Szabó János is első felnőttválogatott meccsét játszotta.

Michael Krohn-Dehli egy percen belül kétszer is betalálhatott volna, de előbb Gulácsi védett, majd a Celta Vigo támadója kisodródva csak az oldalhálót találta el. Közben Pintér kényszerűségből kettőt is cserélt a védelemben, Liptákot Juhász Roland,  Korhutot a szintén újonc Szabó János váltotta.

A 69. percben nagyszerű góllal vettük vissza a vezetést, Dzsudzsák futtatta a bal oldalon feltűnő Komant, a beadást Varga Roland előre vetődve fejelte a jobb felsőbe (2–1). Sokáig sajnos nem örülhettünk,  Schöne ugyanis nem sokkal később egalizált. 2–2

A meccs utolsó szakasza inkább a dánokról szólt, mentek a győztes gólért, Schöne a lécet is eltalálta, míg Rasmussen csak kevéssel maradt le egy beadásról. Újabb gól nem esett, mert a szerencse mellénk állt – Pintér Attila második meccse döntetlennel ért véget.

JUHÁSZ ROLAND, VARGA JÓZSEF ÉS KALMÁR ZSOLT ÉRTÉKELÉSE

DZSUDZSÁK BALÁZS, GULÁCSI PÉTER ÉS LANG ÁDÁM ÉRTÉKELÉSE

VÁLOGATOTT FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁG–DÁNIA
22szöveges tudósítás ITT!
Debrecen, Nagyerdei Stadion, 20 000
néző
Magyarország: Gulácsi – Varga J., Lipták (Juhász, 57.), Lang, Korhut (Szabó J., 57.) – Pátkai (Kalmár, a szünetben), Tőzsér – Gyurcsó (Koman, a szünetben), Szakály P. (Varga R., a szünetben), Dzsudzsák – Rudolf (Nikolics, 67.)
Dánia: 
Andersen – Ahlmann, Agger, Kjaer (Würtz, a szünetben), L. Jacobsen – Kvist (Schöne, a szünetben) – Kusk (Rasmussen, a szünetben), Krohn-Dehli (Kahlenberg, 79.), J. Poulsen (Bjelland, a szünetben), C. Eriksen – Braithwaite
G:
Dzsudzsák (25.), Varga R. (69.), ill. C. Eriksen (56.), Schöne (72.)

Varga Roland remek fejes gólja (Fotó: Mirkó István)
A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA, 2014–2015
2014
   
március 5.
Magyarország–Finnország (Győr)1–2
G: Rudolf
május 22.
Magyarország–Dánia (Debrecen)2–2
G: Dzsudzsák, Varga R.
június 4 .
Magyarország–Albánia (Bp., Puskás-stadion)
felkészülési
 
június 7.Magyarország–Kazahsztán (Bp., Puskás-stadion)felkészülési
 
szeptember 7.Magyarország–Észak-Írország Eb-selejtező 
október 11.Románia–Magyarország
Eb-selejtező
 
október 14. Feröer–Magyarország
Eb-selejtező
 
november 14.Magyarország–Finnország Eb-selejtező
 
    
2015
   
március 29.Magyarország–Görögország
Eb-selejtező
 
június 13.Finnország–Magyarország 
Eb-selejtező  
szeptember 4.
Magyarország–Románia
Eb-selejtező
 
szeptember 7.
Észak-Írország–Magyarország 
Eb-selejtező
 
október 8.Magyarország–Feröer 
Eb-selejtező
 
október 11.Görögország–Magyarország
Eb-selejtező
 
2021.09.22 23:05:45

Magyar válogatott SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Már a látszatra sem ügyelnek, vérlázító cinizmussal sújtanak bennünket.

2021.09.22 23:09:45

Magyar válogatott KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Leginkább szurkolók ők, kellő fanatizmussal, óriási lelkesedéssel, némileg azért fejleszthető énektudással, és kifejezetten előnyös lesz mindenkinek, amikor azt a néhány tucatnyi problémásabb egyént végre kihajítják maguk közül. Ötven ember miatt kitiltani ötvenezret, legalábbis szemétség.

2021.09.21 22:11:41

Magyar válogatott THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Az október 9-i, Albánia elleni találkozón nem lehetnek nézők.

2021.09.13 19:04:52

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Az egyetlen magyar aranylabdás futballistára néhány góljának felidézésével emlékezünk.

2021.09.14 21:26:46

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Volt idő, amikor szinte naponta együtt utaztunk a metrón a ma nyolcvan esztendeje született Albert Flóriánnal. Ő a Fradi-pályára ment, én a szerkesztőségbe. Beszélgettünk sok mindenről, de hiába éreztem, hogy elfogad, éppen olyan elfogódottság volt bennem, mint amikor egy kisgyerek találkozik az ideáljával.