Szenvedés: legyűrtük Andorrát, 3. lett a magyar válogatott

Vágólapra másolva!
2013.10.15. 19:00
null
A szurkolóknak nem kellett sorba állniuk (Fotó: Korponai Tamás)
A magyar labdarúgó-válogatott 2–0-ra nyert hazai pályán Andorra ellen, így a harmadik helyen végzett a világbajnoki selejtezők európai zónájának D-csoportjában. A csoportot megnyerő hollandok Törökországban is győzni tudtak, míg a románok az észtek legyőzésével megszerezték a pótselejtezőt érő második helyet.

VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐK, EURÓPAI ZÓNA
D-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–ANDORRA 2–0
Budapest, Puskás Ferenc Stadion. V: Stefanski (lengyel)
MAGYARORSZÁG: Király – Vanczák, Lipták (Korcsmár, a szünetben), Mészáros N., Devecseri (Varga J., a szünetben) – Stieber, Elek Á., Koman, Dzsudzsák – Nikolics, Szalai (Németh K., 76.). Megbízott szövetségi kapitány: Csábi József
ANDORRA: Pol – C. Martínez, M. García, Sonejee, Lima, E. García, San Nicolas – Peppe, Vieira, Lorenzo (Clemente, 87.) – Riera (Moreira, 63.). Szövetségi kapitány: Koldo Álvarez
Kiállítva: San Nicolas (88.)
Gólszerző:
Nikolics (52.), Lima (77. – öngól)

A CSOPORT TÖBBI MÉRKŐZÉSÉN
Románia–Észtország 2–0

Törökország–Hollandia 0–2

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Hollandia 10 9 1 34–5 +29 28
2. Románia 10 6 1 3 19–12 +7 19
3. MAGYARORSZÁG 10 5 2 3 21–20 +1 17
4. Törökország 10 5 1 4 16–9 +7 16
5. Észtország 10 2 1 7 6–20 –14 7
6. Andorra 10 10 0–30 –30 0

A magyar válogatottnak még a szégyenteljes hollandiai 8–1-es vereség után is maradt esélye a pótselejtezőt érő második hely megszerzésére a D-csoportban, igaz, minimális. Egervári Sándor lemondása után Csábi József egykori pályaedző irányította a mieinket, pályafutása során először, és könnyen lehet, hogy utoljára.

A magyar válogatott Király – Vanczák, Lipták, Mészáros N., Devecseri – Stieber, Elek Á., Koman, Dzsudzsák – Nikolics, Szalai összeállításban kezdte a mérkőzést. Király Gábor a 90. válogatottságát ünnepelhette, Devecseri Szilárd, Stieber Zoltán és Nikolics Nemanja pedig először volt kezdő a nemzeti csapatban. Böde Dániel beteg, Kádár Tamás bokasérüléssel küszködött, így nem állhattak rendelkezésre.

Egervári Sándor (felső sor, balról a harmadik) a helyszínen nézte meg a mérkőzést (Fotó: Mirkó István)
Egervári Sándor (felső sor, balról a harmadik) a helyszínen nézte meg a mérkőzést (Fotó: Mirkó István)

Mintegy 1500 néző látogatott ki a mérkőzésre, a vendégszektorban egy szurkoló tartózkodott, akire egy biztonsági ember vigyázott.

1. FÉLIDŐ

Stieber Zoltán első alkalommal volt kezdő a válogatottban (Fotó: Szabó Miklós)
Stieber Zoltán első alkalommal volt kezdő a válogatottban (Fotó: Szabó Miklós)

Rögtön az első perc végén megszerezhettük volna a vezetést, de Stieber jobb oldali beadása kicsit hosszú volt a hosszú oldalon érkező Nikolicsnak.

A hatodik percben gyors ellentámadás végén Szalai készítette le lövésre a labdát Komannak, de a középpályás nem találta el a kaput 15 méterről. Elek az első negyedórában kétszer is távoli lövésre szánta el magát, de az irányzékkal mindkétszer gond volt.

Nikolics is igyekszik, előbb gyenge lövését védte Ferran Pol, majd Dzsudzsák szöglete után mellé fejelt. A Videoton-csatár harmadik próbálkozása volt a legbiztatóbb, emelése után azonban szögletre mentett a kapus. A mérkőzés első sárga lapját Devecserinek mutatta fel a lengyel játékvezető, a Haladás védője a felezővonalnál buktatta ellenfelét.

A vendégek nem játszanak bunkerfutballt, többször is tiszteletüket teszik a magyar térfélen, a 29. percben pedig Mészárosnak kellett résen lennie, az utolsó pillanatban tisztázott a bal oldalon kapura törő Beppe elől.

Csábi József (balra) ezúttal megbízott szövetségi kapitányként magyaráz (Fotó: Szabó Miklós)
Csábi József (balra) ezúttal megbízott szövetségi kapitányként magyaráz (Fotó: Szabó Miklós)

A 35. percben jobb oldali andorrai beadás után még veszélyesebb helyzet alakult ki Király kapujánál, de ezt is megúsztuk. A nézők türelme ekkor fogyott el, felhangzott az „Ébresztő, ébresztő!” rigmus. Dzsudzsák Balázs remek helyről járó szabadrúgásból deríthette volna jobb kedvre őket, de a bal felső sarok mellé csavart.

Volt mit megbeszélni a szünetben, az első félidőt Koman távoli lövése zárta – amely szintén célt tévesztett –, 0–0-val vonultak öltözőbe a csapatok. Az andorraiak elégedettek lehettek a félidei eredménnyel, az orvosuk befelé menet diadalittasan intett ki egyetlen szurkolójuknak.

2. FÉLIDŐ

A második félidőre Devecseri és Lipták helyett Varga József és Korcsmár Zsolt futott ki, így utóbbiak már a pályáról figyelhették, hogy Martínez 16 méteres lövése alig kerülte el a magyar kapu jobb alsó sarkát a második játékrész első percében.

Túlzás lenne azt állítani, hogy érett a gólunk, ám az 52. percben megszületett! Dzsudzsák bal oldali beadása találta meg teljesen üresen középen Nikolicsot, aki a földre fejelte a labdát, amely a léc alá vágódott. 1–0

Könnyen követhette volna a második találatunk, hiszen Koman egy jó passz után teljesen egyedül találta magát szembe az andorrai kapussal, de nemcsak mellette, hanem a kapu mellett is elrúgta a labdát.

Nikolics Nemanja megszerezte első gólját a magyar válogatottban (Fotó: Szabó Miklós)
Nikolics Nemanja megszerezte első gólját a magyar válogatottban (Fotó: Szabó Miklós)

Kicsit mintha lanyhult volna a figyelem az andorraiaknál, könnyebben jutottunk el a tizenhatosukig a meccs ezen szakaszában. A 65. percben Koman gólpasszt jegyezhetett volna, de átadása után Szalai csak az oldalhálót találta el kapásperdítésével.

A 71. percben kis híján egyenlített Andorra: bal oldali szabadrúgás után mindenki fölött átszállt a labda, amely Martíneznél kötött ki, gellert kapó lövését Király nagy bravúrral mentette szögletre.

Az utolsó negyedórára Szalai helyére Németh Krisztián állt be, és nem sokkal ezt követően már kettővel vezettünk, andorrai segítséggel. Ezúttal Vanczák adott középre a bal oldalról, és bár Nikolics berobbant rá, nem róla, hanem a menteni igyekvő Limáról pattant a kapuba a labda Polt becsapva. Öngól. 2–0

Nem sok minden indokolta, de a végére néhány játékosnál elszakadt a cérna. A Nikoliccsal kakaskodó San Nicolas megkapta második sárga lapját, így tíz emberre fogyatkoztak a vendégek.

Sok mindennek nem örülhetünk – a szurkolók füttyszóval búcsúztak el a levonuló magyar játékosoktól –, de legalább nyertünk 2–0-ra, és ezzel csoportharmadikként fejeztük be a vb-selejtezőket.


„Megmondom őszintén, erre felkészültünk, az elmúlt hónapok eseményei után várható is volt – kezdte értékelését Csábi József, akit arról kérdezett az M1, mit szól a válogatottat búcsúztató füttyhöz. – Ezen a mérkőzésen talán görcsösek voltak a fiúk, mentek, de az elmúlt napok eseményei rajtuk is meglátszódtak. Nyilván nem akarunk kifogásokat keresni. Nyertünk, lezártuk ezt a sorozatot a harmadik helyen, mások dolga eldönteni, hogy ez jó-e vagy sem, nekünk nagyobb álmaink voltak."

„Nem volt szó Szalai Ádám megnyilvánulásáról. Felhívtam a figyelmüket – az elmúlt három napban nagyon sok dolog történt –, hogy csak ez a mérkőzés fontos, erre kell koncentrálni. Nem látok a játékosok fejébe, nem tudom, kiben mi játszódott le. Ez a közösség nem az volt, mint ami pár nappal ezelőtt"– tette hozzá.

„Ami a játékosok munkáját és az energiát illeti, nem lehet kifogásom – nyilatkozta Andorra szövetségi kapitánya, Koldo Álvarez. – Helyzeteink voltak, és csak a szerencsén múlt, hogy nem tudtunk betalálni. Ha sikerült volna gólt szereznünk, versenyben lehettünk volna a meccs végéig. A szerencse persze nem jön magától, kerestük a megoldásokat, és jó úton vagyunk. A magyarok megpróbálták játszani a saját játékukat, inkább Andorra érdeme, és nem az ellenfelünk hibája, hogy nem tudott több gólt szerezni. A magyar válogatottnál meglevő hangulat sem segített.”

„Általában igazságosak a selejtezősorozatok eredményei, ez azt mutatja, hogy a románok voltak a legerősebbek a második helyért harcoló három csapat közül” – válaszolta Koldo arra a kérdésre, hogy melyik a legerősebb a magyar, román, török hármasból, majd hozzátette, továbbra is az a céljuk, hogy nehéz legyen őket legyőzni, és legyenek helyzeteik.

Bár végül szerzett gól és pont nélkül zártak, az andorrai kapitány dolgozik tovább – nem fáradt bele –, már ha a szövetség is így gondolja.


SZAVAZÁS

Értékelje 1-10-es skálán a magyar válogatott játékosainak Andorra ellen nyújtott teljesítményét!

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik