CS. P. 2022.06.23 21:24 Frissítve: 2022.06.24 12:40

Könyvbemutató: hétszáz oldalas Kubala-legendárium

Bemutatták a 2019-ben megjelent, de a nyilvánosság előtt a járvány miatt eddig méltó módon még nem tálalt Kubala című könyvet.

 

Fotó: Török Attila

„Kíváncsi lennék Varró Krisztián valamely vádiratára” – mondta az ügyészként dolgozó szerző, Varró Krisztián alapos munkájáról Bodnár Zalán, lapunk munkatársa, amikor csütörtökön bemutatták a budapesti Cervantes Intézetben a 2019-ben megjelent, de a nyilvánosság előtt a járványhelyzet miatt eddig méltó módon még nem tálalt Kubala című könyvet. A Nagy Béla Program támogatásával, a Twister Média gondozásában kiadott kötet tizenkét év gyűjtőmunkájának eredménye Kubala Lászlóról (1927–2002), a Barcelona klasszis csatáráról.

„Húszévesen eltört a lábam, hosszú időre a négy fal közé szorultam, és elkezdtem egy lexikont készíteni a futballistákról. Akkor jöttem rá, Kubala Lászlóról semmit sem tudok – idézte fel a kezdeteket Kovács Barnabás diplomata ünnepi köszöntője után a szerző. – Ekkortól kezdett foglalkoztatni az élete, pályafutása, és rájöttem, példátlan futballista- és emberi életút az övé.”

Varró Krisztián 2008-ban ismerte meg Kocsis Tibor filmrendezőt, a találkozás mindkettejükre rendkívül ösztönző hatással volt. A Magyarok a Barcáért című dokumentumfilm készítője a Vörösmarty utcában hangsúlyozta saját kötődését is: „Nekem egy katalán kolléga beszélt először Kubaláról, hihetetlen volt hallgatni, ahogy könnyes szemmel mesél róla fél éjszakán keresztül.”

A Balázs Béla-díjas rendező-operatőr elárulta, a Magyarok a Barcáért után a nagy álom az évek óta készülő Kubala-film bemutatása, lehetőleg Barcelonában. A könyv elkészültében elévülhetetlen érdeme van a Nemzeti Sport munkatársának, a szerkesztőként közreműködő Bodnár Zalánnak, valamint kontrollszerkesztőként lapunk szerkesztőjének, L. Pap Istvánnak.

„A feladatom hálátlan volt, a kéziratot a kiadó kérésére egyharmadával meg kellett húzni, csak így volt esély arra, hogy be lehessen kötni – mondta Bodnár Zalán. – És hogy mennyire alapos munkát végzett a legnagyobb Kubala-kutató, jelzi, hogy így is hétszáz oldalas lett!”

Varró Krisztián, a Kubala című könyv szerzője a bemutatón

 

2022.06.21 23:56:34

Magyar válogatott CSINTA SAMU

ALAPVONAL. A természeti népek többnyire emberfeletti magyarázatokat keresnek a sohasem látott, csodaszámba menő eseményekre. Én találkoztam a csoda emberi léptékű magyarázatával is. Kolbászt evett, sört ivott, és a futballról mesélt.

2022.06.21 23:51:16

Magyar válogatott DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Nagy Zsolt nekem kissé olyan, mint a másik oldalon Fiola Attila.

2022.06.18 21:06:07

Magyar válogatott THURY GÁBOR

ALAPVONAL. Minden afelé visz, hogy túllépjek nem a tegnapon, hanem már a mán, még akkor is, ha igenis abból kellene táplálkozni. Mégis azt mondom, csak mi tehetünk azért, hogy ez ne így legyen. Hogy azok a fiatalok, akik televízióban látták az angol–magyart, személyesen ott lehessenek a Puskás Arénában az ő magyar–szovjetjükön.

2022.06.17 23:53:29

Magyar válogatott BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Mindez azonban kevés lett volna. Nem vitás, hogy az egyértelműen esélytelenebb, gyengébb félnek erőn felüli, rendkívüli teljesítménnyel kell kirukkolnia, szellemi, lelki, fizikai csúcson kell járnia – de mindez még csak a csoda szükséges, ám nem elégséges feltétele. Dávid emberfeletti diadalához Góliát »emberalatti« produkciója is társul.

2022.06.15 22:33:37

Magyar válogatott DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Nem tudom, az angolban megvan-e ez a mondás vagy annak variációja, most mindenesetre tökéletesen ideillik: Isten nem ver bottal! A magyar válogatott tagjai ugyanis nem ültek fel semmilyen provokációnak, sőt, megacélozták a szívüket a nemtelen támadások, s ott ütöttek, ahol a legjobban fáj: a pályán. Nincs rá jobb szó, egyszerűen megalázták Angliát a wolverhamptoni 4–0-val.