Könyvbemutató: hétszáz oldalas Kubala-legendárium

Vágólapra másolva!
2022.06.23. 21:24
null
Fotó: Török Attila
Bemutatták a 2019-ben megjelent, de a nyilvánosság előtt a járvány miatt eddig méltó módon még nem tálalt Kubala című könyvet.

„Kíváncsi lennék Varró Krisztián valamely vádiratára” – mondta az ügyészként dolgozó szerző, Varró Krisztián alapos munkájáról Bodnár Zalán, lapunk munkatársa, amikor csütörtökön bemutatták a budapesti Cervantes Intézetben a 2019-ben megjelent, de a nyilvánosság előtt a járványhelyzet miatt eddig méltó módon még nem tálalt Kubala című könyvet. A Nagy Béla Program támogatásával, a Twister Média gondozásában kiadott kötet tizenkét év gyűjtőmunkájának eredménye Kubala Lászlóról (1927–2002), a Barcelona klasszis csatáráról.

„Húszévesen eltört a lábam, hosszú időre a négy fal közé szorultam, és elkezdtem egy lexikont készíteni a futballistákról. Akkor jöttem rá, Kubala Lászlóról semmit sem tudok – idézte fel a kezdeteket Kovács Barnabás diplomata ünnepi köszöntője után a szerző. – Ekkortól kezdett foglalkoztatni az élete, pályafutása, és rájöttem, példátlan futballista- és emberi életút az övé.”

Varró Krisztián 2008-ban ismerte meg Kocsis Tibor filmrendezőt, a találkozás mindkettejükre rendkívül ösztönző hatással volt. A Magyarok a Barcáért című dokumentumfilm készítője a Vörösmarty utcában hangsúlyozta saját kötődését is: „Nekem egy katalán kolléga beszélt először Kubaláról, hihetetlen volt hallgatni, ahogy könnyes szemmel mesél róla fél éjszakán keresztül.”

A Balázs Béla-díjas rendező-operatőr elárulta, a Magyarok a Barcáért után a nagy álom az évek óta készülő Kubala-film bemutatása, lehetőleg Barcelonában. A könyv elkészültében elévülhetetlen érdeme van a Nemzeti Sport munkatársának, a szerkesztőként közreműködő Bodnár Zalánnak, valamint kontrollszerkesztőként lapunk szerkesztőjének, L. Pap Istvánnak.

„A feladatom hálátlan volt, a kéziratot a kiadó kérésére egyharmadával meg kellett húzni, csak így volt esély arra, hogy be lehessen kötni – mondta Bodnár Zalán. – És hogy mennyire alapos munkát végzett a legnagyobb Kubala-kutató, jelzi, hogy így is hétszáz oldalas lett!”

Varró Krisztián, a Kubala című könyv szerzője a bemutatón
Varró Krisztián, a Kubala című könyv szerzője a bemutatón

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik