Kipu: 60! – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2023.09.05. 23:30

Mindenféle mutatókkal jellemzik manapság a jó labdarúgót. Nem elvitatva a módszer szakmaiságát, még néhány évvel ezelőtt is arra mondták, hogy kiváló futballista, akinél jó helyen volt a labda. A hatvanadik születésnapját betöltő Kiprich József ilyen volt. Kipunak a rét jelentette az akadémiát, nem majrézott, tudott fontos gólokat lőni. Vele kapcsolatban rendre az 1985-ös bécsi vb-selejtezőt emlegetjük az osztrákok ellen, hatodik válogatottságán két gólt szerzett, hogy aztán a Hanappi-stadionban tomboló tízezer magyar szurkoló „Mexikó, Mexikó!” kiáltással ünnepelje a kijutást a vb-re. Hetven válogatottságán 28 gólos, a spanyoloknak kettőt lőtt 1991 márciusában a Santanderben 4–2-re megnyert meccsen, később a Szovjetuniónak vágott kettőt ugyanabban az évben Eb-selejtezőn (2–2). Azt meg említeni sem kell, ha a Tatabánya vagy a válogatott tizenegyeshez jutott, Kipu holtbiztos végrehajtó volt. Tényleg: nem hagyott ki büntetőt. Gyerekkoromban Novák Dezsőtől, később Szőke Istvántól láttam, hogyan fekteti el a kapust, nos, Kiprich József nemkülönben megtette. S még egy mérkőzés: 1987 augusztusában a Tatabánya a Hungária körúton 6–1-re lemosta a bajnoki címvédő MTK-t, Kipu két gólt szerzett (10-es osztályzatot kapott lapunktól) , Vincze Pilu hármat, az elsőt meg Plotár Gyula. Bizony, a nyolcvanas években kiverte a víz az ellenfeleket, ha a tatabányai Kiprich, Plotár, Vincze csatártrióval kellett farkasszemet nézni. Bajnoki ezüstig, bronzig, gólkirályságig vitte itthon, a Feyenoord mezében holland aranyérmes, kupagyőztes, Szuperkupa-győztes, KEK-elődöntős és -negyeddöntős. Érdemes megnézni a videót, amint utolsó meccsét követően vállukra veszik a játékostársak. „Csupán” hat idényt játszott a klubban, ám a De Kuijp kedvence volt, pedig igencsak szigorú szurkolók lakják Rotterdamot. Azért nem maradhatott tovább, mert a klubnak a több mint hat idényt lehúzó futballistáknak életjáradékot kell biztosítania...

Van egy füzete otthon, József Kiprich Special, ezt a drukkerek küldték neki, benne magyar varázslónak titulálva őt. Arról nem beszélve, hogy váratlan vendégként az otthonába rendre beesik egy-két holland, akik csak néhány szót szeretnének váltani a korábbi csatárral, és csinálnak egy szelfit. Nem mellesleg Cipruson az APOEL-lel mindent (bajnokság, kupa, gólkirályság) megnyert Kozma István és Kovács Kálmán oldalán.

Annak kimondottan örülünk, hogy Kipu lassacskán felépül combnyak- és könyöktöréséből, nincs szüksége tolókocsira, reméljük, a mankót is eldobhatja.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik