MALONYAI PÉTER
2023.09.23 23:53 Frissítve: 2023.09.24 22:20

Hic Rhodus, hic salta – Malonyai Péter jegyzete

 

Vigyázzunk a szavakkal, másként, fogalmazzunk pontosa(bba)n! A magyar futballválogatottban szerencsére nem pótolni kell Willi Orbánt, hanem csak helyettesíteni a soros Európa-bajnoki selejtezőkön, ami azért különbség. Mert a pótlás végleges megoldás, ám szerencsére erről szó sincs. 

 
Címlapsztori: hogyan lehet pótolni Willi Orbánt Szerbia és Litvánia ellen?

Arról persze igen, hogy a jó Willi nem akárki, a védelem vezére, aki attól sem riad vissza, hogy a másik kapu előtt sertepertéljen, van is már hat gólja a csapatban, ami centerhalfként szép produkció.
Mondhatnám, nem irigylem Marco Rossi szövetségi kapitányt – de még csak nem is gondolok ilyesmire –, mert az a dolga, hogy legyen csapatunk a meccsekre; ugyanakkor mégis irigylem, mint mindenkit, akinek határozott, egyenes a pályaíve a hivatásában.

Ezzel együtt várom, sőt elvárom, hogy megtalálja a megoldást, még úgy is, hogy – bocsásson meg mindenki – a szóba jöhető futballistáktól kifejezetten bravúr kell, hogy megoldják a feladatot. A helyettesítés még akkor sem könnyű, ha kimondottan tolonganak az öltözőben a világklasszisok, hiszen nincs két egyforma futballista, nem csupán a játék oly fontos apró részleteiben (ritmus, helyezkedés, passzerő, és így tovább), hanem személyiségjegyekben sem.

Utólag leszünk csak okosak ezúttal is, de jó tudni, hogy a helyettesítés nem a legegyszerűbb edzői feladat. A hatvanas években például Baróti Lajosnak voltak hasonló gondjai ahányszor csak Sándor „Csikar” sérült volt. Igazán kitűnő futballistákkal próbálkozott, megfordult a jobb szélen Rákosi Gyula, Bene Ferenc és Göröcs János is – Göröcs „Titit” egyenesen „Csikar” utódjának szánta és agitálta (sikertelenül) a kapitány –, még az sem mondható, hogy a helyettesekkel sikertelen lett volna a csapat, mégis...

Nem volt ugyanaz, és ezt nem én mondom, hanem az akkoriak mesélték. Elvégre amit „Csikar” tudott, az az övé volt, amit Rákosi, Bene vagy Göröcs, az szintén a sajátjuk – alkalmazkodni kellett hozzájuk a többieknek, eldobni a megszokottat, ami sohasem könnyű. 

Most sem lesz az. Viszont leckének remek. Nem feltétlenül Marco Rossinak, inkább azoknak, akik ott lesznek a pályán a beugróval. Kiderül, mennyire rugalmasak, fogékonyak az új helyzetekre, amikor tét is van.

Ezzel együtt optimista vagyok, viszont nyugodtabb lennék, ha Willi Orbán ott lenne a csapatban. Minden bizonnyal a kapitány is, de a futballban a „mi lenne, ha...” nem játszik, ahogy a „mi lett volna, ha...” is csak mentegetőzés, így hát: oldjátok meg, fiúk!

Hic Rhodus, hic salta! – jut eszembe Aiszóposz klasszikusa, szabad fordításban: most mutassátok meg!

A kapitánynak, nekem – mindenkinek.
 
A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja! 

2023.12.09 00:03:35

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Elődeink elképesztő érzelmi és gondolati gazdagsággal, a szavakkal is művészien bánva, de azokkal öncélúan – a valós tartalom hiánya elfedésének szándékával – sohasem bűvészkedve írtak. Tudtak emelkedettek lenni, de bizony földbe döngölni is. Manapság elképzelhetetlen éllel, iróniával metsző kritikákat fogalmaztak meg. Olykor eltűnődöm azon, hogyan merészelték? Ilyen hatalmasak, erősek, bátrak voltak? Aztán arra jutok, nem, hanem ilyen hitelesek.

2023.12.07 22:22:08

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Gulácsi ebbe az interjúba beletette a szívét-lelkét.

2023.12.05 16:53:54

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Úgy gondolkodtam, egykori tulajdonos-főszerkesztőnk, Vadas Gyula is fontosnak tartotta volna a helyemben, hogy ott legyen a Tuttosport díjátadó ünnepségén.

2023.12.02 23:31:19

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Most nem kellett 67 évet várni, hogy újra játszhassunk a németekkel.

2023.11.28 16:53:54

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A szerző tétele, hogy míg a magyarok nem voltak restek tanulni mástól (a Lánchidat megvalósító Széchenyi István dicsérete az első fejezet), addig az angolok nagyságukra büszkén, „fényes elszigeteltségben” ültek a fenekükön, a felsőbb osztályok által amúgy sokáig lenézett futballjátékot illetően is. Jólesik e reánk nézvést hízelgő gondolat.