S. ZS., J. Á., CS. A. 2022.07.09 14:51 Frissítve: 2022.07.09 15:23

Gyász: Zseni volt, nem lehetett rá felkészülni – Garaba Törőcsikről

Mint arról beszámoltunk, hatvanhét éves korában elhunyt Törőcsik András, az Újpesti Dózsa korábbi 45-szörös válogatott labdarúgója. A legendás futballistától Garaba Imre és Bendó Zsolt is elbúcsúzott.

Törőcsik András (1955–2022)

 

Garaba Imre, a Bp. Honvéd korábbi 82-szeres válogatott játékosa:
„Lesújtott a hír... Szerencsés vagyok, mert nemcsak ellene futballozhattam, hanem a válogatottban a csapattársa lehettem. Játékosként mindenki ismerte: zseni volt, nem lehetett rá felkészülni, sokszor becsapott, de azért néha nyertem ellene párharcot. Jobb volt mögötte játszani, mint szemben vele... Ami eszembe jut, hogy nagyon kedves, szerény fiú volt, akit nagyon bántott az igazságtalanság, és ha úgy érezte, valakit – nem feltétlenül őt, akár egy fiatalabb, ismeretlen társát – méltánytalanság ért, azonnal szólt. Néha nyersen, ám az nem volt kérdés, hogy az igazság oldalán állt. Nyílt szívű, igazi barát volt, iszonyú fájdalom volt látni őt az utolsó éveiben, és nagyon szomorú szívvel gondolok ma az ezernyi közös emlékünkre.”

Bendó Zsolt, a Nemzeti Sport korábbi dániai tudósítója, Törőcsik András egyik legjobb barátja:
„Kedden voltam bent nála a kórházban, szomorú volt a látogatás. Felkészítettek, mire számíthatok, de még annál is rosszabb volt. A mi barátságunk nagyon mély volt, sokan azt mondták, senkit nem engedett olyan közel magához, mint engem. Szerencsés vagyok emiatt. Dániában élek, de amikor otthon voltam, mindig bementem hozzá a kórházba. A disszidálásom után 1978-ban mentem haza először, s az utazás előtt olvastam róla először a dán újságokban. Meg akartam ismerni, majd 1982-ben találkoztam vele. Az első benyomásom fantasztikus volt. Meglepett, hogy mennyire szerény, csendes és visszahúzódó volt. Hozzácsapódtam a társaságukhoz, majd rövid időn belül jó barátok lettünk. Egyre mélyebb lett a barátságunk, olyan részleteket is elmondott nekem, amiket soha senki másnak. Sokat jártunk együtt szórakozni, mérkőzésekre, rengeteg időt töltöttünk egymás társaságában. Megismertem a családját és a feleségét is. Ami a futballt illeti, élmény volt nézni a játékát. Volt egy magyar–dán válogatott mérkőzés, és Per Frimann korábbi dán válogatott játékos odajött hozzám, s azt mondta, Törőcsik Andrásnál jobb futballistát nem látott még. Ekkor majdnem elsírtam magam. Az egész ország szerette, soha nem felejtjük el.”

TÖRŐCSIK ANDRÁSRA EMLÉKEZÜNK
Elhunyt Törőcsik András
„Hatalmas fájdalom Törőcsik Andris elvesztése” – reakciók
Az Újpest és a Ferencváros is elbúcsúzott Törőcsik Andrástól
Videó: pillanatok Törőcsik András pályafutásából
2022.11.27 08:24:14

Magyar válogatott nemzetisport.hu

Nádas Ödön bátor volt, de a csapatból hiányzott a szív, a lélek.

2022.11.25 17:39:00

Magyar válogatott nemzetisport.hu

A Dunaszerdahely középpályása 596 nap válogatottbeli kihagyás után elszántabb, mint valaha.

2022.11.25 19:47:07

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az utóbbi hetek, napok a búcsú jegyében teltek, Mészölytől örökre, Dzsudzsák és Szalai esetében csak a válogatottól. A lényeg az, hogy megint van, aki továbbadja a lángot, s van, aki átveszi.

2022.11.25 19:44:57

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Lenyűgöző, ahogy a játékosok a labdához érnek, ütemre lelnek, passzolnak, megelőznek.

2022.11.25 00:11:58

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. November 25., a Magyar labdarúgás napja. Annak, aki igazi híve a futballnak, minden nap ünnep, amikor meccs van. Emlékszem, ha fölmentem egy stadion lépcsőjén, megálltam, megláttam a zöld gyepet, már kisgyerekként is lett bennem valami le nem írható, semmi máshoz nem hasonlítható emelkedettség.