FFT: amikor először büntetett az UEFA

T. Z.T. Z.
Vágólapra másolva!
2021.10.17. 18:48
A FourFourTwo magazin sorozatában hónapról hónapra leporol egyet a magyar futball számos abszurd „ügyirata” közül. Veszprémi Linda ezúttal felidézi az UEFA első kollektív büntetését a magyar futball ellen.

A 2013-as, zárt kapus magyar–román vb-selejtező – amelyet a 2012. augusztus 15-i Magyarország–Izrael barátságos mérkőzésen tapasztalt szurkolói rigmusok miatt tett nézők nélkülivé az UEFA – óta már kezdjük megszokni a megszokhatatlant: hogy a kettős mércét és a kollektív bűnösség elvét nagy szorgalommal alkalmazó európai szövetség újra és újra bünteti a magyar szurkolókat. A játékba most már a FIFA is beszállt, még nyilvánvalóbbá téve, hogy összehangolt politikai támadás zajlik Magyarország ellen.

A nyolc évvel ezelőtti magyar–román azért volt sokkoló hatású, mert válogatottunk történetében az első ilyen jellegű büntetés volt. Klubszinten azonban akadt „elődje”: az 1990-es Ferencváros–Bröndby UEFA-kupa-mérkőzés, amely a magyar futballhistóriában az első zárt kapus büntetéssel sújtott nemzetközi mérkőzés volt, a maga korában megdöbbentő újdonság, egy egész futballgeneráció alapvető, keserű élménye. A rendszerváltást és az első szabad parlamenti választásokat követően ez lett volna a Fradi első hazai pályán játszott nemzetközi kupamérkőzése, 1990. november 7-én, épp az előző rendszer piros betűs ünnepén, az UEFA-kupa második fordulójában.

A teljes cikket elolvashatja a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik