nemzetisport.hu 2021.09.23 15:38 Frissítve: 2021.09.23 16:26

Eb 2020: mégis vizsgálta az UEFA a Himnusz alatt befutó szurkoló ügyét

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hivatalos honlapján található fegyelmi bizottsági döntéseit tartalmazó dokumentumból kiderül, hogy korábbi állításával szemben a szövetség mégis folytatott vizsgálatot, amikor a Németország–Magyarország (2–2) Eb-mérkőzésen a magyar himnusz alatt egy – vélhetően – német drukker szivárványos zászlóval a kezében a pályára rohant.

 

A 8000 eurót érő pillanat... (Fotó: Getty Images)

A szövetség honlapján elérhetőek a fegyelmi bizottság döntései, s ezek között szerepel az is, hogy a Münchenben, június 23-án lejátszott német–magyar mérkőzés kapcsán az UEFA 8000 eurós pénzbüntetéssel sújtotta a Német Labdarúgó-szövetséget (DFB) a pályára berohanó szurkoló, valamint az ellenfél nemzeti himnuszának megzavarása miatt.

 
Közleményben tiltakozik a sportújságírók szövetsége a büntetés miatt
UEFA, FIFA: kettős mérce – súlyos büntetések itt, semmilyen következmény ott
Csak azért sem szurkolhatunk – Szöllősi György jegyzete
Csendre ítélve – Kun Zoltán publicisztikája

A Nemzeti Sport korábbi megkeresésére az UEFA válaszul azt írta e-mailben, hogy a müncheni meccsen pályára rohanó szurkoló ügyében nem folytat vizsgálatot. Ezek szerint ez a vizsgálat mégis megtörtént.

Ugyanezen mérkőzésen a magyar szurkolók részéről tapasztalt diszkriminatív viselkedés miatt is vizsgálódott az európai szövetség, s a Magyar Labdarúgó-szövetséget a mindhárom csoportmeccsen tapasztalt szurkolói viselkedés miatt kombinált büntetésként 100 000 eurós pénzbüntetés megfizetésére, s 2+1 zárt kapus mérkőzés megrendezésére kötelezte.

Az Európa-bajnokságot követően egyébként az UEFA több szövetséget is büntetett hasonlók – pályára rohanó szurkoló és az ellenfél himnuszának megzavarása – miatt. Az angol szövetség 30 000 eurós bírságot kapott szurkolók pályára rohanása és az ellenfél himnuszának megzavarása miatt a dánok elleni elődöntőben. A másik elődöntőben a spanyolok ellen pályára futó olasz drukker miatt 5000 eurós büntetés járt az olasz szövetségnek, ahogy a horvátoknak is ennyibe került a spanyolok elleni pályára rohanás, s az MLSZ is ennyit kapott a portugálok ellen a játéktérre beszaladó néző miatt.

Az UEFA kettős mércéjéről alábbi cikkünkben írtunk.

2021.10.27 22:49:42

Magyar válogatott N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. S mert e válogatott volt nagyságunk emlékezetét mozgósítva rég átélt örömöt adott másfél esztendeig, a reményt meg a csillagos égig srófolta szinte, majd egyik pillanatról a másikra összeomlott, földolgozhatatlan traumát hagyva reánk, mindez racionális, lehetőség szerint egy okra visszavezethető magyarázatért kiált a szurkolói lélekben azóta is.

2021.10.21 21:44:24

Magyar válogatott DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Túlnyomó többségük öregbítette a magyarság hírnevét.

2021.10.21 11:49:58

Magyar válogatott BODNÁR ZALÁN

Sajnos máig aktuális a kérdés, amelyet Miért vesztettünk? c. könyvének első oldalán feltesz L. Réti Anna.

2021.10.18 20:51:25

Magyar válogatott BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Szögezzük le, a magyarok olasz szövetségi kapitánya távolról sem idióta, pontosan ismeri csapata és játékosai erényeit, gyengéit, és szent meggyőződésem, hogy kihozza a legtöbbet a jelenlegi állományból. Ahogyan azonban maga is többször hangsúlyozta: nem leszármazottja Houdininek, nem volt Harry Potter csoporttársa a varázslóiskolában, nem tud csodát tenni, abból főz, amije van.

2021.10.17 18:41:59

Magyar válogatott T. Z.

A 2012-es Magyarország–Izrael barátságos mérkőzés után büntetett az európai szövetség.