nemzetisport.hu 2015.10.11 17:45 Frissítve: 2015.10.12 07:12

A görögök nyerték a „gálameccset” – (még?) nem jutottunk ki

A magyar válogatott 4–3-as vereséget szenvedett Athénban a görög válogatottól. Bernd Storck csapatának így izgulnia kell a hétfői és keddi eredmények miatt, ám legrosszabb esetben is pótselejtezőn kiharcolhatja a kijutást a 2016-os, franciaországi Európa-bajnokságra.

Nagyot harcolt Kádár (balra), de az első gólnál ő sem tudott menteni (Fotó: AFP)

 

EB 2016
SELEJTEZŐ
CSOPORTKÖR, 10. (UTOLSÓ) FORDULÓ

F-CSOPORT
Görögország–MAGYARORSZÁG 4–3
Athén, Karaiszkakisz Stadion. Vezette: Bebek
Görögország: Karnezisz – Kiciu, Morasz, Papasztathopulosz (Canetopulosz, 63.), Sztafilidisz (Holebasz, 35.) – Szamarisz, Tahcidisz – Mandalosz (Kone, 73.), Fortunisz, Pelkasz – Mitroglu. Szövetségi kapitány: Kosztasz Canasz
Magyarország:
Király G. – Fiola, Juhász R., Kádár, Leandro – Lovrencsics (Nikolics, 62.), Elek, Gera (Nagy Á., 71.), Dzsudzsák (Kalmár, 71.) – Böde, Németh K. Szövetségi kapitány: Bernd Storck
Gólszerző: Sztafilidisz (5.), Tahcidisz (57.), Mitroglu (79.), Kone (86.), ill. Lovrencsics (26.), Németh K. (54., 75.)

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL! 

BÁTRABB KEZDŐ TIZENEGY, BÖDE IS A NÉVSORBAN 

A feröerihez képest minden poszton egy fokkal támadóbb lett a magyar válogatott. A védelemben Guzmics Richárd helyett Leandro kapott lehetőséget, aki a bal oldalon kezdett, így Kádár Tamás középre húzódott. A középpályán Gera Zoltán mellett csak egy szűrő volt ezúttal, Elek Ákos. A másik helyett plusz egy csatárral, 4–4–2-ben álltunk fel, Böde Dániellel és Németh Krisztiánnal elöl.

Korán jött a görög öröm (Fotó: Reuters)

EZ SOK(K) VOLT – MAGYAR HÁTRÁNY, ROMÁN VEZETÉS

Ahogy három napja Feröer ellen, úgy ezúttal Görögországban is hátrányba kerültünk. Az 5. percben Szteliosz Kiciu jobb oldali beadását nem tudtuk kivágni, Kádár lábáról Kosztasz Sztafilidisz elé került a labda, aki egyből jobbal a jobb alsóba helyezett (1–0). Király Gábornak a nemzeti csapat 900., saját maga 99. válogatott meccsén hamar ki kellett szednie a hálóból a labdát.

Ha ez nem volt elég rossz hír a számunkra, hamar ráébredhettünk, még nehezebb a helyzetünk, hiszen szinte ugyanabban a pillanatban, amikor a görögök betaláltak, ugyanezt megtették a románok is Feröeren, és mivel több pontot kellett szereznünk a második helyhez, mint a rivális szomszédoknak, igencsak nehéz helyzetbe kerültünk. 

Még nehezebb lehetett volna, ha Panajotisz Tahcidisz néhány perccel később egy kicsit pontosabban passzol, vagy ha az egyébként igencsak erős görög nyomás más esetben góllá érik.

Lovrencsics az égieknek is hálát adott, miután szép gólt fejelt

ÁTVETT IRÁNYÍTÁS, LOVRENCSICS EGYENLÍT

Ha ismét a Feröer elleni meccshez hasonlítjuk ezt a találkozót, ezúttal is elmondhatjuk, hogy nem törte össze a mieinket a kapott gól, magukra találtak. A 22. percben Dzsudzsák Balázs távoli, blokkolt lövése Böde elé pattant, a csatár bevetődve, estében lőtt, ám centikkel eltévesztette a célt: a labda a bal kapufa mellett hagyta el a játékteret.

Négy perccel később azonban már nem hibáztunk! Leandro bal oldali beadása átszállt a védők felett, a hosszú oldalon Lovrencsics Gergő érkezett, aki könnyedén megelőzte az első gólt szerző Sztafilidiszt, és a jobb alsó sarokba bólintott (1–1).

Voltak újabb lehetőségeink is, előbb Dzsudzsák ismét megpattanó lövése már közvetlen veszélyt jelentett a görög kapura, majd a Bursaspor szélsőjének szöglete után Juhász Roland tévesztett kevéssel. Ha már Juhász, a középhátvéd sárga lapot kapott, így ha esetleg pótselejtezőt kell játszanunk, eltiltása miatt nem léphet pályára az első meccsen.

A szünetig növekvő nyomásunk növelte reményeinket, a Feröerből kapott hírek csökkentették. A románok ugyanis megszerezték második góljukat is Tórshavnban, így távolodott a remény, hogy már vasárnap kijussunk. 

EZ NEM A BUDAPESTI MECCS VOLT, GÓLVÁLTÁS ELŐSZÖR

A magyar–görög (0–0) meccs után sokan fanyalogtak, hogy unalmas meccset láttak. Ezúttal biztosan nem unatkozott senki, hamar jöttek az újabb gólok. Az 54. percben Dzsudzsák szöglete után Elek pöckölt bele a labdába, a hosszún Németh érkezett, és az üres kapuba pofozta a labdát (1–2).

Csupán három percig örülhettünk.  Egy szép, sokpasszos görög akció végén Petrosz Mandalosz indítása után Panajotisz Tahcidisz ballal 12 méterről a léc alá bombázta a labdát (2–2).

Maradt ezután is a lüktető támadójáték, a görögök felszabadultan futballoztak és a mieink is szerettek volna újfent a kapuba találni. Bernd Storck hármat változtatott. Először Nikolics Nemanja jött a gólszerző Lovrencsics helyett, így Németh kihúzódott a jobb oldalra, ahonnan a 68. percben – a görög védők megkavarása után – Elek fejére tekerte a labdát, a középpályás azonban a kapus kezébe fejelt.

Volt, hogy Gerát négy görög is körbevette
(Fotó: Reuters)

FIATALOS LENDÜLET, GÓLVÁLTÁS MÁSODSZOR, MAJD…

Néhány perccel ezután a fiatalítás mellett döntött a német szakember, Kalmár Zsolt és Nagy Ádám állt be, és lejött a – talán – két legnagyobb név: Dzsudzsák Balázs és Gera Zoltán.

Kalmár nagy elánnal, és ami még fontosabb hatékonyan vetette bele magát a mérkőzésbe. A 75. percben gyönyörű cselekkel tört be a tizenhatoson belülre, a lehető legjobb pillanatban passzolt Németh elé, aki az ötös sarka elől felvarrta a labdát a rövid, azaz bal felsőbe (2–3).

Megint nem örülhettünk sokáig… Négy perc elteltével Tahcidisz csodapasszát Juhász mellől, az ötös elől Kosztasz Mitroglu ballal higgadtan a kapu közepébe gurította (3–3).

Akkor pedig pláne nem lehettünk boldogok, amikor Holebasz bal oldali beadását Leandro mellől a bal sarokba fejelte öt méterről Panajotisz Kone (4–3), ezzel a görögök ismét megszerezték a vezetést. 

Ellenfelünk eddig kilenc meccs alatt három gólig jutott, most 81 perc leforgása alatt négy gólt helyezett el Király Gábor kapujába.

Felszabadultan, gólra törően játszottak a görögök, és négyszer bevették a kapunkat (Fotó: AFP)

A szerencsénk az, hogy ennek a mérkőzésnek igazi tétje már nem volt, mivel a románok eközben már hárommal vezettek Feröeren. Maradt nekünk a szurkolás, Spanyolország és Lettország (avagy Ukrajna és Kazahsztán) kezében a sorsunk, ha nem kedvez nekünk az eredmény, jöhet a pótselejtező.

A magyar válogatott keretbe foglalta Eb-selejtezős teljesítményét, az első és utolsó meccsét elveszítette, és most várhatja, mit hoz a következő két nap.

Összefoglaló

 AZ F-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Észak-Írország 10 6 3 1 16–  8   +8  21
2. Románia 10 5 5 11–  2   +9  20
3. MAGYARORSZÁG 10 4 4 2 11–  9   +2  16
4. Finnország 10 3 3 4   9–10   –1  12
5. Feröer 10 2 8   6–17 –11  6
6. Görögország 10 1 3 6   7–14   –7  6


Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény rangsorolt, Feröer oda-vissza legyőzte Görögországot.

2021.06.24 00:07:18

Magyar válogatott S. T. J.

2021.06.15 23:52:48

Magyar válogatott THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Az Eb itthoni nyitó mérkőzésén alig több mint öt perc választotta el válogatottunkat a pontszerzéstől.

2021.06.15 17:07:47

Magyar válogatott L. PAP ISTVÁN

Vezetőedzőként folytatta, és huszonöt éves böjt után, 1980-ban bajnoki címre vezette a kispestieket.

2021.06.15 08:43:27

Magyar válogatott nemzetisport.hu

Kivetítős meccsnézés Magyarkanizsán, Zentán, Hajdújáráson, Sepsiszentgyörgyön. Üzenjen ön is a csapatnak!

2021.06.10 15:19:33

Magyar válogatott K. D.

„Megjöttek a Magyarok, húzzátok meg magatok!” – a Hősök és a ValMar írt dalt a magyar válogatottról.