DEÁK ZSIGMOND
DEÁK ZSIGMOND
2021.09.05 23:46 Frissítve: 2021.09.06 01:02

Dr. Alban rendelt – Deák Zsigmond jegyzete

 Az „igazi” és a sporttörténelem nem sok kapcsolódási pontot mutat a magyarok és az albánok között. A kevés ilyen egyike, hogy annak idején, a tizenötödik században nemzeti hőseink közül a mi Hunyadi Jánosunk és az ő Kasztrióta Györgyük – más néven Szkander bég – ugyan sohasem találkoztak, de levelezésben álltak egymással és fegyvertársak voltak a török hódítók elleni harcban. Amikor 2009 tavaszán Albániába utaztam, érdeklődéssel és örömmel fedeztem fel Szkander bég székhelyén, Kruja várában Hunyadi képét a falon és a neki szentelt emléktermet. Egyébként nem turistaként, hanem munkaügyben jártam arrafelé, a tiranai labdarúgó-világbajnoki selejtezőről tudósítottam, amit ádáz csata után Torghelle Sándor góljával 1–0-ra nyertek meg a mieink.

Az albánok előtte és utána sem szereztek gólt ellenünk, de hát ezek a statisztikák a jelenben, a pályán kevés jelentőséggel bírnak, így a vasárnapi újabb idegenbeli vb-selejtező (ezúttal nem a fővárosban, hanem Elbasanban) kapcsán sem ezen járt az eszünk. Mivel a csapatkapitány Szalai Ádám koronavírustesztje pozitív lett, Varga Kevin az angolok ellen bokaszalag-szakadást szenvedett, Schäfer András foga a meccs előtt begyulladt, az újdonsült „csékát”, Gulácsi Pétert pedig a szünetben le kellett cserélni, mert az első félidő derekán fejbe rúgták, sokkal inkább egy nigériai származású svéd fogorvos, egyben énekes-DJ neve ugrott be: Dr. Alban… A magyar válogatottnak az Anglia ellen elszenvedett múlt csütörtöki hazai kiütéses vereség után nem lehetett más a célja, mint magához térni a kies Nyugat-Balkánon, s valami hasonlóra készültek a hazaiak is a Varsóban bekapott négyest követően.

A mostani mérkőzés képe nagyjából úgy alakult, mint emlékeim szerint a tizenkét évvel ezelőtti, aminek a helyszínen lehettem szemtanúja. Itt is, ott is akadt néhány helyzet, az első félidőben Kleinheisler László, a másik oldalon az AS Romát erősítő Marash Kumbulla hagyott ki ziccert. A szünet után fölénybe kerültek a fradista Myrto Uzunival támadó albánok, szerencsére a magyar kapuban Gulácsit váltó klubtársa, Dibusz Dénes rendre a helyén volt. Ennek örültünk, annak már kevésbé, hogy nemigen kerültünk helyzetbe, aztán Szoboszlai Dominik igen, de hibázott. Jobb lett volna, ha nem, mert kisvártatva a Southamptonban szereplő Armando Broja végigrobogott a térfelünkön, és megszerezte a futballtörténet első magyarok elleni, s egyben első győzelmet érő albán gólját. Avagy Dr. Alban ezúttal nem gyógyított minket, sőt, a látottak alapján bennünk maradt a csütörtöki KO. Egyszerre távolodunk a nyári Európa- és a jövő évi világbajnokságtól… Szerdán Andorra ellen már az önbecsülés a tét.


A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!
 

2021.10.21 21:44:24

Magyar válogatott DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Túlnyomó többségük öregbítette a magyarság hírnevét.

2021.10.21 11:49:58

Magyar válogatott BODNÁR ZALÁN

Sajnos máig aktuális a kérdés, amelyet Miért vesztettünk? c. könyvének első oldalán feltesz L. Réti Anna.

2021.10.18 20:51:25

Magyar válogatott BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Szögezzük le, a magyarok olasz szövetségi kapitánya távolról sem idióta, pontosan ismeri csapata és játékosai erényeit, gyengéit, és szent meggyőződésem, hogy kihozza a legtöbbet a jelenlegi állományból. Ahogyan azonban maga is többször hangsúlyozta: nem leszármazottja Houdininek, nem volt Harry Potter csoporttársa a varázslóiskolában, nem tud csodát tenni, abból főz, amije van.

2021.10.17 18:41:59

Magyar válogatott T. Z.

A 2012-es Magyarország–Izrael barátságos mérkőzés után büntetett az európai szövetség.

2021.10.16 21:38:16

Magyar válogatott SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. Nem létezik, hogy ami sok helyen működik, nálunk kivitelezhetetlen.