CSILLAG PÉTER
CSILLAG PÉTER
2021.01.12 08:22 Frissítve: 2021.01.12 11:54

Az Év Sportolója Gála 2020: Örökbe fogadott magyarnak tekintem magam – Rossi

Az Év edzője 2020-ban a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi – ferencvárosi „kollégája”, Szerhij Rebrov és a férfi pólósok szövetségi kapitánya, Märcz Tamás előtt.

Marco Rossi, a férfi labdarúgók olasz szövetségi kapitánya lett az év edzője (Fotó: Szabó Miklós)

 

Ha az ország legnépszerűbb csapata, a magyar labdarúgó-válogatott olyan sikeres éven van túl, mint a 2020-as, aligha lep meg bárkit is az Év edzője-kategória szavazásának végeredménye: a 412 beérkezett voks alapján a sportújságírók a magyar együttest az Európa-bajnokságra kijuttató, a Nemzetek Ligája B-ligájában csoportelsőséghez segítő szövetségi kapitányt, Marco Rossit választották győztesnek.

AZ ÉV EDZŐJE 
1. MARCO ROSSI (férfi labdarúgó-válogatott) 829
2. SZERHIJ REBROV (FTC, labdarúgás) 541
3. MÄRCZ TAMÁS (férfi vízilabda-válogatott) 468
4. BÁNHIDI ÁKOS, CSANG CSING LINA (rövid pályás gyorskorcsolya) 197
5. TRENKA JÁNOS (Kovács Zsófia) 109
6. TONCS PÉTER (Karakas Hedvig) 106
7. VALTER TIBOR (Valter Attila) 92
8. KISSNÉ OROSZI EDIT (Péni István, Dénes Eszter) 57
8. VÍGH ZSOLT (paraasztalitenisz-válogatott) 57
10. NAGY GÁBOR
(paraevezés) 16

Az M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán a cím mellett „virtuális meglepetés” is várta az 56 éves olasz edzőt: a díjat egy online beszélgetés keretében honfitársától, a világ egyik leghíresebb trénerétől, a korábban a Milant, a Real Madridot, a Romát, a Juventust, Angliát és Oroszországot is irányító Fabio Capellótól vette át. Persze csak jelképesen, a sajátos körülmények miatt ugyanis az átnyújtás nem történhetett meg, helyette kedélyes társalgás és izgalmas szakmai eszmecsere bontakozott ki díjátadó és díjazott között, amelyen az online térben a Nemzeti Sport is jelen volt.

„Tavaly januárban találkoztunk Marbellában, azóta egy év eltelt, és most még fiatalabbnak nézel ki” – köszöntötte Rossi baráti hangon nála húsz évvel idősebb kollégáját, mire Capello mosolyogva a fejére mutatott: „Hát igen, itt fent egyre fiatalabb vagyok…”

A szívélyes bemelegítő csevej után az ötszörös olasz, kétszeres spanyol bajnok, Bajnokok Ligája-győztes olasz edzőtekintély kedves és személyes szavakkal méltatta az Év edzője díj magyarországi kitüntetettjét.

„Örülök a sikereidnek – olasz emberként különösen –, ahogyan annak is, hogy Magyarország kijutott az Európa-bajnokságra. Én, aki dolgoztam külföldön, Angliában és Oroszországban a válogatott vezetőjeként is, tudom, ilyen helyzetben milyen nehézségekkel kell megküzdeni, miként azt is, hogy micsoda elégedettséggel szolgál, ha látod a munka gyümölcsét. Olaszként büszke vagyok rendkívüli eredményeidre. Ezt a díjat a pályán érdemelted ki a munkával, amelyet a válogatott szövetségi kapitányaként elvégeztél, és legfőképpen azzal, hogy edzőként jól sáfárkodtál játékosaid képességeivel, felkészülten küldted őket harcba, ugyanakkor mindig tisztelve az ellenfeleidet. Bravó, Marco! És van még valami, amit sok újságíró sem tud. Édesapám Magyarországon született, Himesházán, így lehet mondani, hogy van bennem egy kis magyar vér is.”

Marco Rossi (balra, nemrégiben szemműtéten esett át, ezért kellett szemüveget viselnie a felvétel ideje alatt is) és Fabio Capello.

Rossi tekintetét nem láttuk, napszemüveget viselt (mint utóbb kiderült, kisebb szemműtéten esett át, a problémának köze lehetett a koronavírushoz), de válaszszavaiból kitűnt, sokat jelentett neki a jeles olasz edző dicsérete.

„Általában könnyen megtalálom a szavakat, de most valahogy nehezen jönnek. Nagy megtiszteltetés beszélni veled, hallani elismerő szavaidat. Jó volt megtudni, hogy családod révén van magyar kötődésed. Én örökbe fogadott magyarnak tekintem magam, 2012 júniusában érkeztem Magyarországra, és azóta egy rövid olaszországi időszakot és a Szlovákia magyarlakta vidékén eltöltött évet leszámítva itt élek. Félig magyarnak érzem magam, azért is, mert bár nem folyik bennem magyar vér, a családom, főleg nagypapám nagy rajongója volt az Aranycsapatnak. Nagyon erős a kötelék, duplán boldog és büszke vagyok arra, hogy a magyar válogatott szövetségi kapitánya lehetek.”

A társalgás itt szakmai témákra terelődött, a két tréner tapasztalatot cserélt a csapatépítés nehézségeiről, a klubedzőként és szövetségi kapitányként végzett munka különbségéről (Capello méltatta Rossi Honvéddal elért sikereit), szó esett a válogatottnál szükséges két-három húzóember szerepéről, valamint személyes témákról is. A friss díjazott elmondta, fia, a 28 éves Simone vízilabdázóként az olasz válogatott küszöbén áll, kis híján bekerült a keretbe, amely a napokban éppen Magyarország ellen játszott Debrecenben világliga-selejtezőt, és győzött 9–8-ra. Szóba került a vírus is, amelyen mindketten átestek, Capello és felesége még márciusban, a betegség levertséggel, végtag- és fejfájással, az ízlelés és a szaglás elvesztésével járt nála, hosszú lábadozás után nyerte csak vissza erejét.

Beszéltek a magyarországi edzők helyzetéről, Rossi elismerően szólt az Év edzője díj másik jelöltje, Szerhij Rebrov ferencvárosi munkájáról (a harmadik dobogós Märcz Tamás, a magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya volt), majd Capello érdeklődésére kitért a magyar utánpótlás reményeire is: „Az utánpótlás-válogatottakat is figyelem, és mondhatom, vannak ígéretes tehetségek. Nem hiányzik az ötletesség, az ügyesség, a technika. Az elmúlt évek alapos elemzése után arra a megfigyelésre jutottunk, hogy korábban sok játékos inkább a komfortzónáján belül maradt, nem kereste a kihívásokat, nem vállalt megméretéseket. Az újabb nemzedék tagjai már talán szívesebben járják a nehezebb utat. A másik fontos tényező, hogy önbizalom terén is akadtak gondok. Márpedig a magabiztosság, amely nem keverendő a beképzeltséggel, meghatározó. Ha úgy lépsz pályára, hogy tartasz az ellenféltől, azt figyeled, kik játszanak a másik csapatban, máris elveszítetted a mérkőzést.”

A himesházi olasz rejtélye
Fabio Capello
Fabio Capello elmondása szerint édesapjának születési helye „Imezácá”, vagyis Himesháza (ahol a WTCR-világbajnok autóversenyző, Michelisz Norbert is született). Bár 2013-as budapesti látogatásához hasonlóan most is arról beszélt, hogy egy Balaton környéki településről van szó, a Baranya megyei község legfeljebb Olaszországból nézve tűnik a magyar tengerhez közelinek. S hogy mit lehet tudni az 1915-ben, az első világháború idején magyar földön született olasz Guerrino Capello gyökereiről? Vajmi keveset: az 1983-ban elhunyt, a második világháború során német fogságba eső, koncentrációs tábort túlélő, onnan a család pierisi otthonába negyvenkilósan hazatérő férfi legendás keménységéről sok szó esik Fabio Capello visszaemlékezéseiben, de hogy az első világháborúban ellenséges Olaszország állampolgáraként miként kerültek szülei Himesházára, csak találgathatjuk. A Pécsi Napló korabeli cikke szerint egy belügyminisztériumi rendelet éppen 1915 júniusában irányozta elő a Magyarországon tartózkodó „olasz alattvalók” közül a 18 és 50 év közötti férfiak internálását (alighanem Fabio Capello nagyapja is beleesett a kategóriába). A baranyai vidéken azonban nem érintett tömegeket az intézkedés, az idézett lap úgy írta, „Pécsen tíz-tizenegy olasz alattvaló él”. Nem ismerhetjük a Capello család akkori helyzetét, és a környékbeli csekély létszámú olasz szórványság viszonyait is nehéz rekonstruálni, különösen a korabeli magyar sajtó kissé elfogultnak tetsző megfogalmazásait olvasva: „Pécsett is, sőt a közeli bányaközségekben is élnek olasz alattvalók, akik a legnagyobb fölháborodás hangján beszélnek Olaszország magatartásáról s elítélik azt a viselkedést, amelyet velünk szemben a háború kezdetétől fogva tanúsítottak.”

 

2021.01.18 23:36:20

Magyar válogatott THURY GÁBOR

A Tanár úr, az 1938-ban vb-ezüstérmes Lázár Gyula haláláig hű maradt a Ferencvároshoz.

2021.01.14 23:34:16

Magyar válogatott SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Ilyenkor persze mindent rózsaszín köd borít.

2021.01.11 09:56:13

Magyar válogatott L. PAP ISTVÁN

„Isten hozta! Isten tartsa! Isten vezérelje Nagyméltóságodat, a magyar kultúra legfőbb őrét és a magyar sport hivatott vezérét!”

2021.01.10 21:11:11

Magyar válogatott PIETSCH TIBOR

„Amikor ismeretlenek állítanak meg az utcán, hogy köszönik az élményt, az bizony jó érzés.”