SZÖLLŐSI GYÖRGY
2020.11.19 23:01 Frissítve: 2020.11.20 08:14

Akadémikus vita – Szöllősi György jegyzete

 

 
Debrecenben büszkék a szerdán gólt szerző akadémistákra
45 pályára lépő Rossinál, 21-en az NB I-ből

Megejtően naivak vagy ostobák – mást most ne feltételezzünk – azok, a többnyire politikai indíttatású vélemények, amelyek szerint egyáltalán nem biztos, hogy a Magyarországon tíz éve elkezdett futballfejlesztés első igazán markáns eredményeit látjuk ma már naponta, amikor a Ferencváros BL-főtáblán játszik, a válogatott a korábbi 44 éves szünet után másodszor is ott lesz az Európa-bajnokságon, és a C-ből feljutva a B-ligában megnyeri a csoportját a Nemzetek Ligájában. „Most ne ezt firtassuk, örüljünk a sikernek, ne politizáljunk” – hallani több felől, sőt, olyat is olvastam komolyan taglalva, hogy éppenséggel a kormány és a kormányfő évtizedes erőfeszítései ellenében (!) érték el futballistáink, amit.

Nos, az Európa-bajnokságig hátralévő jó fél évben bőven lesz alkalmunk kitárgyalni, hogy a magyar futball miként kúszott-mászott vissza nem is a szakadék széléről, hanem annak legmélyéről az európai foci fennsíkjára (hogy csúcsokról ma még szerényen ne beszéljünk), de addig is néhány egyszerű tény arról, hogy miről is folyna most a szurkolói diskurzus, ha nincs a 2010-es fordulat.

Arról biztosan nem, hogy kinek van már jegye a nyári magyar–franciára a Puskásba, hiszen ha ki is jutottunk volna az Eb-re, biztosan nem lenne Budapest az egyik helyszín, sőt, félő, hogy az Izland elleni pótselejtezőt nem is lehetett volna nálunk (értsd: az országban) megrendezni, megfelelő stadion híján. (A jelenlegi főpolgármester el sem ment az avatóünnepségre tavaly, annyira idegenkedik a Puskás Arénától.)

Apropó, a Ferencvárosnak sem lenne hol játszania BL-meccseit, mert 2009-ben már világosan megmondták az UEFA-nál, amikor a DVSC az omladozó sajátja helyett az omladozó nemzeti stadionban fogadta ellenfeleit: ez volt az utolsó alkalom, ha nincs az országban épkézláb pálya, külföldre kell vinni a meccseket.

Persze ez is csak akadémikus felvetés, hiszen arról sem vitatkozhatnánk, hogy a BL-szereplő Fradiban kevés vagy sok a válogatottban is szóba jöhető magyar kezdőjátékos, mert ha első osztályú lenne is a csapat, talán maradt volna az angol tulajdonos játékoslerakata és pusztuló ingatlanbefektetése.

Miután persze a járvány miatt ezúttal akár fölöslegesnek is nevezhetjük a Puskás Aréna új lelátóját, hiszen úgyis mindenki a tévében nézte a minapi győzelmeket, azért mondjuk csak el, a tíz évvel ezelőtti váltás nélkül erre sem biztos, hogy lett volna mód. Nem csak azért, mert nem létezne az M4 Sport, de 2002 őszén például egyenesen kijelentették a Magyar Televíziónál: nincs pénz a svéd–magyar Eb-selejtező közvetítésére, nem is láthatták a magyar tévénézők. Aztán meg a csapatot szállító utazási iroda nem volt hajlandó elvinni a köztévé kommentátorát Lengyelországba a sok tartozás miatt. A 2006-os csúfos máltai vereség alkalmával már a csapatnak sem futotta chartergépre, lettek is logisztikai problémák, szakmai feszültségek, de saját busza(!) is csak akkor lett a válogatottnak, amikor Lothar Matthäus 2004-ben „intézett” egyet saját német autószponzorától. Pitiáner jelenségek? Azok. De jól mutatják, hogy amíg a stadionépítés önmagában nem teszi jobbá a futballunkat, nélküle és a hasonló fejlesztések nélkül esélyünk sincs, esélyünk sem lett volna a sikerekre.

Futballakadémiák nélkül például, hiszen biztosak lehetünk abban, hogy azok a kormányok, amelyek megszüntették a Bozsik-programot, hagyták elsorvadni az iskolai testnevelést és kimúlni, ellehetetlenülni sportegyesületek, szakosztályok százait, beépíteni, eladni a sportpályákat, amelyek még büszkék is voltak rá, hogy úgy lett saját székháza és edzőközpontja az egykor irigyelt magyar futballnak, ahogyan a szegény afrikai országoknak: az UEFA és a FIFA könyöradományából, nos, ezek a kormányok egy fillért sem adnának máig az akadémiáknak, ahogy annak idején sem adtak. Márpedig két szerdai gólszerzőnk például egyaránt a debreceni futballakadémián nevelkedett, s Marco Rossi választottjainak a fele megjárta valamelyik akadémiát. De sokan képviselik a válogatottban az NB I-es csapatokat is, amelyek megerősödtek 2010 óta, ám ha annak idején marad minden, már biztosan majdnem mind tönkrement volna.

S a legszebb, amikor azt halljuk, jó, jó, de a honosított játékosok nem a magyar futball „termékei”. És? De többségük magyar kötődésű, s a külhoni magyarokra megint csak 2010 óta tekint erőforrásként a hivatalos politika. Ha pedig még egy volt francia utánpótlás-válogatott játékos is szívesen küzd a magyar címerért, az azt jelenti, családapaként és futballistaként is megtalálta a számítását, jól érzi magát nálunk.

De persze most örüljünk együtt, hagyjuk az ilyen lényegtelen részleteket.

2023.12.09 00:03:35

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Elődeink elképesztő érzelmi és gondolati gazdagsággal, a szavakkal is művészien bánva, de azokkal öncélúan – a valós tartalom hiánya elfedésének szándékával – sohasem bűvészkedve írtak. Tudtak emelkedettek lenni, de bizony földbe döngölni is. Manapság elképzelhetetlen éllel, iróniával metsző kritikákat fogalmaztak meg. Olykor eltűnődöm azon, hogyan merészelték? Ilyen hatalmasak, erősek, bátrak voltak? Aztán arra jutok, nem, hanem ilyen hitelesek.

2023.12.07 22:22:08

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Gulácsi ebbe az interjúba beletette a szívét-lelkét.

2023.12.05 16:53:54

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Úgy gondolkodtam, egykori tulajdonos-főszerkesztőnk, Vadas Gyula is fontosnak tartotta volna a helyemben, hogy ott legyen a Tuttosport díjátadó ünnepségén.

2023.12.02 23:31:19

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Most nem kellett 67 évet várni, hogy újra játszhassunk a németekkel.

2023.11.28 16:53:54

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A szerző tétele, hogy míg a magyarok nem voltak restek tanulni mástól (a Lánchidat megvalósító Széchenyi István dicsérete az első fejezet), addig az angolok nagyságukra büszkén, „fényes elszigeteltségben” ültek a fenekükön, a felsőbb osztályok által amúgy sokáig lenézett futballjátékot illetően is. Jólesik e reánk nézvést hízelgő gondolat.