Gyász: eltemették Mészöly Kálmánt

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2022.12.12. 15:46
Római katolikus gyászszertartás keretében, a Farkasréti temetőben mély részvét mellett kísérték utolsó útjára a Vasas 61-szeres válogatott labdarúgóját, a méltósággal viselt hosszú betegség következtében november 21-én 81 éves korában elhunyt Mészöly Kálmánt.
A Farkasréti temetőben kísérték utolsó útjára Mészöly Kálmánt (Fotó: Árvai Károly) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!
A Farkasréti temetőben kísérték utolsó útjára Mészöly Kálmánt (Fotó: Árvai Károly) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

 

A ravatalhoz érkezőket nemzeti színű zászló, számos piros-kék koszorú és Mészöly Kálmán portréja fogadta, a fotó a legendás pepita zakójában örökítette meg, amelyben a válogatott meccsek alatt megszokhattuk. A gyászemelvénynél Mága Zoltán hegedűművész és zenekara egy Bach-művet, valamint Mészöly Kálmán kedvenc nótáját – Csendes ember lettem – adta elő.

A gyászszertartáson személyesen rótta le kegyeletét Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. A misét Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök celebrálta, Szent Máté evangéliumából idézett, amely szerint Jézus ezzel fordult Péterhez. „És mondom neked: Te Péter vagy, és én erre a kősziklára fogom építeni egyházamat.” A megyéspüspök párhuzamként fogalmazta meg, a Szőke Szikla a védelem stabilitását adta a Vasasban és a nemzeti csapatban.

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) nevében Berzi Sándor alelnök mondott beszédet és Csányi Sándor üzenetét is felolvasta. Utóbbiban az MLSZ-elnök felelevenítette utolsó találkozását Mészöly Kálmánnal. Csányi a legendás futballista 81 éves születésnapjáról távozóban megkérdezte Mészöly Kálmánt, mire lenne szüksége, ő pedig így válaszolt: „A válogatott jusson ki a világbajnokságra!” Az MLSZ-elnök megígérte, mindent megtesznek ezért, és ha ez bekövetkezik azon lesz, hogy másnap a Nemzeti Sport címoldalán ott legyen Mészöly Kálmán fényképe, mellette pedig az üzenet: „Kérésedet teljesítettük.”

Az egykori társak közül a 78 éves Puskás Lajos idézte fel a legendás futballista alakját, kiemelve, egy csapatban „nemcsak a játékostársat, az embert is megismerjük”, s a hitét rendszeresen gyakorló korábbi csatár megrendítően szép szavait elcsukló hangú búcsúval zárta. A Magyarországról 1969-ben emigráló 81 esztendős Kenderesi István a jószívű társat idézte meg, akinél mindig volt néhány százas fémpénz, hogy segítsen a rászorulókon, s amikor megjegyezte, lehet, hogy átverik, ő csak ennyit válaszolt: „Addig jó, ameddig adhatok.” A Vasassal bajnok, a holland Twentével dobogós korábbi labdarúgó nem feledkezett meg a legenda 24 éve hű társáról, a kiváló röplabdázó Bardi Gyöngyiről, aki az évek óta tartó nehéz időszakban – ahogyan a már itthon élő korábbi kapus mondta, „amikor a szikla már lassan porladni kezdett” – is odaadóan ápolta férjét.

Valamennyi emlékező kiemelte, Mészöly Kálmán magyarságát nem lehetett megkérdőjelezni sem a pályán, sem azon kívül: nem kinyilatkoztatott, hanem tettekkel bizonyított. A gyászszertartást Juhász Gyula Consolatio című verse zárta Nemcsák Károly előadásában.

A futballrajongó pedig nem csupán azt a pillanatot őrizheti róla, amikor az 1966-os magyar–brazilon belőtte a tizenegyest, hiszen felidézhető sokak kedvenc Képes Sport-fotója: az angliai vb után 1966 augusztusában a Vasas a Népstadionban 3:0-ra legyőzte a Fradit, s a képen Albert Flórián és Mészöly Kálmán várja a beadást, a labda nem látszik, de tudjuk, merre lehet, mindketten a magasban fürkészik. A Vasas játékosa kicsit megtámasztja a Fradi játékosát – zseniálisan elkapott pillanat volt.

A zöld-fehérek aranylabdás középcsatára már több mint tíz éve nincs köztünk, ezen a fagyos hétfőn a középhátvédet temettük.

Csendes ember lettél, Kálmán.

Isten veled!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik