Farkas Balázsban Sir Alex Ferguson szavai tartották a lelket

Vágólapra másolva!
2008.09.24. 18:45
Tegnap beszámoltunk arról, hogy a Dinamo Kijev magyar tehetsége, Farkas Balázs sikeres térdműtéten esett át. Mindeközben fellebbentettük a fátylat a nyári eseményekről is: állítólag a Manchester United le akarta igazolni a csatárt, és a játékos menedzsere, Hrutka János egy mindeddig kevésbé ismert FIFA-szabályra hivatkozva szerette volna védencét Angliába vinni.
Farkas Balázs újra fel szeretné ölteni a címeres mezt
Fotó: Szabó Miklós (archív)
Farkas Balázs újra fel szeretné ölteni a címeres mezt
Farkas Balázs újra fel szeretné ölteni a címeres mezt
Fotó: Szabó Miklós (archív)
Farkas Balázs újra fel szeretné ölteni a címeres mezt

– Igazak a hírek, melyek szerint Farkas Balázsra minden idők egyik legnagyobb menedzsere, Sir Alex Ferguson is felfigyelt, és kis híján ingyen szerezte meg őt?
– A verebek mindig szeretnek csiripelni – vélekedett Hrutka János. – Az viszont tény, hogy aki nem játszott az előző bajnokság mérkőzéseinek legalább tíz százalékán, bizonyos feltételek mellett felbonthatja szerződését. De most már megnyugodtak a történet szereplői, fölösleges is ezt az ügyet feszegetni, ha van reális alapja, ha nincs.

– Meddig szól Farkas kijevi szerződése?
– Balázs szerződése 2010-ig szól, de a klubja rendelkezik egy olyan opcióval, amely szerint egy évvel meghosszabbíthatja a kontraktust. Ebből fakadóan nem vagyunk könnyű helyzetben.

– Az ön számára is nagy kiugrási lehetőség lett volna ez az átigazolás…
– Ha összejön, igen, bár ez nem nekem, hanem Balázsnak lett volna köszönhető. Védencem most hat hónapig nem léphet pályára, addig nincs értelme beszélni a hogyan továbbról. Sok függ attól is, milyen gyorsan gyógyul a térde, vagy hogy hagy-e valamilyen nyomot Balázsban a sérülés. A tehetségén semmi sem fog múlni: elárulhatom, hogy eddig sem a tudása miatt nem szerepelt az első csapatban.

Nem véletlen Hrutka óvatoskodása – ha ugyanis kiderül, hogy jelentős klubok érdeklődnek egy játékos iránt, az alaposan felveri annak az árát. Igaz, egyelőre kisebb gondja is nagyobb ennél a nyírségi születésű játékosnak, aki nemsokára elhagyhatja a tatai klinikát, ahol dr. Knoll Zsolt megoperálta.

– Voltam már jobban is – nyilatkozta Farkas Balázs a hogylétére vonatkozó kérdésünkre. – A műtét „szenvedős részét” már letudtam, s remélem, hogy most már könnyebb lesz.

– Hogyan sérült meg?
– Egy edzőmérkőzésen egy rossz mozdulat következtében kiment a jobb térdem futás közben.

– Mikorra térhet vissza?
– Hat hónapot vesz igénybe a felépülésem: három hónap múlva leszek olyan állapotban, hogy közlekedni tudjak, utána újabb három hónapnyi edzés szükséges ahhoz, hogy pályára léphessek. Most télen lett volna lehetőségem klubot váltani, de így ez a jövő nyárra marad.

– Nem lehetett könnyű az idei nyara, hiszen három hónapig Magyarországon tartózkodott, arra várva, hogy elengedje a Kijev.
– Végig azzal biztattam magam, hogy „csak egészség legyen!”… Néhány barátom segített, de többnyire egyedült edzettem: futottam, labdás gyakorlatokat végeztem, kapura lőttem, azaz próbáltam magam formában tartani. Az nem fordult meg a fejemben, hogy egy itteni csapattal tréningezzek, mert ezt nem mertem megtenni a kijeviek engedélye nélkül.

– Igaz, hogy a Manchester United is megkereste?
– Úgy éreztem, jól ment a játék a „vörös ördögök” U21-es csapata ellen, és mi tagadás, titkon abban reménykedtem, hogy a Sir felfigyel rám. Utána tárgyalt is képviselőmmel. Sokat segítettek Ferguson elismerő szavai, hiszen nehezen viseltem el és dolgoztam fel a klubbeli és válogatottbeli mellőzésemet.

– A menedzsere szerint nem a tehetségével volt probléma.
– Én is így érzem, mert sorolhatnék különböző kifogásokat, de amikor játszottam, mindenki láthatta, hogy nem okoztam csalódást, nem vallottam szégyent, ráadásul a hozzáállásom is kifogástalan volt. Természetesen vannak dolgok, amelyekben fejlődnöm kell, de azért ennél több lehetőséget érdemeltem volna. Most már csak előre szabad nézni: a példaképem Ronaldo, aki épült már felhasonló sérülésből és csúcsformában tért vissza. Jólesett viszont, hogy az MLSZ rögtön felajánlotta a segítségét és tanácsokkal láttak el.

– Nem bánta meg a nyáron történteket?
– Végig bíztam abban, hogy egy nagyobb klubhoz tudok igazolni, mert nincs rosszabb dolog a mellőzöttségnél. Utólag lehet azt mondani, hogy butaság volt hazajönnöm, de akkor így döntöttem. Kihúzhattam volna a szerződésem lejártáig, mert az ukránok pontosan folyósították a fizetésem, ám a sokat ígérő kezdet után mindenképpen játszani akartam.

Legjobb esetben is csupán fél év múlva térhet tehát vissza a pályára a háromszoros válogatott támadó, aki a Dinamo Kijev második csapatában bizonyíthatja be jövő tavasszal, hogy nemcsak az ukrán sztáralakulat első keretében, de a magyar válogatottban is ismét ott a helye. Persze nem lesz könnyű dolga, hiszen jelenleg igen messze vannak azok a szép napok, amikor az utánpótlás-válogatott csapatkapitányi karszalagját viselte, mesterhármast rúgott a Hamburgnak és az ukrán lapokban is hízelgő kritikákat olvashattunk róla...
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik