Három középpályással a csatársorban kezd Várhidi a szlovákok ellen

Vágólapra másolva!
2008.02.06. 11:31
Várhidi Péter a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kijelölte kezdőcsapatát a Szlovákia elleni barátságos mérkőzésre. Az összecsapást Limasszolban rendezik, 18:00 órai kezdettel. A kezdőcsapat érdekessége, hogy azt ne mondjuk, furcsasága, hogy a középpályán a bőség zavarával küzdő szakember eddig soha nem látott alapfelállással küldi harcba csapatát. Egyszerre ad lehetőséget ugyanis Hajnal Tamásnak, Buzsáky Ákosnak, Gera Zoltánnak és a visszatérő Huszti Szabolcsnak, így tulajdonképpen velük próbálja pótolni a formán kívüli vagy éppen sérült csatárokat. Szélesi Zoltán sem szokott helyén, a védelem jobbszélén kezd, hanem egy sorral feljebb és beljebb, Vass Ádám párjaként. A kezdőbe nem fért be a januárban messze legjobb formában játszó magyar futballista, Dzsudzsák Balázs.
Huszti Szabolcs: a jó formában futballozó játékosra az MLSZ elnökségének döntése értelmében december 31-ig nem számíthatott a kapitány, a játékos most a kezdőben bizonyíthat
Huszti Szabolcs: a jó formában futballozó játékosra az MLSZ elnökségének döntése értelmében december 31-ig nem számíthatott a kapitány, a játékos most a kezdőben bizonyíthat
Huszti Szabolcs: a jó formában futballozó játékosra az MLSZ elnökségének döntése értelmében december 31-ig nem számíthatott a kapitány, a játékos most a kezdőben bizonyíthat
Huszti Szabolcs: a jó formában futballozó játékosra az MLSZ elnökségének döntése értelmében december 31-ig nem számíthatott a kapitány, a játékos most a kezdőben bizonyíthat

A ciprusi viszonyok miatt megváltozott terveknek megfelelően Várhidi Péter szerda délelőtt is tartott edzést, méghozzá ugyanazon a pályán, amelyen hétfőn már gyakorolhatott. Az egyórás foglalkozáson a pontrúgások gyakorlása mellett kétkapuzás, és a különböző taktikai variációk átismétlése szerepelt a programban. Együttesünk magyar idő szerint 16:30-kor indul el a limasszoli stadionba.

A kapitány, ígéretének megfelelően a délelőtt edzést követően kijelölte kezdőcsapatát. Kapusposzton vita nem fért Fülöp Márton szerepeltetéséhez, aki egyértelműen a jelenkori magyar válogatott elsőszámú kapusának számít.

A védelemben az okozott gondot a kapitánynak, hogy csapatunk hátsó alakzata nem hozta azt a stabilitást az Eb-selejtezőkön, amely nélkül viszont nem lehet eredményesen szerepelni. Illetve Vass Ádám kiesés után nem talált megfelelő helyettest.

A kapitány így alaposan megreformálta a Szélesi, Juhász, Vaskó, Vanczák védőnégyest, amelynek korábban bizalmat szavazott. Mint ahogy előttük a Vass, Tőzsér kettősé volt a középpálya védekező feladata.

Így a szlovákok ellen az a Csizmadia Csaba kezd a védelem jobbszélén, akiről bebizonyosodott - Moldova 3-0 -, hogy középen nem igen találta fel magát.

Juhász Roland helye atombiztos középen, mellette pedig ezúttal az a Vanczák Vilmos kap szerepet, aki korábban a balszélen védekezett. Utóbbi helyváltoztatásával lehetőséget kap Lőw Zsolt, aki legutóbb 2006. szeptemberében, a Bosznia-Hercegovina-i Eb-selejtezőn játszhatott a nemzeti együttesben.

A két védekező középpályás közül Tőzsér Dániel lett a kimaradó: az ő posztján kezdhet Szélesi, Vass Ádám párjaként.

Amíg korábban Buzsáky Ákost Hajnal Tamás vagy éppen Gera Zoltán alternatívájának gondolhattuk, addig most a három játékos egyszerre kap lehetőséget.

Csapatunk alapfelállása igencsak eltér a korábbi egycsatáros rendszertől, amelyben előbb Priskin Tamás, majd Feczesin Róbertre hárult elsősorban a gólszerzés feladata, a támadások befejezése, az ellenfél védelmének zavarása. A kapitány két barátságos találkozón próbálkozott a kétcsatáros rendszerrel, de a tétmeccseken visszatért a három támadó felfogásban játszó középpályás által megtámogatott egycsatáros felálláshoz.

Priskin azonban az utóbbi időben kevés lehetőséget kap klubcsapatában, Feczesinnek hasonló a helyzete, igaz, utóbbi esetében kisebb sérülés is közrejátszott ebbe. Így nincsenek igazából játékban, amely kihathat helyzetkihasználásukra.

Viszont középpályásaink megbízható teljesítményt nyújtanak. Gera Zoltánhoz két kézzel ragaszkodik a feljutásra esélyes másodosztályú WBA, de már a télen volt komoly kérője a magyarnak az élvonalból.
Hajnal Tamás a közelmúltban írt alá a Dortmundhoz, ahol a nyártól folytatja pályafutását.

Huszti Szabolcs egész ősszel nagyszerű formában futballozott a Budesligában, jelenleg a legtöbbre tartott magyar labdarúgónak számít, ám ominózus eltiltása csak december 31-én járt le.

A legjobb formában azonban minden bizonnyal Dzsudzsák Balázs érkezhetett a válogatott keretbe. A debreceniek szélsője már a télen csatlakozott a PSV-hez, amelynek azóta ő a meglepetésembere: hat tétmeccsen - köztük két rangadón - három gólt szerzett, egy gólpasszt adott, egy dübörgő kapufát lőtt, lendületes játékkal bizonyította szerződtetése jogoságát. Neki azonban már nem tudott helyet szorítani a kezdőben Várhidi Péter, így ő legfeljebb kispadról beszállva adhat plusz lendületet nemzeti csapatunknak.

BARÁTSÁGOS MÉRKŐZÉS:


Helyszín: Limasszol (Ciprus)
Játékvezető: Leontiosz Trattu (ciprusi)
Asszisztensek: Vasszosz Argiru, Jaszonasz Hapszisz (mindketten ciprusiak)

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK:
MAGYARORSZÁG SZLOVÁKIA
Fülöp Márton Senecky
Csizmadia Csaba Cisovsky
Vanczák Vilmos Skrtel
Juhász Roland Durica
Lőw Zsolt Cech
Szélesi Zoltán Strba
Vass Ádám Krajcík
Hajnal Tamás Hamsík
Buzsáky Ákos Sapara
Gera Zoltán Mintál
Huszti Szabolcs Holosko
Szövetségi kapitány: Szövetségi kapitány:
Várhidi Péter Jan Kocián
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik