Nemzetisport.hu 2012.07.28 16:59 Frissítve: 2015.03.26 12:22

Csernoviczki Éva bronzérmes a 48 kg-osok között!

Csernoviczki Éva bronzérmet szerzett a londoni olimpia női cselgáncsversenyének 48 kg-os súlycsoportjában, miután legyőzte a japán Fukumi Tomokót.

Csernoviczki Éva (balra) nyerte a magyar csapat első érmét Londonban (Fotó: MTI)

 

Óriási küzdelemben kezdődött a csata, a mérkőzés feléig azonban nem volt értékelhető akció, igaz, a japánt megintették, amiért kilépett a küzdőtérről. Egy perccel a vége előtt a magyar dzsudoka jó akciót indított, de nem sikerült pontot szereznie.Nem sokkal az összecsapás vége előtt a magyart is megintették, így következett a háromperces hosszabbítás. 


Csernoviczki Csabát, Éva edzőjét a hosszabbításban elküldték a tatami mellől, de ezt követően a magyar lány fantasztikus ippont hajtott végre ellenfelén, miután kirúgta a bal lábát, és vállra fektette a 2009-es világbajnokot, így aranyponttal győzött.

Csernoviczki Éva bronzérme a magyar cselgáncssport első női érme az olimpiákon, és az első magyar érem Londonban!

Az első bronzmérkőzésen a korábban a Csernoviczkit legyőző belga Charline van Snick az argentin Paula Paretóval csapott össze, és végül az európai versenyző örülhetett.

A GYŐZELEM PERCEI ÉS AZ ÉREMÁTADÁS

 EZ AZ ÉREM MINDENKINEK LÖKÉST ADHAT – CSERNOVICZKI CSABA

 

A londoni olimpia első magyar érmese, Csernoviczki Éva (Fotó: Reuters)
CSERNOVICZKI: ERŐT ADOTT, HOGY ELKÜLDTÉK APUT

„Nagyon mélyről sikerült felkapaszkodnom, érmet szereznem. A japánt még sosem vertem meg, világbajnok, világranglista-vezető, ez külön öröm… Azt gondoltam a második mérkőzésem után, hogy ennél rosszabb nem lehet. Volt egy kínos szituáció, hogy elájultam, és lelkileg kicsit összetörtem. De ezután már nyomás nélkül versenyezhettem, különösen örülök, hogy felálltam, és érmet szereztem” – nyilatkozta a londoni olimpia első magyar érmese.

 

„Plusz erőt adott, hogy elküldték aput, már csak ezért is meg akartam csinálni. Azért jöttem Londonba, hogy dobogóra álljak, és ez sikerült is, nagyon boldog vagyok. A japánt még sosem vertem meg, de egy edzőtáborban már megcsináltam ellene ezt a dobást, amivel nyertem, és most az elődöntőben is ezzel verték meg, úgyhogy készültem arra, hogy így van esélyem. Az elveszített negyeddöntő után fizikailag és lelkileg is nagyon rosszul voltam, de félóra alatt sikerült összeszednem magam″ – mondta boldogan Csernoviczki.

MENETELÉS AZ ÉREMIG

Csernoviczki korábban már háromszor összecsapott szombati első ellenfelével, a holland Birgit Entével, akit valamennyi versenyen le is győzött. Szerencsére ez a jó sorozat ezúttal sem szakadt meg, a magyar versenyző jukóval verte meg ellenfelét.

„Nem kockázattam sokat” – nyilatkozott a meccs után tudósítónknak Csernoviczki. Edzője és egyben édesapja, Csernoviczki Csaba ehhez annyit tett hozzá, hogy nagyon sokat várakoztatták őket az összecsapás előtt, már négy találkozóval előbb szólították őket a fellépésre.

A nyolc között a belga Charline Van Snick volt az ellenfél, akit meg is intettek, ám utána sajnos remekül leszorította Csernoviczkit, aki nem tudott ebből kijönni. A belga versenyző pályafutása során másodszor győzte le a magyar lányt, aki a vigaszágon folytathatta a küzdelmet.

„Sokáig lent voltunk a földön, ilyenkor már meg szokták állítani az akciót, és ezért kicsit elengedtem magam, de abban a pillanatban lefojtott a belga lány. Csalódott vagyok, úgy éreztem, kézben tartom a meccset” – mondta a vereség után a tatabányai versenyző.  


A vigaszágon Csernoviczki első ellenfele a kínai Vu Su-ken volt, akit Csernoviczki eddig mindkét találkozásuk alkalmával legyőzött, akárcsak ezúttal.

Csernoviczki rögtön az összecsapás elején remek akciót mutatott be, és először vazaarit ítéltek neki, később azonban visszaminősítették jukóra, majd újabb elemzés után azt is elvették tőle. Egy intést követően viszont a mérkőzés közepén vezetésre tett szert a magyar versenyző, aki irányította az összecsapást, és a folytatásban két vazaarit is elért, így ipponnal győzött kínai ellenfele felett. 

Így következett a Fukumi Tomoko elleni csata...

NÉVJEGY
Csernoviczki Éva (1986.10.16.)
Versenyszám: női 48kg
Egyesület: Ippon Judo Tatabánya
Olimpiai részvétel: 2008 (7.)
Legjobb eredmények:
Olimpia: 7. (2008.)
Világbajnokság: 3. (2011.)
Európa-bajnokság: 2. (2009., 2010., 2011.)
2013.01.09 10:56:24

London 2012

Londonban paralimpikonjaink is kitettek magukért. Ön kinek adná az Év sportolója címet?

2013.01.05 09:18:33

London 2012

Erős női nyolcas küzd, benne a víz és a tatami csillagaival az Év sportolója címért.

2013.01.02 11:06:27

London 2012

Nyolc egyéniség, akinek a versenyéért, küzdelméért, játékáért egy ország szorított a játékok alatt.

2012.12.21 19:21:51

London 2012 KARÁDI ZOLTÁN

A nyáron Gyurta, Berki, Kozák, Fazekas, Szabó és Kökény is begyűjtötte a világ- és Európa-bajnoki cím mellé az olimpiai aranyat.